tiistai 28. lokakuuta 2014

Vuonna 1996




Ja nyt vuoteen 1996, Ka-buum! Eli katso vaikka ylläoleva näpsäkkä (amerikkalainen, tosin) kooste. Lama alkoi olla taakse jäänyttä elämää, edellisenä vuonna saavutettu jääkiekon maailmanmestaruus valoi uskoa parempaan tulevaisuuteen ja tajunnan räjäyttivät sellaiset huudot kuin ZIGA ZIG AAH ja GIRL POWER!



Vuonna 1996 Kesko osti Anttila-tavarataloketjun ja Helsingin Hartwall-areenaa alettiin rakentaa. Suomen Espooseen tuli maamme ensimmäinen Ikea-myymälä. Edellisenä vuonna kiinni jääneet "kettutytöt" tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.

Suomen eduskuntaa johti keväästä alkaen ensimmäistä kertaa kolme naispuhemiestä, Riitta Uosukaisen johdolla. Bill ja Hillary Clinton olivat heinäkuussa valtiovierailulla Suomessa presidentti Ahtisaaren vieraana. Hillary tapasi suomalaisia naispoliitikkoja, kuten Tarja Halosen, Arja Alhon ja Riitta Uosukaisen. Myöhemmin samana vuonna Bill Clinton valittiin toiselle presidenttikaudelle, samoin kuin Boris Jeltsin Venäjällä.

Näin  ebola-pelon keskellä on hyvä muistaa tämäkin vuosi: Tuolloin Euroopassa hysterisoitiin hullunlehmäntaudin vuoksi. Siihen liittyviä tapauksia todettiin Englannissa ja siitä pelättiin tulevan suunnilleen uusi musta surma. Ei tullut, onneksi.



Irlanti voitti Euroviisut - taas; Suomea edusti Jasmine, joka lauloi finaalissa kitarasoolon päälle - väärässä kohdassa siis-, vaikka tuskin voittoa muutenkaan olisi napsahtanut. Niin kaunis oli maa, niin kaunis oli taivas kuitenkin Oslossa!

Internet ja ylipäätään tietokoneet yleistyivät myös vuonna 1996. Tietotekniikasta ja netistä oli keskusteltu todella paljon jo 1995, ja yhtä päivänpolttavaa se tottakai oli myös '96. Kehitys nimittäin oli älyttömän nopeaa. Käytännössä lainsäädäntö muuttui kuitenkin vasta 1997 siten, että Euroopassa ja Suomessakin sallittiin nopeammat tietoliikenneyhteydet, mikä mahdollisti nettielämän todellisen leviämisen. TV1:n Iltalypsyssä eräässä jaksossa Posti-Telen toimitusjohtaja Pekka Vennamo esitteli, mitä kaikkea hän oli Internetista löytänyt. Aika hauskaa katsottavaa varsinkin näin vuonna 2014, kas tässä!



Lola Odusoga valittiin Miss Suomeksi ja myöhemmin keväällä hän tuli Miss Universum -kilpailussa toiseksi perintöprinsessaksi (voit katsoa Ylen Elävästä arkistosta Lolan haastattelun vuodelta 96!) ja hän laski leikkiä ärräviastaan. Ihana Lola!

Edellisen vuoden tangokuningas Jari Sillanpää oli vuoden suuria tähtiä, sillä hänen omaa nimeään kantava esikoislevy oli valtava myyntimenestys - ja se on edelleen Suomen kaikkien aikojen myydyin levy. Ei huano, sanois joku. Levyllä meni kuitenkin muutama viikkoa päästä listaykköseksi asti, sillä Madonna oli tiellä. Tämä herätti ihmetystä, koska levyä myytiin niin paljon ja asiaa puitiin esimerkiksi Helsingin sanomien sivuilla saakka!


Moda-lehti, 1996. Kukkaistyttönä Anne Kukkohovi.


Vuosi 1996 oli tyttö- ja poikabändien esiinmarssin vuosi. Take That hajosi, mutta Robbie Williams aloitteli soolouraansa. Maailma alkoi tanssia niin Spice Girlsien kuin myös Backstreet Boysin ja Suomen oman XL5:n tahtiin. Bäkkärit saivat itselleen ikäänkuin Take Thatin manttelin, ja aikamoinen suosio siitä syntyikin. Isot housut olivat coolit niin Mican kuin Nickinkin yllä. Tyttöjen voimaantuminen taasen alkoi nostamalla etu-ja keskisormi pystyyn. Samalla maailma opetteli tanssimaan uuden ajan tiputanssia eli Macarenaa, jonka liikkeet moni tietysti muistaa edelleen.



Spice Girls tosiaan löi läpi Wannabella, joka on mielestäni ilahduttava kappale jo senkin vuoksi, että siinä ei volloteta rakkauksien perään, lauleta seksistä tai juhlimisesta, vaan ystävyydestä. Hieno on kyllä videokin, joka on kuvattu yhdellä otolla.




Naisten maailmavalloitukseen osallistui Spice Girlsin ohella myös esimerkiksi Alanis Morissette. Hänen albuminsa Jagged Little Pill oli Suomessakin listaykkösenä - englanninkielisessä maailmassa se oli listaykkönen kuukausitolkulla. Valtameren takana omaa feministiuraansa jatkoi myös Madonna, vuonna 1996 Evitan sävelmin. Ja olihan meillä Jonna ja Erin: Maailman söpöin Nylon Beat lauloi 1960-luvun hittejä Ylen keskusteluohjelmassa. Lauloivat he kyllä muutakin: Rakastuin mä luuseriin ja Teflon Love. Heidän esikoislevynsä Nylon Beat myi yli 60 000, siis enemmän kuin vaikkapa XL5:n Pedon merkki.

Mahtava anekdootti Timo Pennasen kirjasta Sisältää hitin (s. 61):
"Ruotsalaisen räptädin Leila K:n Manic Panic -albumilta lohkesi kolme suurta hittiä: Electric, C'amon Now ja Rude Boy. Näistä viimeksimainittua eräs hinnerjokelainen Ville soitti kotibileissä niin innokkaasti, että siitä vääntyi hänelle lempinimi Darude."



Tammikuun ensimmäisellä viikolla singlelistan ykkösenä oli vielä vuoden 1995 suurimpiin hitteihin kuulunut Gangsta's Paradise. Sen jälkeen listalle vyöryi valtava määrä musiikkia ysäriä kauneimmillaan.

Vuoden 1996 suurimpia hittejä:
* Los Del Rio: Macarena
* Mr. President: Coco Jambo
* J. Karjalainen Electric Sauna: Missä se Väinö on?
* The Fugees: Killing me softly
* Aikakone: Nti Groove / Keltainen
* Prodigy: Firestarter / Breathe
* Faithless: Insomnia
* Ace of Base: Beautiful Life
* Spice Girls: Wannabe
* Backstreet Boys: Get down (you're the one for me)
* Jari Sillanpää: Satulinna
* XL5: Kaunis peto
* Mascara: Erittäin hyvä (ellei täydellinen)
* Rasmus: Ghostbusters
* Babylon Zoo: Spaceman
* Oasis: Don't look back in anger
* Fool's Garden: Lemon tree





Emma-palkinnot:
Vuoden naissolisti: Laura Voutilainen
Miessolisti: J. Karjalainen
Solistitulokas: Jari Sillanpää
Vuoden yhtye: Aikakone
Yhtyetulokas: Rasmus
Vuoden albumi: J. Karjalainen - Electric Sauna
Vuoden debyyttialbumi: Jari Sillanpää
Vuoden kappale: Missä se Väinö on?




Vuoden Telvis-palkinnot saivat naisesiintyjistä Maarit Tastula ja miesesiintyjistä Markus Kajo.


Televisiosta tuli esimerkiksi sellaisia ohjelmia kuin nuortensarja Aikahyppy, Hermannia Pikku Kakkosessa, Marienhof, Jyrki, Hyvät herrat, Salaiset kansiot, Melrose Place, Frasier (alkuillalla!), Halinallet, Onnenpyörä, Hyvät pahat ja rumat, Speden spelit, Niin sanottu elämäni, Smurffit ja Asu vapaa. Lauantai-iltoihin kuului Napakymppi, sunnuntaihin Beverly Hills 90210 sekä Varustamo. Passi ja Hammasharja alkoi pyöriä MTV:lla - niin, tv-kanavia oli toistaiseksi kolme kappaletta.

Koulutv:ssa alkoi 10-osainen Kotitallilla!


"Tuuli mukavasti kukkoa kieputtaa kotitallilla,
kun uuteen päivään herätä saa kotitallilla."


Aiemmat kaksi vuotta televisiossa pyörinyt Blondi tuli taloon -sarja päättyi. Sen ohjelmapaikalla alkoi pitkälti samojen tekijöiden ja osaltaan myös samojen näyttelijöiden tähdittämä päivittäissarja Ihmeidentekijät. Ihmeidentekijöissä seurattiin helsinkiläisen Annan sairaalan päivystyspoliklinikan elämää ja erityisesti sen työntekijöiden ihmissuhteita. Ohjelmassa näyttelivät esimerkiksi Blondista tutut Anu Hälvä, Matti Ranin, Saara Ylitalo, Tarmo Ruubel, Aino Seppo ja Esko Salminen. Muita näyttelijöitä olivat esimerkiksi Nicke Lignell, Hannele Lauri, Jussi Lampi ja Mari Vainio.

Kuva: Wikipedia.
Babe, Urhea possu -elokuvajuliste.
Elokuvissa itkettiin Leonardo diCaprion ja Claire Danesin tulkitsemalle modernille Romeon ja Julian rakkaustarinalle. Monia muitakin hienoja elokuvia putkahti katsottaviksi, kuten Clueless, Trainspotting ja Kauas pilvet karkaavat.

Vuoden 1996 katsotuimmat elokuvat olivat:
1. Independence Day - Maailmojen sota
2. Babe - Urhea possu
3. Mission: Impossible
4. Notre Damen kellonsoittaja
5. Pähkähullu professori
6. Seitsemän
7. Järki ja tunteet
8. Twister
9. The Long Kiss Goodnight
10. Toy Story - Leluelämää

Vuoden katsotuin kotimainen elokuva oli Pekko ja muukalainen, se oli vuoden 16. katsotuin elokuva. Ei mikään kotimaisen elokuvan juhlavuosi siis.

Martina Hingis voitti Wimbledonin tennisturnauksen vain 15-vuotiaana. Suomalaistakin menestystä urheilukentillä saatiin, kun Heli Rantanen voitti olympiakultaa Atlantan olympialaisissa - lajina tottakai suomalaiskansallinen keihäänheitto. Rantanen valittiin myöhemmin vuoden urheilijaksi. Muita mitaleita Atlantasta toivat Jani Sievinen (hopea, sekauinti 200m), Marko Asell (hopea, kreikkalaisroomalainen paini) sekä Seppo Räty (keihäänheitto, pronssi). Olympialaisten suurin tähti lienee ollut pikajuoksija Michael Johnsson, joka voitti kultaa 200 ja 400 metrillä. Carl Lewis hyppäsi pituushypyssä neljännen olympiamitalinsa.

Jokerit ja TPS jatkoivaa pitkää ihanaa leikkiään. Vuosi 1996 oli tällä kertaa Jokereiden: He voittivat niin runkosarjan kuin Suomen mestaruudenkin - hopealla oli tottakai TPS.


Loppuun kurkistaa meitsi vuonna 1996. Siinä sitä tuulipuvussa ja tyylikkäässä lippiksessä urheillaan. Harvinaista materiaalia!

Allekirjoittanut 1996 varsin
kesäisissä tunnelmissa.

9 kommenttia:

  1. Oi kun ihana postaus!!!
    Olin vuonna 1996 19-vuotias ja monta asiaa noista oli niiiiin tuttuja! Jopa tuo "kotitallilla"-allatus :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos!
      On sääli, että Kotitallista löytyy netistä ihan hirveän vähän tietoa, saati videoita.

      Poista
  2. -96 vaikuttaa olleen varsin hyvä vuosi :)

    VastaaPoista
  3. "Koira ja kissa ja ankka-vankka,
    lehmä ja possu aika vankka,
    surullinen hevonen ja
    rottakopla karvai-iii-neeeeen,
    kotitallillaaaaa" ;)

    Oli muuten paras koulutv-ohjelma!

    En ole koskaan erityisemmin pitänyt Nylon Beatista, mutta ovathan noi tytöt nyt aivan supersöpöjä tuossa ajankohtaisohjelmassa pikkumekot päällään :).

    Kiitos näistä ihanista koosteista, E! <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä! :)
    Vuosi 1996 oli mun elämäni kaikenkiteyttävä vuosi. Silloin ymmärsin jo jotain maailman menosta, silloin tässä mainitut asiat olivat merkityksellisiä. Tätä postausta pitää pureskella hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taina! Miltei liikutuin tästä kommentista. Omalla kohdallani vastaava vuosi on tainnut olla 1997 joten tiedän kyllä hyvin mitä tarkoitat :)

      Poista
  5. Kaikkea sitä sattui ja tapahtui 96. Olin ala-aste spaissari-iässä seuraavana vuonna siirryinkin Backstreet boyseihin :) Ihmeidentekijät on kyllä yksi suosikki tv-sarjoistani kautta aikojen. Sairaalasarjahan se oli, mutta enemmän keskityttiin mielenkiintoisen henkilökunnan kuvaamiseen kuin potilaisiin (ja ehkä hyvä niin).

    Kyllä siitä on jo 18 vuotta, kun ensimmäinen pixarin animaatio ilmestyi.. huh huh

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.