sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Aquasta ja ihan hiukan tanskapopistaNelihenkinen Aqua oli aikanaan ensimmäinen suuren läpimurron tehnyt tanskalainen europop-bändi - kai yhtyeen sellaiseen musiikilliseen kategoriaan voi laskea.

Alunperin nämä neljä, Soren, Claus, Rene ja Lene soittivat yhdessä vuodesta 1994 alkaen nimellä Joyspeed, ja he tekivät yhden Pohjoismaissa pärjänneen hitinkin, jonka nimi oli Itzy Bitzy. Kappale on eräänlainen eurodance-version Hämähämähäkki-kappaleesta. Omasta mielestäni aika raivostuttava, mutta voitte arvioida itse.Tämän musiikillisen helmen lisäksi Joyspeedille ei kamalasti tullut menestystä, joten yhtye lähti hakemaan itselleen vähän uutta tyyliä ja vaihdoin nimensä, ja niin saatiin aikaan Aqua. Vuonna 1997 julkaistulta Aquarium-pitkäsoitolta irtosi monta hittiä, joista ensimmäinen oli 1996 julkaistu Roses are red, joka ei mielestäni taasen ole ollenkaan raivostuttava.

Potin räjäytti varsinaisesti Barbie girl -hitti, joka julkaistiin 1997, ja joka lienee Aquan tunnetuin kappale. Kappale tuotti yhtyeelle kuitenkin myös vähän ongelmia, sillä Barbie-tuotemerkin omistava Mattel haastoi yhtyeen oikeuteen. Aquan levy-yhtiö puolestaan haastoi Mattelin oikeuteen joidenkin yrityksen henkilöiden puheiden vuoksi. Oikeusprosessit kestivät pitkään ja vasta vuonna 2002 tuli päätös. Sen mukaan kappaleessa oli kyse parodiasta, mikä ei ole rikollista, joten siinä se. Aika hieno parodia Barbie girl kyllä onkin! Omassa älyttömyydessään se myös kuvastaa aika oivallisesti 1990-luvun jälkipuoliskon dancen ja popin huumoriosastoa, jota sittemmin tuli täydentämään esimerkiksi Dr Bombayn Calcutta, Toyboxin Tarzan and Jane sekä aika moni muukin tanskalainen yhtye. Tämä hassunhauska musiikki on jännä ilmiö, mutta vielä jännempää on mielestäni se, että nämä yksittäiset kappaleet ovat aikanaan olleet ihan järjettömiä hittejä. En tiedä voisiko joitain 2010-luvun artisteja tai biisejä laskeja jotenkin osaksi tätä jatkumoa. (Ehdotuksia? Petri Nygårdin jotkut kappaleet?)


Aquasta alkoi melko vahva tanskapopin buumi, vaikkakaan mikään muu yhtye ei yltänyt Aquan tasolle urallaan ja suosiossaan. Vahvimpia "kilpailijoita" olivat Daze ja S.O.A.P. Dazen Super heroes-levy oli menestys, ja siltä muistamme ikuisesti ainakin Superhero ja Tamagotchi -kappaleet. S.O.A.P. jäi This is how we party -kappaleellaan ja yhdellä levyllään ainakin yhden levyn ihmeeksi, mutta olihan se silti aikanaan tunnettu nimi.

Tanskasta tuli kuitenkin myös suuri joukko muitakin pop-bändejä, jotka menestyivät kuka mitenkin. Hit'n'Hiden Space invaders -kuulostaa mielestäni aivan suoraan Aquan kappaleelta, ja ainoaksi hitiksi se sitten jäikin, vaikkakin he paraikaa ovat yrittämässä paluuta. Muita tanskalaisia yrittäjiä olivat mm. Crispy, Cometz, Cartoons - ja Dr. Bombay!

Mutta takaisin Aquaan. Sen Aquarium-levyltä löytyivät myös kahden jo mainitun lisäksi myös hitit My oh My, Doctor Jones, Turn back time ja Lollipop. Itselläni oli (ja on) levy c-kasettina, joten muutkin levyn biisit ovat kyllä tuttuja. Yhtä lukuunottamatta kappaleet kuulostavat keskenään about samalta, ja se poikkeus on Turn back time. Kappale oli vuonna 1998 ensi-iltansa saaneen elokuvan Sliding doors tunnuskappale, ja kappaleen videolla olikin pätkiä elokuvasta.Katsoin Sliding doors -leffan ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten ja se oli kyllä ihan kiinnostava. Elokuva seuraa Gwyneth Paltrowin esittämän Helen-hahmon kahta elämää. Toisessa versiossa hänen elämästään hän ehtii metroon, toisessa hän ei ehdi. Ja mihin kaikkeen tuo yksi myöhästyminen tai ehtiminen lopulta vaikuttaa. Elokuva on tyyliltään draamakomedia ja voin kyllä suositella sitä, jos tuon tyylilajin elokuvista pitää. Tämä nyt on kuitenkin hieman erilainen kaikkiin perusrakkaustarinoihin verrattuna, koska juonessa on jokin juju. Ja elokuvan myötä Aquan Turn back time -kappale liittyy mielessäni ikuisesti tähän elokuvaan.

Kuva: Wikipedia.

Aquariumin kaltaista menestystä Aqualle ei sittemmin ole tullut, mutta yhtye teki silti musiikkia 2000-luvun alkupuolelle saakka. Levyjä ja sinkkuja myytiin yhteensä yli 30 miljoonaa kappaletta. Esimerkiksi vuonna 2000 julkaistu Around the world kuulosti vielä siltä tutulta, ihan samalta Aqualta, ja ehkä se oli se ongelmakin, musiikki ei muuttunut niinkuin aika. Aquan hajoamista vuonna 2001 pidettiin kuitenkin yllättävänä, vaikka bändi itse vakuutti lopettaneensa hyvässä hengessä. Oli kuitenkin hyvin riemastuttavaa kuulla yhden kaverin linkkaamana uudempaa Aquaa muutama vuosi sitten, en edes tiennyt että he jälleen tekevät musiikkia yhdessä: Aqua nimittäin palasi yhteen 2000-luvun lopulla. Ihastuin todella paljon tähän uuteen Aquaan. Back to the 80s oli kiva kappale, mutta ennen muuta My mamma said -kappale kuulosti hienolta silloin ja kuulostaa yhä. Ainakin Wikipedian mukaan yhtye on edelleen koossa, mutta pariin vuoteen heiltä ei ole tullut uutta musiikkia. Mielelläni kuitenkin kuulisin heiltä vielä tätä aikuisempaa Aquaa.

Bändin sisälläkin on tapahtunut kaikenlaista. Alun alkaen laulajat Lene ja Rene olivat yhdessä, mutta sittemmin pariksi muodostuivatkin Lene ja Soren, jotka nykyään ovat naimisissa ja heillä on lapsia. On huhuttu, että Lene olisi pettänyt Reneä Sorenin kanssa, mikä olisi johtanut bändin hajoamiseen 2000-luvun alussa, mutta ehkä tämä juorutoimistona toimiminen ja spekulointi eivät kuulu tähän blogiin.

Tähän loppuun sitä uutta Aquaa, olkaa hyvät:Tai no oikeastaan ihan loppuun pieni lainaus Lenen haastattelusta, tuosta Suosikin ylläolevasta jutusta:

"Kuka on maailman komein uros?
- George Clooney! Tim Robbins ja Leonardo Di Caprio ovat myös sieviä. Näin Titanicin hiljattain ja Leo oli todella hieno. Miten hyvä elokuva! Paras minkä olen nähnyt vuosiin, niin ihanan romanttinen. Tuollaisen romanssin minäkin haluaisin kokea."
(Juttu "Lene uskoo suosion jatkuvuuteen", Suosikki 7/1998)

6 kommenttia:

 1. Hyvä että upotat noita videoita näihin teksteihin, niin on kiva lukiessa fiilistellä musaa, josta kirjoitat. Joten parannusehdotus (jo ennestään toki loistavaan blogiin): linkitä Youtubeen myös nuo kappaleet, joista on vaan maininta. Nimimerkillä liian laiska etsimään niitä itse juutuupin syövereistä. ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä :) Hyvä idea, jota itsekin olen miettinyt, joskin olen myös miettinyt, että eihän kukaan niitä kuitenkaan klikkaisi. Mutta tämä ratkaisi asian! Lisännen tähänkin linkit vielä ja jatkossa myös :)

  VastaaPoista
 3. Noo, eiks nää kaiken maailman Gangnam Stylet ja Ylvikset kuulu vähän tähän supersuositun huumoridancen kategoriaan :) Japanissahan toki tätä eurodanceperinnettä on jatkettu hellyydellä ihan tähän päivään asti kokonaisella omalla genrellä.

  VastaaPoista
 4. Elina: Hei muuten ihan totta :)
  Ja Euroovisuthan on oikea huumorimusiikin toiveaitta monien esitysten osalta, mutta Eurooviisut noin genrenä on kyllä ihan oma juttunsa. Harvemmin ne viisukappaleet muualla soivat tai saavat suurempaa suosiota, joten ei niitä oikein voi rinnastaa.

  VastaaPoista
 5. Unohtamatta Me&My:tä, joka oli hetken mun ultimate favourite! ;)

  VastaaPoista
 6. Vaan tekihän S.O.A.P. toisenki levyn, muistan ainaki sellaisen (ei ehkä niin suositun, mutta kuitenki) kappaleen kuin S.O.A.P. is in the Air.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.