maanantai 4. helmikuuta 2013

Salamaa, liekkiä ja pari aasinsiltaa

Kas tässä yhdistyvät kivasti kaksi erilaista tulista ja räiskähtelevää asiaa: salamat ja liekit. (Lopuksi juttu lavertuu koskemaan niin Pohjantähteä kuin Saloakin.)

No joo.

Yksi eniten katsomistani lasten- ja nuortenohjelmista 1990-luvulla oli Kultainen Salama. Olen ikionnellinen siitä, että sarjaa löytyy jokunen pätkä myös Ylen Elävästä arkistosta, jaksoja Miljoonakeikka ja Kaahariauto. Kolmaskin kaksiosainen jakso oli kyllä sillä vhs:lla, jonka kirjastosta kerta toisensa jälkeen lainasin. Luin myös Taru Mäkisen alkuperäisiä Kultainen Salama -kirjoja, joihin tämä tv-sarja perustui.

Pari päivää sitten kuuntelin Ylen Yöradiota, siellä oli toiveiden yö. Yksi toivekappale oli kiva yllätys, sillä se toi mieleeni Kultaisen salaman, vaikka onkin vain ysäri-iskelmärockia. 

Kaahariauto-jaksossa salaperäinen kaahariauto ajaa yön pimeydessä maanteillä ja onnistuu haavoittamaan niin Kultaisen Salaman Elisan Bella-kultaistanoutajaa kuin myöskin paikallista jalkapalloilijaa, Teemu Mäkeä. Kultainen Salama alkaa tonkia asiaa ja pääsee lääkäri Kankaanpään jäljille. Tutkimusten myötä selviää, että rattijuoppo kaahailija ei olekaan itse lääkäri vaan tämän alkoholistivaimo. Kankaanpäiden poika Leo on muuten ah niin söpö punkkari, luulen että saatoin digata siitä jo 90-luvullakin! :) Aww ^_^ Leo on Visan vanha tuttu linturetkeltä ja herttaisa tyyppi muutenkin, etenkin kun tuo about täysi-ikäinen poika jaksaa hengata ala-asteikäisten poikien kanssa. Njooh, hieno hahmo!

Jaksosta Kaahariauto. Löytyy Elävästä arkistosta, 
sinne vaan. Kukahan tää näyttelijä mahtaa olla?


Sitä pätkää ei Elävästä arkistosta ei löydy, mutta näin sen muistan: Rouva Kankaanpää on jälleen juomassa jossain paikallisessa pubissa. Siellä soi taustalla eräs laulu. Rouva lähtee sieltä ajamaan ja Kultaisen Salaman Visa ja Hakkeri huomaavat sen ja soittavat poliisin. Rouva lähti ajamaan ilmiselvästi hiukan pöhnässä, koska tämä ajoi "parkit päällä", vaikka minulla ei 90-luvulla ollut hajuakaan mitä se tarkoittaa.

Ja se siellä pubissa soinut kappale oli tietysti Liehuva liekinvarsi

Kappale on alunperin Markku Blomqvistin ja vuodelta 1977. Hän esitti kappaleen Suomen Euroviisukarsinnoissa, mutta kisalippua ei sillä kyllä tullut. 1990-luvulla kappaleen teki tunnetuksi Timo Turpeinen. Mitä nyt olen kuunnellut niin kumpikaan versio ei kuulosta ihan siltä millaisena kappaleen muistan, mutta Turpeisen on lähempänä ja luultavasti juurikin se oikea. 
Ja hiukan turhanpäiväistä triviaa:
Markku ja hänen veljensä Mauno Blomqvist ovat Salosta ja Uskelasta kotoisin! Näistä hepuista Mauno Blomqvist kiinnostaa minua hivenen enemmän, sillä hän on muun muassa laulanut vasemmistolaisia lauluja 1970-luvulla, ja minullakin on ainakin yksi hänen laulamansa kappale jollakin levyllä. Vuonna 1967 Mauno Blomqvist ohjasi Salon Vuohensaaren kesäteatteriin version Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanista. (On myös mainittava jälleen kerran, että Kultaisessa Salamassa Terhin ja Rekon isää esittää upea Aarno Sulkanen, joka näyttelee Akseli Koskelaa Edvin Laineen Pohjantähdessä...) Hän toimi lisäksi niin oopperalaulajana kuin näyttelijänäkin, mm. Uuno Turhapurossa.

Tässä Turun Sanomien juttu Mauno Blomqvistista vuodelta 2005, jolloin hän teki jäähyväiskonsertin Salon Kivassa.

Voimme ehkä pitää maailmaa pienenä paikkana, jossa kaikki liittyy kaikkeen. Hilirimpsis!

2 kommenttia:

  1. Siitä ei ole muuten pitkä aika, kun katsoin Elävästä noita Kaahariauto-pätkiä. Kertakaikkiaan legendaarista.
    Wikipedia muuten kertoo, että kukaan sarjan lapsinäyttelijöistä ei jatkanut näyttelijän uraa. Kumma juttu! ;)

    + mielenkiintoisia aasinsiltoja sulla :)

    VastaaPoista
  2. Youtubesta löytyy myös nuot kaikki jaksot! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.