perjantai 27. huhtikuuta 2012

90-luvun pikkuleluja

1. Polly Pocket


Oma Polly Pocketini, pupuset siellä temmeltävät.

Nämä Polly Pocketit on aika suloisia, tuollaiset pienet rasiat, joissa on kivoja pieniä yksityiskohtia. MUTTA kysynpä vaan, että onko joku oikeasti leikkinyt näillä? Minulle Pocketien arvo oli aina lähinnä siinä, että sen avasi, katseli, ja asetteli ukkelit/puput pakoilleen, joista ne tietysti sitten lähtivät irti, kun rasian lopulta sulki. Ehkä leikit olisivat saattaneet olla hauskempia, jos näitä taloja olisi ollut paljon kuten ukkeleitakin, niin olisivat sitten voineet vaeltaa siellä välillä ja kyläillä ja jotain...
   Ysäritutkimuksissani törmäsin  myös valtavaan, hieman nukketaloa muistuttavaa PollyPocket-taloon, Polly Pocket Club Houseen, eikä kyseessä tosiaan ollut mikään rasia. Kuvia Polly Pocketeista ja siitä talostakin löytyy muun muassa tästä blogikirjoituksesta. Olemassa on myös Polly Pocket linnaa, keijutaloa ja muuta niiden perinteisten rasioiden lisäksi. Enpä tätäkään ennen tiennyt!


2. Trollit
Vuonna 1994 näitä oli pääsiäismunissakin - vihreähiuksinen peikko on sellaisesta peräisin.

3. Pikkaraiset (Forest Families/Sylvanian Families)

Pikkaraiset olivat nimensä mukaisesti pieniä, isoimmatkin alle 10cm korkeita pikku otuksia, joilla oli nukkainen pinta. Pikkaraiset olivat iso juttu jo 1980-luvulla, ainakin jos on uskominen Kasarikirjaa (kirjoittanut Henna-Kaisa Sivonen), mutta leikittiinhän niillä ysikytluvullakin. Pikkaraiset olivat useimmiten 4-henkisiä heteroydinperheitä, ja lajirikkaus oli suurta: karhuja, elefantteja, pupuja, koiria, ankkoja, sammakoita, pöllöjä ja niin edelleen. Paljon kuvia kaikista perheistä löytyy muun muassa täältä .
   Itse muistan leikkineeni ainakin ruskeilla karhuilla sekä harmailla jäniksillä. Ne olivat senkokoisia, että niillä saattoi leikkiä nukketalossakin.Tässä pupuseni on. 
Alastonna tosin, vaatteet kadonneet vuosien varrella.

   Pääsiäisen aikoihin näin lelukaupassa Sylvanian Families -leluja, jotka olivat kuin ilmettyjä Pikkaraisia. Googletettuani olenkin sitten selvittänyt, että vaikka aluksi luulin näitä jopa samoiksi leluiksi, ovat Sylvanian ja Forest Families kuitenkin eri leluja, joskin helposti toisiinsa sekoitettavia, ja niitä on myyty samaan aikaan aiemmilla vuosikymmenillä. Jos satuit kiinnostumaan enemmän, niin kas tässä linkki sivustolle, joka kertoo näiden eri sarjojen eroista tunnustaen, että en ole ensimmäinen ihminen, joka niitä on toisiinsa sekoittanut. Ja jottei menisi liian helpoksi, niin kolmaskin samantyyppinen tuoteperhe oli olemassa...
   Itse otaksun Suomessa olleiden Pikkaraisten olleen juuri näitä Forest Families -leluja, mutta sitä en tiedä, onko niitä Sylvanian Families -ukkeleitakin myyty täällä jo 1990-luvulla. Tuossa edellämainitussa kirjoituksessa kerrotaan näillä eri leluilla olleen hieman eri myyntialueita, mutta varmaa tietoa en nyt ainakaan tähän hätään onnistunut löytämään. Käsityksiäni saa oikoa, jos jollain on tietoa :) 

4. Teeny Weeny Families

Teeny Weenyt olivat niitä pienen pieniä nukkeja, jotka elivät ja hengasivat muun muassa ompelukoneen ja teepannun muotoisissa taloissaan. Kaikki (ainakin Suomessa "ilmestyneet"?) Teeny Weenyt löytyvät täältä, ja löysinpä ihan kokonaan Teenyille omistetun bloginkin. Omia Teeny Weenyja minulla ei ollut, ja en oikeen tiiä oliko siskollakaan. En siis itse koskaan tainnut leikkiä näillä. Ehkä serkuilla oli tuollainen vaaleanpunainen teekannunmuotoinen talo. Kerran näin näitä ison läjän kirpputorilla, tämän vuoden alkupuolella muistaakseni, ja ihastelin niitä kovasti. Ovat kauhean söpösiä ja herttaisia! Olen aina ollut mieltynyt kaikenlaiseen runsaasti yksityiskohtia sisältävään, joten visuaalisesti nämä vetoavat minuun kovasti :)

5 kommenttia:

 1. Minä kyllä muistaakseni leikin Polly Pocketeilla, mutta en kyllä muista mitä. Ehkä lähinnä asettelin nukkeja istumaan eri puolille taloa minäkin...

  Trollit olivat suosikkejani! Niitä mulla oli vaikka kuinka paljon. Olen muuten aina ihmetellyt, mitä tuo vihreähiuksinen trolli (joita minullakin oli muutama) tekee? Onko tuo lusikka vai joku soitin?

  Pikkaraisiakin mulla oli erityisesti aika pienenä ja nyt niitä on muuten uudestaa! Mulla tosin oli aika monta rampaa,kun meidän koira tykkäsi syödä niitä ja jalat lähti helposti irti. Pesin myös yhden, jollon siltä lähti karvat...

  VastaaPoista
 2. Mä olen myös miettinyt tuota trolli-asiaa. Todella harhaisen tuntuinen otus! Mielestäni tuo härpäke leuan alla näyttää enimmäkseen puurokauhalta, mutta toisaalta, ota tuosta nyt selvää :)

  Voi miten karmea kohtalo Pikkaraisilla! Aika hassua myös, että sellaiselta saattoi ne karvat lähteä. Tekee miltei mieli kokeilla :P

  VastaaPoista
 3. Mä keräilin jossain vaiheessa trolleja, niitä myytiin lähikioskilla muistaakseni viidellä markalla :D Eräs ystäväni askarteli niistä jopa korvikset (!)

  Myin omat Pikkaraiseni viime vuonna Huuto.netissä ja menivät kuin kuumille kiville. Eli ilmeisesti niitäkin keräillään yhä innokkaasti :)

  VastaaPoista
 4. Mulla oli nimenomaan tuollainen Sylvanian Families-nalleperhe. :)

  VastaaPoista
 5. Trollejakin oli kai "aitoja" ja vähemmän aitoja, samaan tapaan kuin Barbiet vs. Sindyt, Carinat jne. Mulla ainakin vaihteli trollit laadultaan tosi paljon, osa oli kovaa muovia ja osa tosi pehmeää...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.