torstai 20. syyskuuta 2012

Ensirakkaus nimeltä Toni Nieminen

Olen sen verran nuori, että Matti Nykänen edustaa minulle lähinnä hivenen huppelissa huonosti laulavaa ex-urheilijaa (vaikka hänen urheilulliset saavutuksena kyllä tiedänkin), mutta olihan Suomella eräs mahtava mäkihyppääjä myös siinä Nykäsen ja Janne Ahosen välissä. Ja hän oli tietysti Toni Nieminen.

Toni Nieminen syntyi vuonna 1975 ja oli siis vain 16-vuotias voittaessaan olympiaKULTAA Albertvillessa vuonna 1992. Tämän henkilökohtaisen kullan lisäksi hän sai myös joukkuekultaa ja henkilökohtaista pronssia. Kaiken kaikkiaan aivan täydelliset kisat siis nuorelle miehelle. Samalla kaudella hän voitti myös Keski-Euroopan mäkiviikon. Myöhemmin urallaan hän ei yltänyt enää aivan Albertvillen olympiakultamitaleihin, mutta ei silti liene vähäpätöistä, että hän oli maailman ensimmäinen yli 200 metriä hypännyt. Paikka oli Planica ja vuosi 1994.

Ja ennen siirtymistä viihteellisyyksiin on syytä palata vuoteen 1992:


Tuossa siis Niemisen olympiakultahyppy!

Ensinnäkin: selostajat hehkuttavat ja huutavat yllättävän vähän! Tosin 1992 elettiin vielä niitä vanhoja hyviä aikoja, kun suomalaisen mäkihyppääjän olympiakulta ei ollut mikään onceinalifetime-tyyppinen juttu. Vanhat hyvät ajat, sniif. Katsomossa on myös ihastuttavia ysäritoppatakkeja.

Se urheilusta. Minulla nimittäin sattui olemaan myös lehdestä leikattu äärettömän hieno Toniniemis-paperinukke, ja se oli tietysti mukana lukuisissa paperinukkeleikeissä. Sinisen Albertvillen hyppyhaalarin lisäksi hänelle oli piirretty ainakin viininpunainen toppatakki, jossa oli karvareunus. Pikku-Toni oli siis leikeissäni monina vuosina. Olympiahyppyjä tuskin katsoin ja jos katsoinkin, en ainakaan muista millään tasolla. Seurasin mäkihyppyä jo 1990-luvulla, ja vaikka Janne Ahosesta tuli vuonna 1997 suuri rakkauteni, oli se kuitenkin Toni Nieminen, joka ensimmäisenä taisi johdattaa minut lajin pariin. Tai no, ainakin hän johdatti minut pukemaan sitä paperista hyppyhaalaria paperisen kehonsa peitoksi.

Enkä vissiin ollut ainut, joka tykkäsi Tonista! YouTuben ihmeellisestä maailmasta onnistuin nimittäin puolihuolimattomasti löytämään Tenavatähdessäkin laulaneen Johanna Virtasen laulun Oi, Toni Toni. Tämähän on mahtava viisu :) YouTuben mukaan kyseinen sävellys löytyy hänen sooloalbumilta Rakkauden pallomeri, vuodelta 1993. Ja jos olisin vanhempi, lähempänä Tonin ikää, olisin hyvinkin saattanut olla oikeasti ihastunut tähän aina iloiseen teinisensaatioon.


Tosin en tiedä, onko tenavatähden niin sopivaa laulaa "mikset sä kerrossänkyyni kapua", "laittaisin käteni sun haalarin taskuun" ja "kanssasi tahtoisin vain ratsastaa." Ja tietysti "herkkumakaroni, sut ketsuppiin tahtoisin kostuttaa." Ennemmin nuo sanat sopisivat johonkin Kikan kappaleeseen.

Olen kerran saanut ihastella Niemistä ihan livenäkin. Olin paikalla hänen jäähyväiskisassaan Lahden betonin montussa (eturivissä por supuesto) 2000-luvun alussa. Erään aikakauden loppu kai sekin.

PS. Olen tekemässä erillistä paperinukkepostaustakin, mutta jos jotakuta kiinnostaa, niin näemmä huutonetissä on myynnissä tuo Toni Nieminen -paperinukke vielä 13. lokakuuta saakka :) Kas tässä.

5 kommenttia:

 1. Voi kauheen kauheen kauheeta tuota laulua :D Siis...ei!!!

  VastaaPoista
 2. Salla: Huomaan että tykkäsit. Rakkaudesta se hevonenkin potkii. Se, jonka kanssa Johanna ratsastaa Tonin rinnalla. Jeij. Musta tuo on aika helmi ja hieno löytö. Enää pitäisi löytää julkaisu jostain kirppikseltä!

  VastaaPoista
 3. Siis edes mun tenavatähtirakkaus ei saa tykkäämään tästä :D Helmi kyllä sinällään, joo toki, mutta... :P

  VastaaPoista
 4. Mie muistan kans kun fanitin Toni Niemistä ihan täysillä! (joskus 3-4 vee) Yhteen aikaan en mistään muusta puhunukkaan kun hänestä :D

  On muuten tosi kiva ja nostalginen tää siun blogi! Ei ite muistanukkaan mitä kaikkee sitä on lapsuudessa/nuorruudessa ollu, mut onneks täältä löyty paljon muistinvirkistäjjii :)

  VastaaPoista
 5. Apua, mulle tulee tosta biisistä kyllä tosi vahvat Raptori-vibat! Oi beibi jne. Huh huh :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.