torstai 27. joulukuuta 2012

Karkkipäivä!

Yksi hauskimmista asioista tämän blogin teossa on löytää sieltä täältä kuvia asioista ja erilaisista tuotteista, joita ei enää ole, mutta jotka kuuluivat 90-luvun arkeen. Toisinaan kyse on myös vain erilaisista pakkauksista  nykyhetkeen verrattuna. Välillä hämmästyn, kuinka vähän asiat oikeastaan ovat muuttuneet, joskus taas on tapahtunut enemmänkin.

Vielä 1990-luvulla ainakin oma havaintokykyni erilaisten syötävien ja juotavien asioiden suhteen rajoittui kovasti herkkuihin mehuista limsoihin ja karkeista jäätelöön, enhän itse varsinaisesti kokkaillut ja valmistanut ruokaa tai vertaillut jauhopusseja tai salaatinkastikepulloja toisiinsa Prisman hyllyssä. Niinpä tässä nyt taas vaihteeksi vain ysärikarkkeja! Ja kyllähän about näitä kaikkia (noista loppupään Chap-suklaapatukoista en oo varma, joku fiksumpi saa valistaa) myydään edelleen. Valmistuttajat ja pussit ehkä ovat vain vaihtuneet. Ja tietysti hinnat.Yllä olevista Aakkosista olen muistanut kirjoittaa ylös vuosiluvun vain salmiakin kohdalle, mutta pussit ovat niin samannäköisiä, että hedelmäaakkostenkin voisi olettaa olleen samalta ajalta 1990-luvun alusta. Itse tykkäsin joskus 2000-luvun alussa kovasti myös sellaisista "trooppisista" aakkosista, joissa oli makuna ties mitä papaijaa ja ananasta. Niitä ei taideta enää myydä, muutenkin oma herkkumaku on kyllä vaihtunut karkeista suklaaseen ja vielä yleisemmin makeasta suolaiseen, joten luoja ties koska olen viimeksi mitään Aakkosia syönyt, vuosia on siitä.

Vanhalla kunnon Chymoksella oli 1990-luvulla vaikka mitä karkkeja, kuten alta näkyy:Niin "ikiaikaisia" kuin vaikkapa Mariannetkin ovat, eivät ne siis suinkaan ole iäti olleet Fazerin makeisia. Chymoksen makeistuotanto siirrettiin kokonaan Fazerille vuonna 1993, vaikka luullakseni yläpuolen Pantteri onkin vuodelta 1994. Ehkä siinä on virhe, pahoittelen.

Lauantaipussi oli Merijal oy:n tuote vuoteen 1992 saakka, jolloin se fuusion kautta siirtyi Leafille, aivan kuten Sisu, Leijona ja Mynthonkin. Alla oleva kuva on siis aivan 90-luvun alkuvuosilta, koska kyseessä on edelleen Merijalin Lauantaipussi. Hintana 5 markkaa, eli karkeasti hieman alle euron. Jos yleinen hintakehitys pitäisi ottaa huomioon, niin enpä osaa sanoa.

Osa 10-kioskin mainosta vuodelta 1990, katso

Vanhan Lauantaipussin sisältöön voi kurkistaa vaikkapa tästä tai tästä. Joka tapauksessa: autokarkkeja, hedelmäkarkkeja, pari askia, tikkari, purkkaa ja tarra. En myönnä, että olisin koskaan ollut Lauantaipussien suuri ystävä. Nykyään entistä vähemmän. Pahoja karkkeja liikaa ja vielä yksittäispakattuna.

Loppuun vielä muutama suklaapatukka. Olen aina ollut enemmän karkkipussi-ihminen, mutta ovathan nämäkin toki tuttuja.


Big Catista tuli jossain vaiheessa ihan pelkkä Lion, Wikipedia on tässä asiassa kovin suurpiirteinen: "Joillakin alueilla patukka tunnettiin Big Cat-nimellä 1990-luvun loppuun asti. Kun patukka siirtyi Nestlen valmistuksen alle vuonna 1988, resepti ja pakkaus muuttui." Näin on, jos siltä näyttää.

Suomessa Raider oli Raider aina vuoteen 2000 saakka, vasta sen jälkeen tästä suklaapatukkaparista tuli Twix.
Lähteinä on käytetty ainakin seuraavia:
http://www.leaf.fi/leaf_yrityksena/historiikki
Wikipedia: Lion (patukka),  Twix, Chymos jne.

Muista myös postaukseni Chymoksen Jelly-karkeista.

7 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida että nuo lauantaipussin kuvat ovat minun blogistani napattuja! :)

  http://pupuleipomo.blogspot.fi/2010/08/namit.html

  VastaaPoista
 2. Voi että, vanhat ohuet aakkoset ♥ Olivat ehkä parasta karkkia ikinä, varsinkin sirkusaakkoset. Nykyaakkoset on niin ällömakeita ja paksuja, että harvoinpa tulee syötyä.

  VastaaPoista
 3. Muistan kun tuli tuo tieto, että Raider muuttuu Twixiksi. Ai että tuo suututti ja päätin, että ko. patukkaahaan en enää koskaan osta, koska nimi muuttuu. :)

  VastaaPoista
 4. Mmmmmiksi Lauantaipussi mainostaa itseään karvanaamaisella miehellä joka imee tikkaria jokseenkin eroottisesti? :D

  Chap-patukat muistetaan parhaiten tuosta kuvassakin näkyvästä metamainonnasta, televisiomainoksen monelle mieleenjäänyt lause: "Aina kun mä saan Chappii, mun on ihan pakko päästä joraan." Patukkaa ei käsittääkseni kyllä ole sittemmin valmistettu, vaikka vastaavia tuotteita on useampiakin.

  VastaaPoista
 5. Tuo Lauantaipussin mainos on yhdestä tv-mainoksesta, jossa muistaakseni mainostettiin vähän muitakin herkkuja. No ei se silti selitä, miksi tikkaria pitää imeskellä noin! :P Laitan linkin, jos ja kun vain onnistun löytämään sen videon jostain, ihan nopsaan sitä ei nyt löytynyt.

  VastaaPoista
 6. Hei mä olin ihan kokonaan unohtanut Chapin! hahaa :) Ja JeeJee-karkit pitäis ehdottomasti tuoda takaisin markkinoille.
  Lisää karkkipostauksia tänne, ne on parhaita!

  VastaaPoista
 7. Ainakin vuonna 1994 oli kaupoissa Aakkos-mehujäitä. Laatikossa oli 50 kpl puikkoja (keltainen, vihreä, punainen ja musta) ja ne maistuivat mustaa lukuunottamatta ihan samalta kuin karkit. Mummolan vintillä olisi vielä tallessa ko. mehujäiden laatikko.

  1997 salmiakki-Aakkosten pussissa luki "3 eri makua" ja pussi sisälsi tosiaan kolmea eri makua, joista yksi oli muita vaaleampi ja maultaan miedompi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.