Twin Peaks - pikkukaupungin unenomainen ruumiinavaus

Olin jo kirjoittanut suurimman osan tästä postauksesta, kun maailmaan tulvi suuri ilouutinen: Twin Peaks saa jatkoa yli 20 vuoden jälkeen! Yhtäkkiä kirjoitus nousikin siis miltei ajankohtaiseksi. Twin Peaksin uusia käänteitä yhdeksän jakson verran meidän pitää odottaa vuoteen 2016 asti, mutta sitä ysäri-Peaksia saamme muistella juurikin nyt.1990-luvulla tehtiin monia erinomaisia televisiosarjoja, mutta äärimmäisen monesta näkee, kuinka ne todella ovat juuri tuon vuosikymmenen tekeleitä. Ei se sinänsä ole huono asia, ysäri saa näyttää ja kuulostaa ysäriltä. Mielessäni on kuitenkin tasan yksi televisiosarja, joka vetää vertoja nykypäivän huippusarjoille, Sillasta Games of Thronesiin ja Wiresta vaikkapa Boardwalk Empireen. Se on tietysti Twin Peaks.

Twin Peaksin takana ovat David Lynch sekä Mark Frost. Erityisesti Lynchin käsiala on tunnistettava ja surrealistinen. Lukuisat hänen elokuvistaan, kuten Elefanttimies, Blue Veljet - Ja sinisempi oli yö, Villi Sydän ja Mulholland Drive, ovat klassikkoja. Itsekin pidän niistä paljon - sen sijaan Inland Empire oli jo niin surrealistinen, että olin lähteä leffasta pois kesken esityksen. En lähtenyt, muttei siitä jäänyt kokemusta, että haluaisin nähdä sitä uudelleen.Twin Peaksin voisin katsoa vaikka kuinka monta kertaa. Lyhyesti voisi kuvailla sarjaa seuraavasti: se kertoo FBI-agentti  DaleCooperista, joka tulee Twin Peaks -nimiseen pikkukaupunkiin selvittämään lukioikäisen tytön Laura Palmerin murhaa. Sarjassa seurataan murhatutkimuksia sekä hieman kummallisen pikkukaupungin elämää. Murhan lisäksi pikkukaupunki on täynnä huumekauppaa, prostituutiota, juonittelua ja ihmissuhdekiemuroita.

Twin Peaksin musiikki on upeaa, yllä soundtrack. Angelo Badalamenti on tämän sävellystyön taustalla.

Twin Peaks - epätavallinen pikkukaupunki

Twin Peaks on Koillis-Washingtonissa, eli aivan Yhdysvaltojen pohjoisosissa sijaitseva kaupunki Kanadan rajan tuntumassa. Sitä ympäröivät vuoret ja havupuut, aurinko ei paista, ilma on koskea ja sumuinen.

Itseasiassa kiinnostava yksityiskohta on, että Twin Peaks luotiin 5000 hengen kokoiseksi. Yksi tarina kertoo, että sarjan tuotantovaiheessa tätä pidettiin kuitenkin liian epäkiinnostavana, ketä muka oikeasti kiinnostaisi joku pikkukylädraama. Ja tadaa, sarjan alkutunnarissa näkyvään Twin Peaks -kylttiin lisättiin yksi numero ja näin kaupunkiin saatiin kuvitteellisesti 50 000 asukasta. Eihän Twin Peaks kuitenkaan näytä keskikokoiselta suomalaiselta kaupungilta vaan paljon pienemmältä.

Twin Peaksissa tapahtuu mystisiä asioita. Osa TP:n asukkaistakin tietää sen, ja Twin Peaksissa paha saa monia muotoja. Samalla agentti Cooper näkee voimakkaita unia, joiden hän uskoo ennustavan ja antavan hänelle ohjeita. Paranormaalit ilmiöt eivät hätkähdytä Cooperia lainkaan, vaan ne voivat tarjota työvälineitä rikoksien ratkaisemiseen.

Ja aivan kaikki on kokoajan punaruskean puun kyllästämää.

Keskeisimpiä Twin Peaksin hahmoja. Joitain hahmoja tästä toki puuttuukin, tiedetään.

Sarjan hahmot

Idän suurkaupungeista Twin Peaksiin saapuvaa agentti Dale Cooperia näyttelee ihana Kyle MacLachlan. Hän on optimistinen ja hyväsydäminen tyyppi, jonka nerokkuus ja ihmistenlukutaito tulee ilmi pieninä sivulauseina. Hän ehkä vaikuttaa vähän naiivilta, muttei sitä kylläkään ole. Hän rakastaa yli kaiken hyvää kahvia, sanelee jatkuvasti mietteitaan kaseteille sihteerilleen Dianelle ja huomaa nopeasti, ettei Twin Peaks oli mikä tahansa pikkukylä. Hänen apunaan on erityisesti TP:n sheriffi Harry S. Thuman (Michael Horse), ja miehet ystävystyvät nopeasti. Muita poliisiaseman hahmoja ovat apulaisseriffit Hawk ja Andy sekä vastaanottoapulainen Lucy.

Toisaalla ovat Twin Peaksin nuoret aikuiset, joista sarjan alussa kuolleena löytynyt Laura Palmer oli yksi. Muita ovat eritoten Bobby, James, Audrey sekä Donna. Kuolleen Lauran serkku Maddy tulee myös Twin Peaksiin. Häntä näyttelee Sheryl Lee, kuten Lauraakin. Tyttöjen yhdennäköisyys hämmentääkin monia.

Twin Peaksin kahvilassa, dinerissa, työskentelevät Sherry sekä Norma - ja Norman vankilasta vapautuva aviomies. Sherry on avioliitossa väkivaltaisen (ja kaikinpuolin epämiellyttävän) Leon kanssa. Pohjoisen kaupungin keskellä jauhaa saha ja tukkeja kuljetetaan kaupungin halki. Omia juonikuvioitaan liittyykin juonitteluun ja kilpailuun sahan omistuksesta. Toisaalla ovat myös epäilyttävät ilotalo ja kasino; majoituksen kaikille tarjoaa Audreyn isän omistama Great Northern -hotelli. Keskikokoista kaupunkilaisuutta haetaan Twin Peaksista myös löytyvästä tavaratalosta.

Suursuosio 1990-1991

Sarja oli aikansa sensaatio, sillä mitään sen tyyppistä ei televisio ollut ennen tarjonnut. Sarja oli yhdistelmä lukuisia eri genrejä. Sarjan suosio alkoi kuitenkin hitaasti hiipua toisen kauden puolivälissä, kun Laura Palmerin murha ratkesi. Erilaiset unimaailman elementit alkoivat sekoittaa katsojia hieman liikaa. Sarja nauttii kuitenkin täysin oikeutettua kulttimainetta. TP esitettiin Jenkeissä ensimmäisen kerran keväästä 1990 kesään 1991. Suomessa sarjaa on nähty keväällä 1991 sekä osittaisena uusintana 1995. Tämän jälkeen sarjaa on kokonaisuudessaan uusittu muutaman kerran 2000-luvulla. Ja kuten kuulimme, jatkoa on tulossa!

Kommentit

  1. Aavistelimmekin miehen kanssa, että vuonna 2016 - siis juuri 25 vuotta myöhemmin - tarina saisi oikeasti jatkoa. :)

    Jännittävää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Metsoloiden lamakertomus

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)