maanantai 10. marraskuuta 2014

Limsaa lasipulloista

1990-luvun alussa limonadit myytiin, kuten muutkin juomat vichysta olueen, lasipulloissa. Koot vaihtelivat yleisimmin 0,33 litrasta yhteen litraan. Tilanne muuttui 90-luvun kuluessa: vuosikymmenen lopulla peruskoko taisi jo olla se 1,5 litran muovipullo.


Toisin kuin useimmissa nykyisissä pulloissa, etiketit tuolloin olivat vielä paperia. Isän kanssa (tai siis: iskä enkä minä) lillutimme hienoimpia limsapulloja vedessä saadaksemme (=saadakseni) etiketit talteen. Voi sitä hetkeä, kun etiketti on tarpeeksi vettynyt ja se lähtee hyvin irtoamaan ja lähtee matkaan ilman repeilyä! Talteen tuli muun muassa Muumi-, Hugo-, Simpson- ja Disneyn hahmojen kuvioimia etikettejä. Niitä on nähty pyörähtelemässä Nuoruusdiskonkin lattialla.

Seuraavia etikettejä ei omista leikevihoistani löydy, mutta kirppikseltä on tullut vastaan näitä tyylikkäitä lasipulloja.

Frisco-appelsiini ja Appelsiini Aurinko Jaffa, klassikkoja, joita ei valitettavasti enää kaupoista löydy!


Appelsiini-Jaffaa, etikettiä kuvittaa Aku Ankka. Sanoisin tämän pullon olevan 1980-luvun puolelta:


1990-luvun alussa (about vuonna 1991 tai 1992) Fantan etiketit olivat nimittäin muuttuneet tällaisiksi. Kuvassa Hessu Hopo Vadelmalimsa, niinikään 0,33-litraisen lasipullon etiketti. Tämä nyt kuitenkin sieltä omista arkistoistani.Loppuun tv-mainoksia! Pulloja niissäkin.

Tämä mustavalkoinen mainos on pitkältä 1980-luvun puolelta. Se on kuitenkin niin hauska ja iloinen, että voisivat ottaa sen uudelleen käyttöön!


Muutenkin olen miettinyt, että kun kaikenlainen retro, ysäri, kasari ja nostalginen mieliala ovat kovasti muotia, niin mikseivät yritykset enemmän ota uudelleen tuotantoon vanhoja paketteja, fontteja, etikettejä yms., edes lyhyiksi sesongeiksi ja erikoiseriksi. Monet varmasti pitäisivät niistä. Hartwall Jaffan nykyiset etiketit kylläkin kumartavat syvään menneisyyteen, ja oikein hyvä niin! Muutkin voisivat tehdä samoin.

2 kommenttia:

  1. Voi lasipullot <3 Ne tuntu mukavalta kädessä, hauskalta huulilla ja juoma maistu hyvälle niistä.. Nykysin limut maistuu muoville :P Me aina isän kanssa tutkittiin lasipullojen ikää, olikohan niissä jopa jokin kohokuvio josta näki koska se pullo oli valmistettu.. Mutta ainakin pullon ympäri kuluneista renkaista näki mikä on jo useammalla kierroksella käytössä :D

    VastaaPoista
  2. Niissä oli vuosiluku pullon alareunassa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.