tiistai 22. lokakuuta 2013

Lisää ysäritv:tä tänään 22.10.

Seuraavasta puhtaasti kiitos lukijalleni Joonakselle :)

Yle Teema näytti sunnuntaina Spice Girls -dokumentin ja aloitti eilen 10-osaisin Retrolissun ysärit -sarjan, mutta eihän se 1990-luku siihen jää! Tänään tiistaina samalla kanavalla ollaan ihan aidosti 90-luvulla, kun ruutuun mäjähtävät Spice Girls -dokumentti vuodelta 1998 ja XL5-dokumentti vuodelta 1996. Suoraan arkistoon siis!Teeman nettisivuilla sanotaan:
Brittiläinen Spice Girls nousi nuorison suosikiksi vuonna 1996. Se oli ensimmäinen tyttökokoonpano, joka villitsi maailman teinit ja soittolistat totaalisesti. Tietä sille olivat silottaneet vastaavat poikapoppoot, etenkin Take That, jonka hajoamisen jälkeen listakärjessä oli juuri Spaissareiden mentävä aukko.
Spice Girls liittyi 1990-luvun tyttöenergian aaltoon, joka näkyi musiikissa, elokuvissa ja sarjakuvissa. Tyttöpoppi nousi monipuolisena ja vahvana, ja naisesiintyjät saivat olla yhtä lailla vihaisia nuoria naisia kuin kimaltelevia hassuttelijoitakin. Pinkki glitterfeminismi löi raikasta säröä naisasian vakavuuteen.
Suomessa girl power nosti esiin Nylon Beatin, Mascaran, Tiktakin, Gimmelin ja monia muita omaehtoisia tyttöbändejä. Vihaisten nuorten naisten kansainvälisen aallon myötä meillä huomiota saivat muun muassa Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa.
Spice Girls nautti suursuosiostaan hiukan yli puoli vuosikymmentä: se hajosi vuosituhannen vaihduttua 2001. Pikasilmänruokaa-reportaasi on kuvattu Spaissareiden Suomen-vierailun yhteydessä vuonna 1998. Tämän Suomen-keikan jälkeenhän Geri ”Ginger Spice” Halliwell erosi yhtyeestä, joka jatkoi kvartettina vielä kolme vuotta.
Poikabändirintamalla tiennäyttäjä oli brittiläinen Take That, joka hullaannutti kansaa vuosina 1989-1996. Sen vanavedessä listoille nousi useita tanssivia ja laulavia kokoonpanoja, kuten Boyzone, East 17, Westlife ja A1.
Suomen poikabändimarkkinat täyttyivät nopeasti viidestä hyvinkääläisnuorukaisesta, joita tuottaja Kristian Maukonen ohjasti julkisuuteen. Bändin nimi oli XL5 ja läpimurtohitti Kaunis peto löytyi heti ensimmäiseltä levyltä vuonna 1996. Energinen kokoonpano jaksoi esiintyä ja levyttää vain kaksi vuotta, mutta vuonna 1997 tehdyssä tv-dokumentissa XL5 – tosi iso vitonen suosio ja meno on vielä melkoinen.

(Juttu alkuperäisyydessään täällä.)

Spice Girls pikasilmänruokaa tiistaina 22.10. klo 21.45
XL5 - Tosi iso vitonen tiistaina 22.10. klo 22.20.
Kanavana Yle Teema

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.