Valion ja Linjan kevyttuotteita

Nam!-ruokalehden numeron Talvi 94-95 teemana on kevyttuotteet ja ruoan kalorit. Ostoksilta-palstalta löysin kaksi eri tuoteperheitä esittelevää kuvaa. Sieltä löytynee paljon tuttuja naamoja! Ja ihan riippumatta siitä, kuinka paljon kenenkin perheessä on tuijoteltu kaloripitoisuuksia tai terveellisyyttä noin muuten.

Kaikenkaikkiaan olen pitänyt kaikenlaisten kevyttuoteiden ja kalorinlaskennan olevan auttamattomasti 2000-lukua, mutta väärässähän siinäkin oltiin.


"Van den Bergh Foods valmistaa laajaa, jatkuvasti uudistuvaa Kevyt Linja -tuotesarjaa. Tuotteet ovat kevytelintarvikkeita." Yhä edelleenkin kauppojen hyllyiltä löytyy ainakin noita Linjan margariineja, ja ajatus sarjan metvurstipakkauksistakin tuntuu jotenkin tutulta. Minulla ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, että Kevyt Linja -sarja on ainakin joskus ollut näin kovin laaja! Kuvaa silmäilemällä etenkin Linjan jogurtit tuntuvat kovasti tutunnäköisiltä, vaikka olinkin lapsena vahva viidakkojogurtin (aka Yoplaitin Frutosin) kannattaja.

Tämä Linja-kuva on kyllä ysäriydessään muutenkin aika söpö: vehka taustalla perusysärikasvina ja pöytä on tietysti tumma kuten kuvan yleisilme noin muutenkin. Kevytilmettä tuovat lähinnä paprikasiivut ja kurkkuvoileipä. Jotenkin tuntuu, että jos nykyään kuvataan kevyttuotteita (tai oikeastaan mitäpä vain), niin ilme on miltei aina vaaleampi ja siten raikkaampi. Mutta 90-luvulla värimaailma oli tällainen. Mistäköhän moinen muutos johtuu? En tosin olen varma, onko kuva Nam!-lehden oman kuvatoimituksen sommittelema, vai Linjan oma promokuva.Tästä alimmaisesta Valion kevyttuoteita esittelevästä kuvastä löytyykin jo vaikka mitä tuttua: Voilevit, maidot, Aamupala-juustot, raejuusto, Hedelmätarha-mehua ja niin edelleen. Ja muuten: Siellä on myös Metsätähti-jogurttia!!! Kuvan oikeassa reunassa on tuo hivenen violetinvärinen jogurttipurkki heti jäätelötuutin alapuolella. Jos oikein katson, niin siinä aivan taatusti lukee metsätähti. Jännittävää! Nimittäin siksi, että tuo purkki on kyllä aivan erinäköinen kuin ne metsätähtijogurtit, jotka minä muistan (eli tällaiset). Oletan omien jogurttimuistojeni olevan ajalta ennen talvea 94-95, joten kaipa jogurtin ulkomuoto on muuttunut siinä 1990-luvun alkupuolella ennen kuin sen tuotanto kokonaan lopetettiin. Jos joku osaa kertoa tai muistaa paremmin, niin olisi kiva kuulla vaikka kommenteissa :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)