perjantai 18. lokakuuta 2013

Musiikin ihana vuosi 1993: Kaija Koo ja eurodancen läpimurtoLaita vähän Rikiä soimaan (ja jos mahdollista, silmät kiinni, mutta toisaalta sitten et voi lukea tätä tekstiä, joten voit kuitenkin pitää ne auki) ja palaa kerran vuoteen 1993. Menet eteiseen, otat luurin pieneen lapsen käteesi ja kierrät parhaan kaverisi Heidin/Nikon numeron.
"Määttäsellä."
Vastaajana on tietysti hänen äitinsä, tuttu tilanne mutta aina yhtä ärsyttävä. Äiti kertoo Heidin/Nikon lähteneen ulos, on varmaan menossa kipsalle. Päätät siis mennä sinne itsekin. Kirkkaansininen tuulipukusi nilkkaresorit painavat vetäessäsi lenkkareiden tarrat kiinni. Tarranauhat kärpistyvät ylöspäin. Avain kaulaan, viimeisenä kuulet keittiön radiosta soivan Riki Sorsan Joki-kappaleen. Raspinen ääni, vaikka et tosin vielä silloin sellaista sanaa tiedäkään.
Syyspäivä rahisee maassa leppeän tuulen hulmutellessa keltaisia vaahteranlehtiä. Otat polkupyörän talon seinustalta ja lähdet kaartelemaan kohti kioskia, jo sen välittömästä läheisyydestä puskee ulos makea tuoksu. Siellä kaverisi jo onkin. Kolikot kilisevät taskussa, kolme markkaa. Olet koko matkan miettinyt mielessäsi Oukki Doukkeja ja toisaalta niitä pehmeitä matokarkkeja, niitä kaksivärisiä joiden toinen pää on keltainen ja toinen punainen ja joita syödessä yrität aina haukata suuhun vain sen toisen puolikkaan, venytät matoa ja katkeaahan se lopulta.  Mutta ehkä sittenkin Oukki Doukkeja.
Kioskin täti nojaa mietteissään pöytään lasin takana, taustalla vaimeana soi radio. "...Joku kätkee kysymyksen, kuka keksi rakkauden, kuka sai aikaan sen." Harot sormillasi niskahiuksiasi, luokan kolmanneksi pisintä häntää, jota äiti leikkasi toissapäivänä aivan liikaa. Kolisutat kolikoita tuulitakkisi taskussa, kauempaa ajaa pyörillään isoja poikia, vähän pelottavia. Et ole vieläkään ihan päättänyt, mitä karkkeja tänään ostaisit.

Asiaan!

Tässä blogissa näkyy monessa kysymyksessä painotus 1990-luvun loppupuoliskoon, vaikka se ei olekaan tarkoituksessani kirjoitellessani näitä postauksia. Selitys on tietysti yksinkertaisesti se, että olen syntynyt 80-luvun lopulla, ja siksi muistoni 90-luvun alkupuolesta ovat loppupuolta vähäisemmät ja selvästi rajoittuneemmat mm. lelujuttuihin. 

Yksin peruste, jolla tagaan kirjoituksia ovat vuosiluvut sikäli, jos kirjoituksessa selkeästi esiintyy jokin tietty tai jotkin tietyt 90-luvun vuodet. Lähinnä siksi nyt mennään ihan sattumanvaraisesti tuohon lamantuoksuiseen, vielä pukeutumistyyliltään hiukan kasarihenkiseen vuoteen1993

ja erityisesti sen musiikkimaailmaan. Eli mitä musiikillisia riemullisia hetkiä tarjosi tuo tasan kahdenkymmenen vuoden takainen vuosi?

Vuoden 1993 suurimpia artisteja Suomessa oli ehdottomasti Kaija Koo. Vuoden pitkäikäisin radiohitti oli naisen Kuka keksi rakkauden. Tämä oli hänen ensimmäinen suuri hittinsä ja tavallaan Kaija Koo voisi siis tänä vuonna juhlia 20-vuotista artistielämäänsä. Ainakin, jollei laskettaisi mukaan kaikenlaisia muita musiikillisia juttuja, joita hän harrasti ennen tätä vuotta. (Hän oli esimerkiski laulanut Frederikin taustalaulajana) Vuosi 1993 tiesi kuitenkin Kaijalle suurta musiikillista läpimurtoa. Yhtäkkiä koko Suomi tunsi hänet, ja onhan hänen uransa jatkunut tähän hetkeen saakka.

Tässä yksi kappaleen ensimmäisistä julkisista esityksistä Lauantaileikit-ohjelmassa.Alkuvuotta listoilla oli kuitenkin hallinnut The Bodyguard -elokuvan soundtrackilta löytyvä Whitney Houstonin I will always love you (Sen minulle rakkain versio on tosin tullut maailmalle tutuksi Gilmore Girls -tv-sarjassa Lorelai-hahmon esittämänä). Siitä tuli äänitehistorian myydyin soundtrack. Onko joku sittemmin mennyt levyn ohi, en osaa sanoa.

Vuotta 1993 voisi oikeastaan pitää myös eurodancen läpimurtovuotena, kun listoille vyöryi tyylin edustajia vähän Euroopan joka kolkasta. Suomen vuoden suurimpia hittejä heti Kaija Koon rakkauskysymysten jälkeen oli ruotsalaisen Ace of Basen All that she wants, mutta listoilla viihtyivät hyvin myös Haddaway (What is love) sekä 2 Unlimited, DJ Bobo ja Cappella.Single-, radio- ja albumilistamenetyksen perusteella on laadittu seuraava lista vuoden 1993 suurimmista hiteistä (oikeasti listassa on 50 parasta, mutta laiskuuttani otin tähän vain 25):

1. Kaija Koo: Kuka keksi rakkauden
2. Ace of Base: All that she wants
3. Pet Shop Boys: Go west
4. Haddaway: What is love
5. Whitney Houston: I will always love you
6. UB40: (I can't help) Falling in love with you
7. Culture Beat: Mr. Vain
8. 2 Unlimited: No limit
9. Neon 2: Kemiaa
10. Haddaway: Life
11. 2 Unlimited: Tribal Dance
12. Madonna: Deeper and Deeper
13. Riki Sorsa & Leirinuotio-orkesteri: Joki
14. Ace of Base: Happy nation
15. Eppu Normaali: Näinhän täällä käy
16. Joel Hallikainen: Anna vierellesi tulla
17. Culture Beat: Go to get it
18. Neljä Ruusua: Poplaulajan vapaapäivä
19. Bryan Adams: Please forgive me
20. Captain Hollywood Project: Only with you
21. Dr Alban: Sing Hallelujah
22. Ace of Base: Waiting for music
23. Pekka Ruuska: Mä tahdon sun elämään
24. Ressu Redford: Kuusi kuuta & Saturnuksen renkaat
25. DJ Bobo: Keep on dancing

Tästäkin listalta löytyvää UB40:n kappaletta (I can't help) Falling in love with you -kappaletta on aiemmin kuunneltu tässä blogissa kirjoituksessa, jossa kirjoitin aiheesta viikon 28 listahittejä vuosilta 1993, 1994, 1995 ja 1996.

Erääseen näkemykseen voi tutustua myös tämän youtube-videon kautta, siinä siis jonkun näkemys vähän toisista vuoden 1993 suurimmista hiteistä. Ihan kiinnostava lista kyllä tämäkin! Mukana mm. nykyinen suuri rakkauteni, Duran Duranin Come undone.

Onko mielessä joku tietty vuosi, josta kiinnostaisi saada vastaava lista/postaus?

Itse taisin kuunnella vuonna 1993 hyvin ankarasti lastenlauluja, mutta tuskin keittiön radiosta soivalta Kaija Kooltakaan saatoin välttyä.

***

Lista ja muutenkin lähteenä: 
Timo Pennanen: Sisältää hitin. Levyt ja esittäjät Suomen musiikkilistoilla vuodesta 1972. Otava 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.