torstai 6. syyskuuta 2012

Pirteä Penaali Pelastaa (ysärikoulu)Päivän


Koulujen alun kunniaksi mietiskelin ja kaivoin esiin kuvia erittäin tärkeästä aiheesta, eli penaaleista. Äkkiseltään yhdistäisin ysäripenaaleihin neljä erityistä genreä. Niistä ensimmäinen olisi muoviset ohuet pussukat, joissa saattoi mitä useimmin olla Disneyn tai muiden luojien piirroshahmoja. Kuten nyt vaikka tämä Turtles-penaali. Tuosta postauksesta löytyy muuten myös läjäpäin muita Turtles-koulutuotteita, pyyhekumeista vihkoihin. Yhdellä ystävälläni on edelleen käytössä tällainen 90-luvun Pocahontas-penaali, ja sehän on ihan ultrasöpö! Penaali saattoi toki pitää pinnallaan monen muunkinlaisia kuvia, vaikka tällaisia. Kiiltävä, paksu muovi oli tavallaan oikein hyvä penaalimateriaali, mutta muistaakseni näiden pussukoiden saumat saattoivat toisinaan lähteä purkautumaan.

Monilta löytyi pulpetin päältä toki myös peltisiä penaaleja. Sanat eivät riitä kuvaamaan omaa rakkauttani tätä upeaa aarretta kohtaan:


Aito Titanic-penaali!

Voi mä muistan, kuinka äiti osti tämän Anttilasta minulle ja miten se oli talvipakkasesta kylmä kun sain repiä muovit sen päältä! Ainakin toisellakin "kansikuvalla" näitä penaaleja myytiin, sillä ystävälläni oli vastaava penaali, jonka kannessa Jack ja Rose liihottelivat laivan keulassa auringonlaskun aikaan. Penaalissa oli mukana myös sellainen ns. välilevy, jolla penaalin sai jaettua kahteen osaan (siinä oli kuva, jossa Jack ja Rose miltei suutelevat eräänkin alastonpiirustuskohtauksen jälkeen), mutta en koskaan oikein tainnut käyttää sitä, koska se oli perin epäkäytännöllinen. Pohjassa on merkintä, että tuote on valmistettu vuonna 1998. Ihanat ajat!

Tämän Titanic-penaalin kannessa on myös muutamat vuorosanat tuosta kohtauksesta, josta kannen kuva on. "Promise me that you'll never give up... no matter how hopeless" lukee Jackin pään yläpuolella ja "I promise" Rosen alapuolella. Ja asianmukaisesti koko höskä on koristeltu Titanic-tarroin. Nekin taisivat olla Anttilasta.

Näitä metallisia penaaleja oli 90-luvulla paljon, niin piirroshahmojen kuin vaikkapa tv-sarjojenkin hahmojen ja bändien kuvilla. En tainnut pitää näitä sinänsä kovin hienoina vielä 90-luvulla (vaikka siis TIETYSTI käytin tätä Titanic-boksia), mutta nyt viime vuosina rasia on ollut aktiivisessa käytössä, kun sen satuin kätköistä löytämään.


Kolmanneksi kiirehtivät muisteluissani tietysti NHL-tarvikkeet, joita ala-asteellamme oli ensisijaisesti pojilla, tietysti, ja monenmoista tavaraa sitä olikin. Useammalla taisi olla änärireppu, ja muista koulutarvikkeista muistan varsinkin putkilomalliset penaalit. Eihän näissä siis missään suoraan lukenut NHL, vaan tuotteet kantoivat NHL-joukkueiden värejä, nimiä ja logoja. Luulen, että kalifornialainen Anaheim Mighty Ducks olisi ollut kovassa huudossa, sillä Teemu Selänne pelasi siellä, kuten varmaan myös Saku Koivun joukkue Montreal Canadiens. Muista joukkueista varsinkin musta-valko-keltainen Pittsburgh Penguins pingviinilogonsa kanssa on jäänyt mieleen.

Kuva on täältä.

Tämä NHL-penaalien putkimuoto oli muutenkin aika vallitseva. Tietysti minullakin oli putkipenaali, vaikkei se mitään urheiluseuraa mainostanutkaan.

Rakkaat ala-asteaikaiset kynänpitopussukkani.
Putkimallinen keltainen Edwin-penaali ja oijoi-niin-söpö
vaaleanpunainen Barbie-penaali.

Ja neljäs juttu: Ne magneetilla kiinnittyvät laatikostot, jotka aukesivat niin ylhäältä kuin alhaaltakin, joissa oli pieniä laatikoita ja isompia osioita ja kenties vielä lämpömittaria tai teroitinta siinä kiinni. Päältä ne olivat hieman pehmeitä ja muovipäällyksessä saattoi seikkailla niin prinsessoja kuin avaruusaluksiakin. Nykyään niissä lienee enimmäkseen Angry Birdejä. Pakko sanoa, etten ymmärrä, miksi tällaisiakin edelleen valmistetaan, koska penaaleina nämähän olivat aivan onnettomia: niihin ei mahtunut kuin melko ohuita ja tarpeeksi lyhyitä kyniä, ja niitäkin melko vähän. Käsittämätöntä! Mutta ah silti niin coolia.


1 kommentti:

  1. Mä en ole vieläkään löytänyt Titanic-penaalia, ja en jaksa uskoa, että olisin heittänyt sen pois. Ärsyttää, että on kadonnut. Sen sijaan poikien NHL-penaalit sun muut on laatikoissa vieläkin! Epistä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.