keskiviikko 20. helmikuuta 2013

1990-luvun muotia & Sweet Valley High

Sweet Valley High. Aika monen tuli varmastikin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa luettua näitä Francine Pascalin kirjoja, joissa päähenkilöinä olivat identtiset kaksostyöt Jessica ja Elizabeth. Käytännössä Pascalin takana oli koko joukko haamukirjoittajia, vaikka Pascal on aivan oikea ihminen ja sarjan luoja. Ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1983! Ei siis siinä mielessä mikään pelkkä ysärijuttu. 2010-luvulla on julkaistu myös kaksi SVH-kirjaa, joissa päähenkilöt ovat aikuisia.

Jessica oli se ärsyttävämpi, joka yritti vain hurmata kaikki kivat miehet, järjesteli jäyniä inhokeilleen, rakasti etupäässä itseään ja levitti kaikki juorut, joita ei olisi saanut kertoa eteenpäin. Elizabeth oli tunnollinen koulussa, tiiviisti vain yhden pojan kanssa ja niin edelleen. Minusta oli todella ärsyttävää, että kirjat päättyivät koukkuun siitä, mitä seuraavassa osassa tapahtuu. Ei niin saa tehdä kaunokirjoissa! Vaikka ne olisivatkin esiteineille suunnattuja hömpänpömppiä. Ja jokaisessa kirjassa aina alleviivattiin, kuinka kauniita nämä kalifornialaiset kaksoset olivat merensinisine silmineen ja ruskettuneine ihoineen ja vaaleine hiuksineen. Blaah. Sekin ärsytti minua jo silloin. Mutta luin niitä kuitenkin :D

Sweet Valley High -kirjoista tehtiin myös samanniminen tv-sarja (1993-1997), joka pyöri Suomessakin arki-iltapäivisin (niin ainakin muistaisin). Sellaista perus huttua, mutta ihan hauskaa ja harmitonta. Seurasin kyllä. Ilokseni ja iloksenne voinkin todeta, että Youtubesta löytyy!

Ja visuaalisena catwalkina: Ah tuo farkkuhaalarien, kaikenmoisten liivien ja lanteille solmittujen neuletakkien kavalkadi! Ja yllättäen myös henkselien! Joskus ajattelin esimerkiksi Beverly Hills 90210:n edustavan kivasti 1990-luvun muotia, mutta SVH tuntuu tuossa suhteessa kyllä suuresti paremmalta aarreaitalta. Noin juonellisesti tietysti sarjat ovat aivan eri kaliiperiä, mutta nyt puhutaan puhtaasti vain vaatteita. Tietysti erona on sekin, että Beverly Hillsissä nuoret kasvavat aikuisiksi ja muoti kai siksin vähän "rauhoittuu", SVH:ssa taas luodaan hahmoja todella vahvasti vaatteiden kautta ja lyödään välillä ylikin. Vai lyödäänkö? Ehkä nykysilmä vain pitää joitain asusteita ja vaatteita kaikenkaikkisen naurettavina, vaikka 90-luvulla ne olivat ihan tavanomaisia.Tässä eka puolikas yhdestä sarjan ekan tuotantokauden jaksosta. Tarkoitus oli laittaa ihan vain alkutunnari, mutta videot, joissa olisi ollut ainoastaan se, olivat aika huonolaatuisia, tämä on parempi. Alussa siis kovin tutunkuuloinen tunnusmusiikki krediitteineen :) Sweet Valley High -kirjoja on olemassa jopa yli 150, mutta niitä on suomennettu vain kolmannes tästä, sillä niiden suosio alkui hiipua 2000-luvun alussa. 50 osaa käsittävä sarja on kuitenkin jo sinälläänkin perin pitkä! Oma mielenkiintoni kesti luultavasti jonnekin osan 20 tienoille... Vastaan taisi tulla puhtaasti oma ikä. Tätä tv-sarjaa tehtiin yhteensä 88 osaa, aika paljon siis sitäkin. Oletan, että koko sarjaa ei näytetty Suomessa, mutta tämä perustuu enimmäkseen mutuun. Ainakaan itse en tainnut seurata sitä alusta loppuun, jos koko sarja televisiosta tulikin. Sarjassa kaksosia esittivät Cynthia ja Brittany Daniel. Sarja oli aika komediallinen enkä nyt muista, että olivatko kirjatkin? Jotenkin tuntuu että eivät, mutta saattaa olla harhaa. Enkä kyllä tähän hätään jaksaisi lukea enää Sweet Valley Highta tämän asian todentamiseksi.


Napapaitoja, maksimekkoja pienillä piperryskukkakuvioilla, vaaleita korkeavyötäröisiä farkkuja, lappuhaalareita, hiuspantoja, hattuja, jakkutakkeja, minihameita, flanellipaitoja, rintojen alapuolelle "napapaidoiksi" sidottuja kauluspaitoja... Ja kaikilla poikahahmoilla aina se auki oleva ruutukuvioinen kauluspaita ja löysät farkut.

Onko teillä muistoja Sweet Valley High'sta?


7 kommenttia:

 1. On todellakin muistoja näistä kirjoista, ovat edelleen vanhempieni luona tallessa kirjahyllyssä, ei ihan siinä olohuoneessa olevassa ;) Kirjat oli aluksi minun ja sitten kun kasvoin niistä ulos, pikkusisareni alkoi keräillä niitä. (Luin tietenkin aina salaa uudet). Meillä toimi oikein "kirjasto", sisko lainasi näitä muille kylän esiteineille. Telkkarisarjaan asti en ikinä päässyt, mutta kirjat luettiin kyllä! Oh niitä aikoja...

  VastaaPoista
 2. Kaimani tavoin olen näitä lukenut suurella innolla, silloin muinoin :) Pari on edelleen omana tallessakin, osan omistamistani myin kirpputorilla joskus aikanaan. Ei ne kirjat kyllä mitään komediallisia olleet, lähinnä niissä kai oli draamaa ja sydänsuruja, tottakai. Ja Jessica sotki kaikkien kuviot, mutta sisko antoi silti aina lopuksi anteeksi. Voivoi :D Munkin muistot liittyy enemmän kirjoihin kuin tuohon tv-sarjaan, vaikka olen sarjaakin varmasti katsonut ainakin jokusen jakson.

  VastaaPoista
 3. Nojoo, onhan näitä tullut luettua ja katsottua :)) Tämäkin oli muuten tuotteistettu, mulla oli ainakin sellainen päiväkirjan virkaa toimittava tyhjä kirjanen, jossa kannessa SVH:n tytöt.

  Muodista tulee myös mieleen ihana ysäriteinileffa Clueless. Se jos mikä on ysärimuodin catwalk ;)

  VastaaPoista
 4. Minäkin luin näitä jonkin verran ja omanakin niitä on näköjään neljä. Suosikkini oli kirja, jossa Elisabeth menettää muistinsa ja alkaa käyttäytyä kuin Jessica. Klassisesti hän lyö päänsä uudestaan ja muistaa yhtäkkiä jälleen kuka hän on.

  Kerran eräissä juhlissa joku kaverini löysi nämä kirjat hyllystäni ja saimme revittyä paljon hupia niitä selailemalla, mutta se taitaa olla lähinnä tahatonta komiikkaa.

  Tämä on aika hauskaa luettavaa:

  http://shannonsweetvalley.com/

  VastaaPoista
 5. Eksentrisestä ysärimuodista vastaa kyllä parhaiten Blossom (Kullannuppu), mitä sarjoihin tulee. Olen jopa harkinnut että perustaisin Blossom-asublogin, kun vaan loputkin kaudet saatais DVD:lle :) BH90210, Buffy, My So-Called Life, Dawson's Creek ym. on sit niitä joista sen ajan "arkimuoti" näkyy parhaiten. Kyllähän esim. 80-luvullakin pukeuduttiin arjessa pääosin vähän eri tavalla kuin millaisena se vuosikymmen näin jälkikäteen retronostalgioissa mielletään.

  VastaaPoista
 6. Ensimmäiseksi kiitos aivan mahtavasta blogista!

  Olen lukenut varmaan kaikki Sweet Valley High -kirjat, paitsi niitä "dekkarikirjoja" en uskaltanut ikinä lukea kokonaan. Parhaiten mieleen on jäänyt just toi niiden tyttöjen kuvailu alussa. Heidät erottaa siitä, että Elizabethillä on aina kello kädessä ja toisella oli kauneuspilkku jossian :DD

  Sen lisäksi muistan elävästi kirjan, jossa Elizabeth joutui moottoripyöräonnettomuuteen ja muuttui yhtä ilkeäksi kuin Jessica. Sitten hän kaatui portaissa ja palasi ennalleen... Voi mitä draaman kaarta!

  VastaaPoista
 7. Kirjoja en lukenu mutta sarjaa tuli katottua.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.