maanantai 16. syyskuuta 2013

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

1. Kostyymi
On ilmiselvää, että ysäribileissä juhlijan on pukeuduttava 90-lukuhenkisesti. Mahdollisia lookkeja ja sen peruselementtejä ovat muun muassa seuraavat: vyölaukku, paksupohjaiset kengät, trumpettilahkeiset housut, napapaidat, niskan takaa sidottavat topit; pojilla mahdollisesti isot urheilupaidat (esim. NHL- tai jääkiekon SM-liigan pelipaidat tai baseball-paidat), rumasti värikkäät kauluspaidat, kollegepaidat.
Päälleen voi vetäistä myös spagettiolkaimisen trikoomekon, Mic Macin kahisevat vetoketjulahkeiset housut, nappi- ja/tai raitaverkkarit, metrohousut - ja lopuksi lanteille solmitaan pitkähihainen paita.
Omaa lookia voi yrittää sijoittaa johonkin tiettyyn vuoteen, koska tietysti 90-luvun alku ja loppu poikkeavat kovasti toisistaan. Kasarimaisessa 90-luvun alussa parhaimmistoa ovat tietysti vaaleat navan yläpuolelle tulevat farkut. Erityisen cooleja ovat tietysti myös kaikenlaiset metallinhohtoiset vaatteet riippumatta siitä, onko kyse tytöstä vai pojasta, housuista vai minihameesta, hupparista vai napapaidasta.
Muuta juhlakansaa voi yrittää hurmata myös mm. seuraavien teemojen mukaisilla erikoist-paidoilla: Spice Girls -paita, Suomi maailmanmestari 1995 -t-paita, Mika Häkkinen -t-paita, Leonardo DiCaprio -paita...

2. Kostyymi, vol 2: Hiukset
Ysärihiukset antavat paljon anteeksi. Cooleja mahdollisuuksia ovat esimerkiksi sivuponnari, hainhammas- ja muu pinnikokoelma, erilaiset sykeröt, Baby Spice -henkiset saparot ja niin edelleen. Erityisesti erilaiset hiuspannat tuovat mukavaa menneisyyden havinaa. Tytön hiuksiin sopivat mukavasti myös kaikenlaiset pienet huivit, mieluiten kolmionmalliset. Enemmän 1980-luvusta ammentavassa luukissa ihastettavat krepatut hiukset sekä muhkeat etuhiukset.
Poikien lookin parhaimmistoa ovat Nick Carter -tyylinen keskijakaus sekä erilaiset muotoilutuottein tehdyt piikkihiukset ynnä muut vastaavat. Poikabändit kyllä tietävät nämä jutut.

3. Musiikki
Musiikki on ysäribileiden ydin. Siellä ovat ennen muuta eurodance, poika- ja tyttöbändit sekä hirmuisen vaihtoehtoiset Oasis ja muut rockbändit. Musiikin painopiste vaihtelee luonnollisesti myös oman syntymäajan mukaan, sillä vuonna 1989 syntynyt lapsonen on varmasti kuunnellut ysärillä ihan muita sointuja kuin vuonna 1981 syntynyt. Elämän realiteetit ja silleen. How much is the fish on kuitenkin melko must.

Youtube on erilaisia soittolistoja täynnä, tässä mainitsen toki oman soittolistani nimeltä Ysäribileet.



4. Tarjoilut
Tarkoiluun voi hakea ideoita erityisesti postauksestani Juhlat ysäritapaan. Muista siis ainakin "siili" (eli esim. puolikas vesimeloni, johon on pistetty coctailtikkuja, joissa mm. juustoa, lihapullia ja viinirypäleitä) ja hedelmäiset täytekakut, joissa on päällä koristeena kermavaahdon päällä kiivisiivuja ja purkkipersikkaa. Carneval-keksejä unohtamatta. Kickers-sipsejä ja popcornia ei kannata myöskään jättää väliin. Jos ollaan 1990-luvun loppupuolella, voi tarjolla olla jo tortillojakin. Olen myös kuullut pikkupizzojen olevan legendaarista ysäripurtavaa.

5. Ohjelmanumerot
Mahdollisia viihdykkeitä ovat muun muassa onginta (ei ehkä sinänsä ysäriä, mutta lapsuutta ehdottomasti sitäkin enemmän), 90-luvun tietokilpailu ja se varsinainen disko-osuus, mieluiten väritettynä hitailla, sikäli jos juhlaporukka vaikuttaa tähän mahdolliselta. Lisäksi hauskaa voisi olla vaikkapa 90-luvun biisitunnistuskilpailussa ja pullonpyörityksessä, ja jos oikein halutaan palata lapsuuteen, niin tuolileikit ja avaimen piilotus kunniaan myös.

6. Koristelu ja oheiskrääsä
Ysäriä voi yrittää luoda kotiinsa esimerkiksi erilaisilla sisustuselementeillä, kuten kummallisilla kännykkätelineillä, ysärin perusvärejä (sähkönsininen, oranssi, kirkkaankeltainen ja kirkkaanvihreä) huokuvilla kankailla (verhoina, pöytäliinana tai vaikka sohvan päällisenä), muovisilla gerberoilla (tai voivat ne tottakai olla aitojakin) seinille ripustettavilla julisteilla tai vaikkapa ihastuttavalla Kinder-lelukokoelmalla ikkunalaudalla.
Juhlija voi koristaa itseään esimerkiksi viehättävällä ja yllättävän kätevällä vyölaukulla, jonkun NHL-joukkueen repulla, feikkitatuoinneilla hauiksella (esim. hieno koko käsivarren kiertävä tribaali), korvalappustereoilla, tatuointikorulla kaulalla, Mika Häkkinen -lippiksellä ja muovisella läpinäkyvällä pikkurepulla. 


Saatat olla kiinnostunut myös näistä kirjoituksistani:

Olisiko teillä antaa vinkkejä onnistuneisiin 90-luvun teemabileisiin?

5 kommenttia:

  1. Voi miten nyt harmittaa, että mitään "upeita" ysärivaatteita ei ole enää tallella.

    Ysäribileissä kuuluu ehdottomasti täyttää myös slämäriä!

    VastaaPoista
  2. Kutsu mut, kutsu mut!!!

    Jotenkin, ihan kuin nenääni olisi kantautunut jostain juustonaksuisen hengityksen tuoksu sen pojan suusta, jonka kanssa tanssin hitaita. Kuvittelen itselläni luultavasti olleen samassa tilanteessa lilaa hiusmaskaraa ja erittäin halpaa seppälän snoopy-hajuvettä.

    Siiliin halvempi vaihtoehto on foliolla metallinhohtoiseksi päällystetty kaalinpuolikas. Siitä äiti teki seuraavana päivänä lempiruokaani kaalipataa. Oman ysärilapsuuteni juhliin kuuluu olennaisesti myös äidin tekemät kuvakakut: oli nallea, perhosta ja kerran ufo. Olin superinnoissani niistä.

    Sisustukseen kuuluisi ehkä myös puhallettavat elementit, voimakkaasti muovinpehmentimiltä tuoksuvat. Esim. läpinäkyvä puhallettava tyyny, jonka sisällä oli pinkkejä höyheniä. Se oli Turusta Day-liikkeestä, joka oli minulle yhtä kuin tavarataivas. Miksi en säästänyt sitä? Se kyllä meni samantien kirpparilla, kun myin nuoruuteni.

    T S

    VastaaPoista
  3. Ihana S <3 ^_^

    Ja mitkä juhlat!

    Varmasti kutsun sut, pitää vaan ensin vielä päättää pitää juhlat. Teemabileet ne kyllä olisivat, yllättäen.

    Muovihuonekalut, hihii :D Mahtavia!

    VastaaPoista
  4. College, herran tähden, se on COLLEGE. Ei kollege, kolleke, colleke, golleke, gollege.....eikä ainakaan kollari.

    VastaaPoista
  5. Eksyin jostain tänne ja oli pakko ryhtyä heti kuuntelemaan läpi tuota linkittämääsi soittolistaa... :D Olen syntynyt vasta -91, joten ysärin aikaan olin vielä lapsi, nuoruus osui sitten milleniumille, mutta muistan kyllä paljon näitä juttuja, ja fiilistelen usein kuunnellen musiikkia, joka silloin soi auton radiossa kesälomareissuilla.

    Suurin osa noista mainitsemistasi tarjoiluista on sellaisia, joita teen edelleen kaiken maailman illanistujaisiin. Jotenkin opin lapsuudessani, ettei ole bileitä ilman tikkuihin tökittyjä lihapullia ja juustoja ja rypäleitä, eikä varsinkaan ilman pikkupizzoja. En siis ole vieläkään päivittänyt bileruoka-ajatusmaailmaani trendien tasolle, vaan jurnutan alitajuisesti ysärissä. :DDD

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.