torstai 28. helmikuuta 2013

1990-luvun kenkiä


Muoti+kauneus 2/1997

1990-luvun kengissä muotia olivat esimerkiksi aika tavalliset tennarit ja miksei erilaiset remmisandaalitkin, purjehduskengät, Spice Girls -tolpat... Vuosikymmenen korkeapohjaisten kenkien taustalla oli kaiketi 1970-luvun takaisintulo muodissa, samassa hengessähän pukeuduttiin myös alaspäin leveneviin housuihin. Koska olin itse 90-luvun alussa vielä pieni alle kouluikäinen tyttö, olivat myös esimerkiksi tarralenkkarit tietysti kova sana.

Itselläni on vakaa mielikuva, että tämäntapaisista (ylin kuva) naistenkengistä alkoi kotimme varastokin jossain vaiheessa täyttyä. Äiti käytti nitä 1990-luvulla ja vuosituhannen taiteessa, ja ne päätyivät varastoiduiksi hiukan myöhemmin, vaikka toisaalta voihan niitä edelleen nähdä käytettävänkin. Aika tätimäisiä, mutta joka tapauksessa kuvaavat hyvin vuosikymmentään. Korot ovat paksuja tolppia riippumatta niiden korkeudesta. Hopeiset korkosandaalit ovat tietysti "suosikkini". Kengissä siis oli usein ennemmin paksu pohja eikä ainoastaan tai vain korkeat korot. Toisinaan nämä kaksi ominaisuutta toisiinsa tietysti yhdistyivät, sen tiesi vaikkapa Spice Girls.

Onkohan kovinkaan onnekasta, että 90-luvun paksupohjaiset kengät taitavat olla taas muodissa
Meille teineille oli tarjolla jotain näinkin kamalaa; itselläni nämä seuraavat kengät vievät ajatukset suoraan yläasteelle:

Demi 1/1998.

Lyhyenä ihmisenä kyllä ymmärrän, mikä tällaisissa kengissä viehättää. Ja 1990-lopulla eläneenä tavallaan ymmärrän tuon muunkin visuaalisuuden.  Mutta pakko sanoa, että mielestäni tuollaiset klopot ovat kyllä aika tosi rumat! Ten Points oli vissiin yksi suosituimmista merkeistä. Omissa mielikuvissani näitä pohjahirviöitä käyttä(/i)vät vain angstiset, cooliutta tavoittelevat teinit. Seuraavassa muotokieli on hivenen hienostuneempaa, mutta ihan yhtä tuttua. Etenkin nuo allaolevan kuvan alarivissä oikealla olevat mustat nahkakengät ovat niiiiin ysärit että huh! Hienosti ne voisi yhdistää a.) minihameeseen, b.) trikookankaisiin trumpettilahkeisiin housuihin, c.) hamehousuihin (housuhameeseen? kumpi se on...). On sanottava, että kyllähän tällaisilla koroilla ainakin pystyssä pysyy. Sehän on hyvä se.

Demi 1/1998.

Tässä viimeisessä kuvassa on tarkalleen ottaen kyse sukkamainoksesta, joten toivon mukaan ylösvedetyt värikkäät pitsisukat ja 3/4-pituiset lahkeet eivät oikeasti olleet kovassa huudossa. Kenkämuoti on siitä huolimatta taattua tavaraa.

Muoti+kauneus 2/1997


Omistiko kukaan muuten oikeasti sellaisia todellisia Spice Girls -kenkiä, joissa siis oli koko matkaltaan suunnilleen samanpaksuinen paksu pohja? Entä muita ääreispaksupohjaisia tolppakorkoja? Itselläni kaikesta huolimatta kengät olivat kuitenkin kovin maltillisia. Itse olen ollut aina enimmäkseen tennari-ihmisiä.

4 kommenttia:

 1. Kuten monissa muotivirtauksissa, minä tulin kaveredeni kanssa vähän perässä. Ensin halveksuimme näitä paksupohjaisia kenkiä. Lopulta kuitenkin yksi toisensa jälkeen osti sellaiset. Minä muistan, että minun olivat harmaat, joiden pinnassa oli jännää pientä nukkaa tai "karvaa". Ne olivan niin hienot! Tosin kapeisiin jalkoihini ja ohuisiin nilkkoihini kengät olivat vähän liian isot ja kömpelöt, joten aina silloin tällöin kenkä luiskahti sivulle ja minä klenkkasin sen mukana. Äitini matkii tätä liikettä vieläkin...

  VastaaPoista
 2. Mulla oli sellaset valkoiset "Baby Spice"-kengät ja niissä vielä oli sellanen pieni lärpäke, jossa luki Spice Girls. Muistaakseni Citymarketista tuolloin ne ostettiin. Eihän ne hirveen mukavat olleet (tosi halvat ja pinta jotain muovia) ja hajosivatkin parin kuukauden käytön jälkeen, mutta pakkohan niitä oli käyttää, kun ne oli niin coolit. :) Löyty kyllä tolppakorkoisetkin, jotka oli joku Andiamon poistoerä ja maksoi muistaakseni vaan 50 markkaa.
  Olin teininä aivan mieletön korkkarifani ja melkeen kaikissa kengissä piti olla järjettömän paksu pohja, myös tollaset Dinskon mokkkakenkien tapaiset löyty, tosin ne oli ostettu kirppikseltä niinku melkein kaikki muutkin kenkäni tuolloin. Ei puhettakaan, että olisi ostanut kengät, joissa olisi ollut matala pohja. ;)

  VastaaPoista
 3. @Ronya: Siispä oikeastaan aidot Spice Girls -kengät, kuulostavat upeilta :) Tai siis ainakin siltä, että 11-vuotiaana olisin pitänyt niitä ihan sairaan upeina. Onneksi nykyään käytänöllisyys menee monessa asiassa edelle.

  VastaaPoista
 4. Mulla oli vaaleansiniset paksupohjaiset tennarit, siis spaissaritennarit. Siskolla oli samanlaiset vaaleanpunaisina. Nämä yhdistettynä puhvihihaiseen mekkoon ja sellaiseen neulottuun kesä"pipoon" oli kyllä vallan kool look sellaiselle 10-kesäiselle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.