lauantai 19. lokakuuta 2013

Ysäriä tv:ssä: Retrolissun ysärit ja Spice Girls -dokkari!

Yle Teemalla alkaa maanantaina Retrolissun ysärit -niminen sarja kello 21. Jes! Yle kuvailee ohjelmaa näin: "Retrolissun ysärit on ohjelma 1990-luvun parhaista paloista, hetkistä joissa lama-aika vaihtuu laatuun. Ohjelman juontaa pettämättömällä tyylitajullaan muotibloggarit haastava Retrolissu. Jokaisen jakson teemana on jokin keskeinen 90-luvun aihe."

Tässä sarjan kaikkien jaksojen pienet kuvaukset:

21.10. Retrolissun ysärit: Girl Power
1990-luku alkoi virallisesti Madonnan Blonde Ambition -kiertueesta, ja viidentoista sentin kengänpohjat kohottivat tyttöenergian uudelle tasolle. Spaissarit kävivät Suomessa ja Nylon Beat kikatteli.

28.10. Retrolissun ysärit: Aktivistit
Ysäri-aktivisti boikotoi mäkkäreitä, kaninsilmäkosmetiikkaa ja Pierren viinejä. Nuoret valtasivat taloja ja varastivat koe-eläimiä. Kettutyttö-edpisodi päättyi Orimattilan laukauksiin.

4.11. Retrolissun ysärit: Napa
1990-luvun hohtohetkiin kuului naparenkaan ottaminen ja se eka tribaalitatska. Samaan aikaan kun toiset tuijottivat omaan napaan, uhkasi kasvihuoneilmiö sulattaa napajäät.

11.11. Retrolissun ysärit: Kaikki nuoret tyypit
1990-luvulla lapset ja teinit kutsuttiin mukaan kilpailuun, jossa tavoitteena on saada kaikki markat kulutettua. Matias Sassali lauloi sodasta, Rasmus rakkaudesta ja Ultra Bra hauesta.

18.11. Retrolissun ysärit: Kiitos 1990-1999
Ysärillä siniristilippua heilutettiin Globenissa ja Joensuussa. Renny Harlin lähti Amerikkaan. Japanilaiset koskettivat kultasormillaan Muumeja. Urheilijat levyttivät, harmi kyllä.

25.11. Retrolissun ysärit: Ollaan sekaisin
Ysäri-ihminen halusi olla sekaisin, joko teknomusiikin, kotiviinin tai subutexin voimin. Retrolissu uppoaa psykedeliaan, rytmi on sydämessä.

2.12. Retrolissun ysärit: Bittiavaruuden tähtikaaret
Ihmiskunnan historia mullistui 1990-luvulla: kännykät, tietsikat, internet ja sähköposti levisivät kulovalkean tavoin ja nuoret alkoivat tehdä omia telkkarijuttujaan. Retrolissu etsii kissanhäntää tiedon valtatiellä.

9.12. Retrolissun ysärit: Ahistaa
Kurt Cobain kuoli ja hautakivet kaatuivat. Karvanopparalli pyöri ja lama-ajan nuoret ottivat ahdistuksesta kaiken irti. Mustavalkoiset musiikkivideot ja pikkukaupungin angsti.

16.12. Retrolissun ysärit: Megajulkkixet
Turhat julkkikset ja turhien julkkisten kaverit. Matti, Henry, Mattiesko ja Tony pitivät käyrän nousussa, Carmen menetti missikruununsa ja Ninja S näytti mallia maailmalle. Seiska nosti tyrkyt kanteen.

23.12. Retrolissun ysärit: Millennium
Yy-kaa-koo, kaikki päättyy aikanaan, 1990-lukukin. Euro suututti kansan ja ufotutkijat ennustivat maailmanloppua, mutta aina vanhan loppuessa syntyy jotain uutta. Paavo Väyrynen ja Robbie Williams ovat ajattomia.

Oikeastaan olenkin odottanut, että koska Yleltä tulisi joku mainio nimenomaan 1990-lukua käsittelevä dokumentaarinen sarja, sillä aiempia vuosikymmeniä on jo nähty ihan tosi mainioissa sarjoissa. Kiitos siis yleisradiolle niistä aiemmista ja tästä nyt alkavasta sarjasta! ^_^ Vaan mihin mun blogia enää tarvitaan?

Tämä kaikki on tietysti Yle Teeman nettisivuilta, tarkemmin ottaen täältä: http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/retrolissun-ysarit

Ja itseasiassa jos ihan tarkkoja ollaan, niin tuo ensimmäinen jakso on jo katsottavissa ennakkoon Areenassa. Pakko sanoa kyllä mielipiteeni näin naisena, historiantutkijana, 1990-luvulla eläneenä, ihmisenä ja kasvissyöjänä, että onhan ohjelmassa kaikenlaisia videopätkiä, muttei ohjelma paljoa sano. Ja minusta se on aika sääli, koska olisihan 90-luvusta nyt ihan hirveästi sanottavaa, myös analyyttisesti ja syvällisesti! Kyllähän Spaissareista esittävät 10-vuotiaat tytöt on ihan hauskoja ja erittäin tunnistettavia, mutta näin nykyaikana vastaavia videoita kuka tahansa löytää yhdellä klikkauksella youtubesta ja vaikka ylen areenasta tuosta vaan. Sisältöä olisi enemmän se, mitä siitä kaikesta voidaan sanoa. Vaikkapa Spice Girlsin analysoiminen tyttöjä voimaannuttavana esikuvana olisi kiinnostavaa. Onhan valtavalla tyttöbändien esiinmarssilla nyt vähän muutakin merkitystä ja arvoa kuin se, että hö hö tuo Mascara on hassu he he.

Toivottavasti sellaisia syvällisempiäkin dokumentteja on vielä tulossa. Vai onko aikamme sellainen, että kaiken on oltava kepeää, hassun hauskaa ja lyhyttä jotta kukaan jaksaa katsoa ja kiinnostua?

Ja detalji: Itse en miellä vuotta 2000 enää 1990-lukuun kuuluvaksi. Saati vuotta 2002.

Sunnuntaina 20.10. (eli huomenna) Yle Teema puolestaan näyttää dokumentin Spice Girlsista, Viva Forever - The Spice Girls Story, joka on vuodelta 2012. Dokumentti tulee klo 21.00. (Eikä mua harmita mikään muu kuin se, ettei mulla ole tallentavaa tv:tä, digiboksia tai muita vempeleitä.)Ja Spice Girlsiin liittyen on sanottava, että mulla menee edelleen kylmät väreet ja olen aika liikuttunut, kun katson Spaissareiden show'ta Lontoon olympialaisten päättäjäisistä. Ah!

Elämä on juhlaa ja silkkaa ysäriä joskus!

3 kommenttia:

  1. Noiden lisäksi vielä tiistainakin tulee ysäriohjelmaa Teemalta - klo 21.45 Spice Girls - puoli tuntia silmänruokaa ja heti sen jälkeen XL5 - tosi iso vitonen.

    VastaaPoista
  2. Katsoin ohjelman Areenasta ja olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Harmillisen pinnallinen ja nopeatempoinen, hypittiin vaan asiasta toiseen eikä ollut mitään kunnollista asiaa. :( Ehkä se on tarkoitettukin vaan joksikin muistinvirkistykseksi niille, jotka eivät ysärijuttuja niin paljoa muista saati muistele. No, eiköhän ne muutkin osat tule katsottua, jospa sieltä tulisikin eteen jotain mitä ei itsekään muista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.