lauantai 23. helmikuuta 2013

Juhlat ysäritapaan

Noin vuosi sitten mietimme kavereiden kanssa, että mitkä jutut olisivat kaikkein ysäreimpiä juhlatarjottavia. Kysyin samaa äidiltänikin, sillä hänhän se etupäässä oli järjestelyvastuussa kaikenmaailman lastenkutsuilla ja syntymäpäiväkahveilla tuohon aikaan. Hän ehdotti, että popcorn. Kavereiden kanssa tulimme siihen tulokseen, että ainakin siilit sekä hedelmätäytekakut. Siilillä tarkoitimme siis sellaista esimerkiksi kaalinpuolikasta, johon tökätään pystyyn cocktailtikkuja, joihin on laitettu vaikkapa lihapullia, juustonpaloja, kurkkua ja viinirypäleitä.

Meillä kotona syntymäpäivien kahvipöytä saattoi näyttää esimerkiksi tältä:

1990-luvun puolivälin tietämiltä.


Oma suosikkini tuolla pöydässä on tietysti retrohtava Aurinko Sittis -limsa. Paikalla myös popcornia! Sekä suklaakakku, Pihlaja-kettukarkeilla koristeltu täytekakku ja keksivalikoima, jossa ainakin Karnevaali-keksien tapaisia. (Yök. Vaiks kai mä niistä 90-luvulla tykkäsin. Niistä piti tietysti eka nuolla sitä sokerimassaa siitä toiselta puolelta ja toivoa, että toisella puolella oli hieno kohokuva.)

Jokin aika sitten löysin Valion Milk-kokkausvihon, se on lähinnä kouluikäisille tarkoitettu, ja siksi siinä on simppelejä ja arkisia ohjeita. Sen kuvamaailma on tietysti erityisen ysäri, arvioisin lehtisen olevan noin vuodelta 1991, vaikka painovuotta siinä ei missään kohtaa luekaan. Tältäkin 90-luvun alun juhlapöytä olisi voinut näyttää:


Onko nuo jotain pallomeren palloja? O.o

Tässä ensimmäisessä kuvassa suosikkini on tietysti nuo "Natsot". Siinä siis kaadetaan tuorejuustomaitomössöä hapankorppupalojen päälle. Suomalainen versio nachoista. En olisi arvannut, että tuo meksikolaisherkku oli, ainakin tässä muodossa, ennättänyt Suomeen jo tuolloin, miltei 25 vuotta sitten.

Se klassinen siili onkin sitten korvattu pelkillä pitkillä vartailla. "Juustovartailla", joissa on tosin muutakin kuin juustoa. Suosikkilause: "Tarjoa vartaita esim. kutsuilla."

Mustat kolmionmalliset lautaset
vievät välittömästi ajatukseni 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen.
Olenkohan ainoa?Nuo annokset näyttävät niin kovin 90-lukulaisilta, eikä suotta tietenkään.
Oi nam! On tietysti otettava huomioon, että tässä on kyseessä nuorille tehty Valion pieni kokkausvihkonen, joten ohjeet ovat väistämättä ainakin melko terveellisiä tai maitotuotepohjaisia. Tässä minua viehättikin erityisesti se, miltä koko lehtinen näyttää. I love you -juomaa voisi olla ihan mielenkiintoista kokeilla, siihenhän tulisi lähinnä aprikoosia ja piimää.

Niitä minun ja kavereideni visioimia hedelmäkakkujakin on tietysti tulossa! :)

8 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Noista jätskiannosten koristetikuista (ovat muuten niin ysäriä että huhhuh) tuli muuten mieleen myös ne vohvelisikarit :) Niitä oli muinoin jokaisessa jätskiannoksessa sen koristetikun kera :P

  VastaaPoista
 3. Natsoille kyllä repesin.

  Selasin juuri taannoin vanhaa valokuva-albumia ja mulla on aina lapsuudessa ollut synttärikakku koristeltu (ja todennäköisesti myös välissä) säilykepersikoilla :)

  VastaaPoista
 4. Kaksi asiaa mitkä mulla tulee ysärijuhlista mieleen, on just karnevaalikeksit ja sellaset ällöt kuivat vohvelit. Ne tangot missä oli jotain "kuningatartäytettä" ja sit sitä täytettä oli sellanen puolen millin sipaisu ja se koko vohveli oli vaan sellasta tosi pahvimaista. Hyi olkoon.

  Mut täytekakut oli parhaita <3

  VastaaPoista
 5. kakkuun leivottu barbie oli haave, joka ei kyllä koskaan kohdallani toteutunut..

  VastaaPoista
 6. Oi, barbikakku! Niistä aina puhuttiin mutta en muista, että kellään tutulla olisi oikeasti koskaan ollut sellaista. Niisk.

  VastaaPoista
 7. Taisi sitä joskus itsekin jotakin ohjeita ko.vihkosesta kokeilla. Ettei olisi ollut Natsotkin joskus ruokalistalla :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.