keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Metsätähti

Metsätähti.

Trientalis europaea. Tuo metsän pohjakerrosten ruohovartinen valkokukkainen kasvi. Värmlannin maakuntakukka, muuten. Se voisi olla myös sukuvaakunani tunnus, jos sellainen vaakuna tässä tekeillä olisi (ei siis tosiaan ole). Hääkimppukukka, jos se varttia kauempaa pysyisi pystyssä poimittuna (ja jos olisi ne häät). Se on erittäin laajalle levinnyt kasvi, Euroopasta Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan. Ei mikään kovin harvinainen silmänruoka siis. Suomessa metsätähteä kutsutaan myös aamutähdeksi, tähtikukaksi ja päivänkämmeneksi. Tähti-nimitys ei ole sikälikään yllättävä, että valkoisessa kukassa on tähtimäinen muoto, kuten kuvasta huomata saattaa.


Mutta en minä nyt varsinaisesti ajatellut tehdä tästä kasvitieteellistä blogia. Metsätähti nyt vain sattui tupsahtamaan ensin Valion jogurtteihin ja sitä myötä kansamme kollektiiviseen tajuntaan. 

Metsätähti-jogurttia voisi hiukan varrata vaikkapa Kalinkaan. Metsätähdessä jogurtti itsessään oli vain sellaista tavallista valkoista jogurttia, johon sitten hillo sekoitettiin. Tai millä tyylillä kukakin sitä sitten söi. Kalinkaan verrattuna erityistä Metsätähdessä oli se, että siinä hillo oli pinnalla, eli siinä "heti kannen alla". Purkkien kyljessä oli piirretty metsätähden kuva, mutta sitä en tiedä, mistä aihe ja nimi alunperin on tuotteelle tullut.

Monet ovat muistelleet Metsätähden olleen poikkeuksellisen pehmeää jogurttia. Lieköhän aika kullannut muistot? Niin tai näin, saattoihan se ollakin. Itselläni ei ole muistikuvaa näistä syöntikokemuksista, purkeistä vain. Omissa muistoissani jogurttia on kahta makua: päärynä ja mansikka. Päärynähilloinen tietysti vihreässä pikarissa, mansikkainen taas punaisessa pikarissa. Mutta makuja oli kyllä muitakin! Törmäsin blogitaivaassa erääseen blogiin ja siellä mahtavaan Metsätähti-mainokseen, joka tekee todeksi ainakin sen, että erilaisia makuja todentotta oli! Mukaja olivat myös banaani-ananas, appelsiini, persikka-punaherukka - sekä nuo jo mainitut mansikka ja päärynä.

Metsätähti-mainos vuodelta 1990. Kuvassa
päärynä- ja persikka-punaherukka-jogurtti.


Tämä mainos on siis alunperin Muilla mailla -blogista ja blogaajan luvalla lainattu. Kiitos siitä tosi paljon! :) Muilla mailla -blogi ja tuo kuva alkuperäisessä yhteydessään (liittyen muuten ysäripostaukseen!) löytyy täältä.

Metsätähti-jogurtti poistui Valion valikoimasta liian pienen kysynnän vuoksi 1990-luvun alkupuolella, mutta tietysti kaikille maailman tuotteille löytyy myös laaja kaipaajakunta, jonka mielestä sen pitäisi ehdottomasti tulla takaisin. Itse olen ollut näkevinäni Metsätähteä vielä vuonden 1994 tienoilla, tarkemmin sanottuna yhdessä Valion kevyttuotteita esittelevässä kuvassa, joka löytyy tästä postauksesta. Aikoinaan jogurtin mainos löytyi Youtubestakin, muttei sitä viellä valitettavasti enää ole - tai itse en ole ainakaan sattunut törmäämään, vaikka kaikenmoisia mainospätkiä on tullut katsottua.

6 kommenttia:

 1. Mä arvasin heti, että postaus liittyy tähän jugurttiin!! Heti muistu mieleen miten hyvältä tuo jugurtti maistui viisivuotiaan suussa :D Ja sellanen muisto tuli mieleen, kun vanhempani oli just eronneet ja vietin viikonloppua iskän luona ja iskä oli ostanu mulle tuota jugurttia :')

  VastaaPoista
 2. Jugurttia en taida muistaa, mutta ekana tuli mieleen, että 90-luvun alussa meidän "isojen" ryhmä päiväkodissa oli Metsätähdet. :) Mahtaakohan olla vielä nimi käytössä, vai olikohan vaan ysäri-ilmiö...

  VastaaPoista
 3. Eikö se hillo ollut siinä kannen alla tähden muotoisena plänttinä (siis metsätähden muotoisena)? Vai muistanko ihan väärin... sen kuitenkin muistan, että banaani-ananas oli parhaimman makusta :)

  VastaaPoista
 4. Jee, tätä olinkin odottanut! Päivän piristys ja on muutenkin kiva nähdä tuo kuva tässä blogissa. Mulla on hataria muistikuvia vain hailakanpunaisesta sekä vihreästä jugurttipurkista, joita oli ostettu kotiin, se hillo taisi vaan olla sellainen pyöreä pläntti. Kyllä Valio saisi tehdä kulttuuriteon ja tuoda Metsätähden takaisin, jos ei pysyvästi niin edes kausimakuina.

  VastaaPoista
 5. Hauska yhteensattuma, runsas viikko sitten löysin lehtiroskista kassin valittuja paloja 90-luvulta josta löytyi tämä ihan sama tähtimainos. Yhteensattuma siksi että olen etsinyt aikaisemmin metsätähtien kuvia mutta silloin löysin vain yhden ja huonon. Ja nyt viikon sisään silmiini tuli jo kahdesti sama kuva :)

  VastaaPoista
 6. Minä muistan kanssa vaan purkin ja sen, että tykkäsin siitä jugurtista. En nimittäin oikein pitänyt paloista jugurtissa, ja Metsätähdessä niitä ei ilmeisesti sitten ollut.

  Muistan myös luulleeni jonkin aikaa, että Metsätähti tehdään oikeista metsätähdistä, joita kasvoi meidän pihalla. :) Sekoitin kasvin varmaan metsämansikkaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.