tiistai 3. huhtikuuta 2012

Herkkupäivä

Osa tämän muisteluosan herkuista löytyy kaupoista myös vuonna 2012, osaa ei, osan ulkomuoto vain on muuttunut.

Frisco siityi Coca-Cola Companylle vuonna 1999, eikä sitä enää valmisteta Suomessa. Omat Frisco-muistoni eivät yllä nimeä ja etikettien asettelua pitemmälle. Jaffaa on edelleen, muttei aivan noin hienoissa etiketeissä! Pullojen kootkin ovat tietysti muuttuneet, litran sijaan peruskoko on nykyään se puolitoista litraa. 

Oman leikevihkon ikuistuksia vuodelta 1992.

Vuoden 1993 K-kaupan tv-mainoksissa Friscoilla taas oli tällainen ulkoasu.
Mukana myös Jaffaa.

Ja tuli tuosta ylemmästä kuvasta mieleen, että olivatko nuo aiemmat Frisco-limsat lasisissa litran pulloissa? Siltä ne mielestäni näyttävät. Alemmassa kuvassa taidetaan olla jo muovipulloissa. Lisäksi kaupoista löytyi armaalla 1990-luvulla vielä Aurinko Jaffaakin. Onneksi puute on huomattu, sillä adressit-sivuilta löytyy tämänkin tuotteen palauttamista vaativa adressi.
Aurinko Jaffan mainoksia on youtubessa muitakin, sieltä vain etsimään. Tämän ylläolevan mainoksen musiikki kuulostaa minusta ihan jonkun 1990-luvun lasten seikkailupiirrossarjan tunnusmusiikilta, sellaiselta kuin Turtles tai Prätkähiiret, tai miksei vaikka enemmän kai aikuisille suunnattu MacGyver. Kuvittele vain aurinko-huutojen tilalle "Turtles" niin siinä se on ;)

Pirkallakin oli tietysti jo omat limsansa, tämä Pirkka-Colan mainos on hauska! Ei taida Pirkka First Choice Colaakaan olla enää K-kauppojen hyllyillä.


Äiti muistaa 1990-luvun jonkinlaisena popcornien vuosikymmenenä.  Ja toki kaupoista löytyi näitä ihan tavallisia perunalastujakin. Ei vaan ihan niin isoissa megapusseissa kuin nykyään. (Ennen oltiin kohtuullisia!!) Sipsipussit ovat samasta leikevihkosestani kuin nuo tekstin alkuosan Friscotkin.


Estrellan sipsejä, 1992. 

Ja lopuksi vielä jäätelöasiaa.
Ingmannin XL- ja Donna-jäätelöt, 1993.


Donna-jäätelöstä on kaukaisia muistoja. 1990-luvun erityisiä jäätelömuistoja ovat myös sellaiset pienet pussissa (siis niitä oli useampi siinä pussissa) myydyt jalanmuotoiset kimpaleet, joiden sisällä (nyt mennään hatarasti muistin varassa) oli jäätelöä ja pinnalla jotain mehujääntapaista. Lisäksi muistan jäätelötikut, joihin oli painettu pieniä vitsiarvoituksia, joten tyyliin "Mikä on sininen, pyöreä ja lentää? - Vilustunut lentotomaatti". Muistaakseni siellä tikun päässä oli kolmivärinen (punainen-keltainen-vihreä) mehujää, mutta saatan myös yhdistää mielessäni eriasioita kiinnostavaksi komboksi. Tietysti oli myös lukuisia jäätelöitä, joita yhä edelleen saa pakastealtaasta: Pingviini-tötteröt, Eskimo-puikot, Classic-puikot ja niin edelleen. Yhden ystävän luona oli usein Jäätelöautosta ostettuja jäätelöveneitä.


Ja tällaistakin muumijäätelöä on näemmä ollut:

Sun ice -merkin Muumi-lakritsikermajäätelöä  1990-luvun alusta.
Kuva on omasta leikevihkostani.

Tällainen kuva nimittäin tuli vastaan selatessani erästä toista leikevihkoani, johon on etupäässä liimattu etikettejä ja tarroja. Etiketit ovat pitkälti vuodelta 1992 ja koska tämä oli siellä niiden seassa, niin luultavasti tätäkin jäätelöä on meillä nautittu tuona samana vuonna (olen aika Hercule Poirot välillä). Itse jäätelöstä en sinänsä muista mitään, mutta tämä purkin kansi on tuttu, koska se on aina ollut tallessa.

Ja Valion Grunzia vielä loppuun:


8 kommenttia:

 1. Muistelisin, että tuota Friscoa meillä oli usein saunalimsana.

  Mulla taas on syöpynyt mieleen muumijäätelömainos, jossa oli lastenkutsut ja taustalla soi muistaakseni jotain Mozartia. Siinä tytöillä oli hyvin ysärit pitsimekot ja pojilla liivit ja suorat housut. Ja varmaan takatukat.

  VastaaPoista
 2. Joskus 90-luvulla Estrellalla oli semmosia kolmion muotoisia Kickers-snackseja. Makuna oli muistaakseni sourcream&onion ja olivat ihan huippuhyviä. Toivottavasti joskus tekisivät vielä paluun. Uskon, etten ole ainoa, joka niitä kaipailee :D

  VastaaPoista
 3. Maasha: Kommentointi on erittäin iloinen asia, joten sitä ei parane pahoitella :) Antaa tulla vain! Luen kaikki, vaikken kaikkiin vastaakaan :)

  VastaaPoista
 4. Muistelemasi mehejäätelö josta vitsejä löytyi oli Joke "Mitä tuuli on? -Kiireistä ilmaa.

  VastaaPoista
 5. Oi kiitos tästä! Joke-jäätelöihin olen törmännytkin, mutta vuosituhannen vaihteessa ne olivat ilmeisesti jo aivan toisenlaisia, sellaisissa muovipikareissa olevia jätskejä. Niistäkin on tulossa postausta :)

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtava blogi! Niin paljon kultaisia muistoja tulee mieleen, kun näitä sun postauksia selailee.

  Muistelemasi jäätelöpalat olivat nimeltään Cool Bits. Mun ehdottomia suosikkeja, ja lisäksi AINA loppu lähikioskin valikoimasta. Vissiin kaikki muutkin tykkäsivät.

  VastaaPoista
 7. Tämän postauksen kautta päädyin lukemaan tätä blogia, kun metsästin tuota Donna-jäätelöä. Kuolemaksenikaan en muista muuta kuin sen päällysteen, valkosuklaata jossa oli jotain kirjavia hitusia. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.