Ysärileluja: Muumitalo ja muumilaiva

Tämän olen leikannut se "leikevihkoon"
joskus vuonna 1991 tai 1992, joten varmaa ajoitusta en osaa tehdä.
Vuosikymmenen alusta kuitenkin.


Muumit tulivat 1990-luvun alussa suureen suosioon, ja 1990-luvulla päivänvalon näki varmastikin satapäinen joukko kaikenlaista muumitavaraa. Melko luonteva muumimuoto olivat lelut, joita olivat pehmolelujen ohella erityisesti figuurit sekä rakennelmat, joissa hahmot sitten elelivät. Kuten nyt vaikka muumitalo ja muumilaiva.


 Tuohon ylläolevaan kuvaan pakko sanoa pari asiaa. Ensinnäkin anteeksi kuvan rupuisuus. Voin vannoa, että alkuperäinen kuva on aika rakeinen ja tuohon sen verran suurennettu, etten parempaan pystynyt. Toiseksi tulee mieleen, että aika kallis lelu, 450 markkaa. Vaikka kyse on tietysti siitä mihin vertaa, eikä kaiken tarvitse elämässä olla halpaa, ja onhan tuossa monta osaa. Kolmanneksi: "Pelkkä kokoonpano vie tunnin!" Mitä ihmettä? Kuulostaa pitkältä ajalta. Miksi sitä pitää erikseen mainostaa?


Muumilaiva täytti viime vuonna tasan 20 vuotta! Bongasin Prismasta juhlapakkauksessa myynnissä olleen laivan. Myydäänkö myös muumitaloja edelleen?

Nykymuumilaiva on samanlainen kuin ysärilläkin.


Itselläni ja siskollani oli ysärillä muumilaiva, ja varaston perukoilta se löytyy edelleen. Se oli ihan ookoo, mutta jotenkin laiva ei tuntunut kaikkein luonnollisimmalta elinympäristöltä muumeille. Eräällä ystävälläni on niinikään karvaita kokemuksia muumilaivasta (hyvä S. O., kommentoi jos haluat :))

Toisaalta mukana oli hauskoja yksityiskohtia, kuten riippukeinu ja muu tilpehööri. Mutta miksi osalle muumeista oli varattu mukaan maailman rumin lippalakki? Se näkyy kuvassa utuisasti ainakin Niiskun ja Niiskuneidin päässä.Tämän postauksen kuvat ovat vuodelta 1998 lelukirjasta. Yllätyksenä minulle tuli tuo uimahuone, jota en muista koskaan nähteeni. Huomautettakoon myös, että ainakin oma muumilaivani oli väriltään ruskea, ei vaaleansininen.

Ovatko nämä teille tuttuja leluja? Oliko jollakulla jopa tuo uimahuone?

* * *
MUOKS. Ylin kuva lisätty 5.10.2014.

Kommentit

 1. Kyllä löytyy muumitalo ja muumilaiva edelleen kauppojen leluhyllyltä. Itselläni ei lapsena näitä ollut, mutta tyttärelle toi joulupukki laivan viime jouluna :)

  VastaaPoista
 2. Eikä unohdeta talviuimahuonetta :) Siinä on pakkauksessa jäärouvakin mukana :) Äiti on ostanut sen jostain alennuksesta aikoja sitten, odottamaan mahdollisia lapsenlapsia. Netanttilan sivulla näyttää olevan muumitalo myynnissä, 79,95euroa, että onpa siinäkin suolainen hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviuimahuone, eikä! En ole kuullutkaan semmoisesta. Kuulostaa ihanalta ^^

   Poista
 3. Muumitalo on ihan ensimmäinen lelu mitä olen itselleni ikääostanut. Vuosi oli 1996 ja minä 5 vuotias ja ostin sen joltain j'ättiläismäiseltä Oulun kirpputorilta elämäni ensimmäisillä viikkorahoilla eli 5 markalla. siinä ei ollut muuta kuin talo, ei edes lattioita kerrosten välillä, joten tein ne vaaleanpunaisesta kartongista. Onneksi meilä oli muumilaiva josta sain hahmot muumitaloleikkeihin.
  Tuossa toissavuonna löytyi Muumitalo monine osineen ja hahmoineen kirppikseltä (mukana oli myös tuo uimahuone kivana lisänä) ja tänä kevänäänä Tampereen kodin Kakkosesta Muumilaiva. Se on tuollaisen vaalean sinisen sävyinen, että onkohan niin että nuo ihan ensimmäiset laivat on sitten niitäsinisävyisiä ja uudemmat ruskeita. Itelläni on mielikuva että lapsuudenaikanen liavani silloin vuonna 1996 oli myös sininen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten viitseliästä rakennuspuuhaa :)
   Itse en muista minä vuonna muumilaiva tuli meille, joten paha sanoa noista väreistä. Mutta luulisin sen tulleen ennen v. 1996, ehkä 95 tms.

   Poista
 4. Olen päiväkodissa töissä ja meillä on siellä sekä Muumitalo että Muumilaiva, ovat kyllä ihan jokapäiväisessä käytössä! Olen ymmärtänyt, että ne olisivat kai jonkun perheen meille lahjoittamia. Itselläni ei lapsena ollut kumpaakaan, mistä olin vähän surullinen. :D Mutta laivalta sai ostettua jotain sellaisia Muumi-karkkirasioita tms. mistä tuli myös tuollaisia muumihahmoja, joten oli sitten edes sellaisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että figuureita myytiin sellaisenaan (maissakin). Täytyy katsoa jos löytyisi kuvia...

   Poista
 5. Itsellä oli lapsena tuollainen ruskea muumilaiva, joka tuli joskus joululahjaksi sekä myöskin uimahuone, joka löytyi muistaakseni kirpputorilta:)

  VastaaPoista
 6. Minusta on video joululta 1993, kun saan lahjaksi muumitalon. Ääneni on niin täynnä onnea ja ihastusta, kun huokaisen "Muumitalo!". Kyllä sillä sitten tulikin liekittyä. Tosin isompana harmitti, että olin liimannut osan seiniin tulleista tarroista ihan vinoon. Muistan myös, että mukana tulleet ruoat olivat mielestäni älyttömän herkullisen näköisisiä. Mitä muuta voikaan odottaa Muumimammalta?

  VastaaPoista
 7. Kyllä, kommentoin ja kerron karvaista kokemuksistani. Toivoin joululahjaksi muumitaloa, mutta äidin mielestä olisi ollut tylsää antaa juuri se juttu, jota olin toivonut. Ei olisi ollut yllätyksellisyyttä siinä. Joten sainkin muumilaivan. Olin hyvin katkera, ja äiti-parka oli hyvin pahoillaan, kun huomasi pettymykseni. Nykyään tämä juttu lähinnä naurattaa! Mutta oih, talviuimahuone, jossa oli mukana jäärouva (!!!), miten mahtavaa! En ole sellaisesta kuullutkaan.

  VastaaPoista
 8. Näin juuri kirpparilla Muumitalon, hinta 40 euroa. Tällaisen pihin mielestä se oli kova hinta, varsinkin kun leluissa on harvoin kaikki osat tallella (ko. talosta oli yksi ikkuna isketty sisään). Meillä ei ollut Muumitaloa, joten en tiedä, paljonko siihen oikeasti kuuluu huonekaluja ym. Näytti niitä tavaroita olevan jonkun verran mukana. Bongasin tuon uimahuoneen Muumipeikonkin muovin läpi. Bonusmuumi!

  Varmaan tuollekin löytyy ostaja, varsinkin jos talo maksaa uutena hurjat 80 euroa.

  Meillä oli jokunen figuuri, juuri niistä mainituista laivalla myydyistä/myytävistä karkkilaatikoista. Just muuten selasin Finnairin tax free -luetteloa, ja huomasin sen saman muumirasian maksavan nykyään melkein 10 euroa. No, turisteille. ;)

  VastaaPoista
 9. Vähän googlettelin, tosiaan tuo muumitalo on Anttilassakin 80e. Prismassa 75e. Kamala hinta, sanon ma. Huuto.netistä löytyi esimerkiksi reilulla kahdellakympillä parhaimmillaan. (esim tässä:
  http://www.huuto.net/kohteet/muumitalo-tavaroineen-ja-asukkaineen/333183234)

  Muumilaivan saisi "vain" 70 eurolla uutena Anttilasta, 60 eurolla BR-lelusta.

  VastaaPoista
 10. Meillä oli muumitalo, ruskea muumilaiva ja tuo uimahuone. :) Isosisko kerkesi tosin hajottaa joitain osia talosta ja laivasta ennen kuin minä niillä pääsin leikkimään, mutta kyllä niiden kanssa tuli vietettyä paljon kivoja hetkiä. :) Uimahuoneen sain myöhemmin muistaakseni joku syntymäpäivä lahjaksi ja silläkin tuli leikittyä.

  Meillä oli myös muumi-pehmoleluja ja mulla oli tapana joskus ihan pienenä (alle neljävuotiaana) katsoa muumeja niiden kanssa. Asettelin ne riviin "istumaan" (eli makaamaan) ja katsottiin yhdessä televisiota. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)