sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Televisio-ohjelmia tammikuulta 1997Tammikuusta 1997 on todella jo 17 vuotta, mikä tuntuu kohtuu pitkältä ajalta, sillä eihän siitä nyt kovin kauaa ole. Vaikka onhan tässä 17 vuodessa aika paljon tapahtunut televisiomaailmassakin. Alkuvuonna 1997 esimerkiksi Neloskanavaa ei vielä ollut olemassakaan. Bill Clinton aloitti toisen presidenttikautensa ja Paimiosta tuli kaupunki. Prinsessa Dianan elämää seurattiin keltaisessa lehdistössä. Oli markka ja Ahtisaari. Suurimpia hittejä tammikuussa olivat Apulannan Anna mulle piiskaa sekä Prodigyn Breathe. Koko vuosi tulisi olemaan Apulannalle suuren läpimurron vuosi, mutta tokkopa sitä vielä tammikuussa varmaksi tiesi.

Tammikuun 1997 albumilista näytti seuraavalta:

1. Smurffit: Tanssihitit vol 1
2. No Doubt: Tragic Kingdom
3. Eppu Normaali: Repullinen hittejä
4. Spice Girls: Spice
5. Mr. President: Up 'n' Away
6. Toni Braxton: Secrets
7. Vanessa Mae: The Violin Player
8. Aikakone: Toiseen maailmaan
9. Enigma: Le roi est mort, viva le roi!
10. Toto: Legend (The best of)
11. Van Halen: Best on, Volume 1
12. Heath Hunter: Love is the Answer
13. Scooter: Wicked
14. Jamiroquai: Travelling without Moving
15. Metallica: Load
16. Tommi Läntinen: Maalla, merellä ja ilmassa
17. Backstreet Boys: Backstreet Boys
18. Hurriganes: Live in Stockholm 1977
19. Ricky Martin: A medio vivir
20. Captain Jack: The Mission

Lähde: Timo Pennanen: Sisältää hitin. Levyt ja esittäjät Suomen musiikkilistoilla vuodesta 1972

Siellähän on aivan kaikki! Spaissarit, Bäkkärit, Captain Jack ja niin edelleen. Mikä kultainen vuosi, toden totta.

Vuoden 1997 tammikuun loppupuolelle ovat menneet osumaan Taitoluistelun EM-kilpailut, mikä näkyy MTV3:n ohjelmistossa, muutoin kyseessä lienee ollut aika perinteinen tv-viikko.  Taitoluisteluteemaan liittyen Ylen Elävästä arkistosta löytyy taitoluistelija Alisa Drein haastattelu tammikuulta 1997! Siinä hän puhuu muun muassa siitä, millaista on elää ja asua venäläisenä Suomessa. Vuoden 1997 EM-kisoissa hän oli 18:s.

Lauantai 18. tammikuuta 1997

Helminä mukana ovat ainakin Vili Vilperin seikkailut, YLEn mainio monikulttuurisuusohjelma Basaari (joka lopetettiin vuonna 2008), nuortenohjelma Tiikeri, Chicagon ratsupoliisi... Kolmoselta esiin nousevat ainakin Bambukarhut sekä Napakymppi. Mutta millainen ohjelma oli Hecumania?

Ja sokerina pohjalla dokumentti XL5 - tosi iso vitonen! Se tuli TV2:lta klo 12.30.


Sunnuntai 19. tammikuuta 1997

Sunnuntaissa parasta olivat iltapäivät: MTV3:lta upeassa putkessa Beverly Hills 90210, Frendit ja Jyrki Countdown. Sen jälkeen televisiopaikan vei isä katsomalla oranssitakkista Timo Jutilaa, Sakke Pietilää ja Mika Saukkosta Hockey Nightissa.

Toisaalta monet muistavat varmaan myös esimerkiksi Enkelin kosketuksen sekä Varustamon.
Tiistai 21. tammikuuta 1997 

Nyt ollaankin jo syvällä peruarjessa. Tullessani kotiin katson televisiosta takuuvarmasti ainakin Isojen poikien leikit ja Jyrkin. Hankalaa arvioida, olenko vielä 9-vuotiaana Halinallejen katsoja. Ehkäpä. Rakastin myös Marienhoffia, mutta suhtaudun vähän kyseenalaisesti siihen, olisinko jo puoli yhdeltä päässyt koulusta kotiin saakka - tuskin.Torstai 23. tammikuuta 1997


Torstain kohdalta tuttuja ohjelmia ovat esimerkiksi Kaukametsän pakolaiset, Elämäni eläimet (jota en kyllä koskaan katsonut kanavasurffailua enempää), Tuttu Juttu show ja Speden spelit. Iltapäivän animaatiopaikasta Kolmosella vastaavat Smurffit. Ruokaa laitetaan Bon Appétit -ohjelmassa. Jos olisin ollut vanhempi kuin 9-vuotias, tai no ainakin 10 vuotta vanhempi, minua olisi luultavasti voinut kiinnostaa myös MTV3:n myöhäisillan Hyvät, pahat ja rumat -talk show, jota kanava esitti 1992-1997. Ohjelman viimeinen kausi nähtiin nimenomaan keväällä 97. Ohjelma oli räväkkä, etenkin kiitos ohjelman yhden juontajan, Simo Rantalaisen. Rantalainen sanoi ohjelmassa suoraan mielipiteitään, ja luultavasti osa kansasta tykkäsi ja osa vihasi. Mutta olipahan ainakin mieleenjäävä ja erilainen televisio-ohjelma. Rantalaisen elämästä ei ohjelman jälkeenkään ole käänteitä puuttunut.

Vihdoin koittaa perjantai 

23. tammikuuta 1997 

ja on aika vetää esiin Passi ja Hammasharja. Iltapäiväpiirrettynä loistaa Sandokan, kakkosella naurattaa Naurun paikka. TV2:n Ekoisti on ajan hermolla puhuessaan geeniruoasta sekä deodorantin mahdollisista terveyshaitoista.


Loppuun katsellaan talven 1997 ohjelmia ja mainoksia :) Mainoksia löytyy allaolevan lisäksi esimerkiksi tästä. Jostain syystä youtubeen menemällä löytyy vähän eri videoita kuin tämän bloggerin kautta hakemalla, joten en pysty lisäämään tätä videota tähän postaukseen. Pahoittelen. Kannattaa kuitenkin katsoa tuo linkistäkin löytyvät mainoskatko, mukana mm. Space Jam -leffa, monenlaisia ruokamainoksia sekä perusjuttuja vessapaperista Libresseen.

Tässä allaolevassa Paikallistelevision mainoskatkossa parasta on (ehdottomasti!) Kinder-mainos lähestyvän pääsiäisen varalta. Vuonna 1997 Kinder-yllätysvuorossa olivat selvästikin itämaiset hait :)


Kaukametsän pakolaiset (alussa on ohjelman tunnari). Näitä löytyy paljon lisää Youtubesta.


Halinalleja:

Aivan ehdotonta katsottavaa on kuitenkin tämä seuraava pätkä Passia ja Hammasharjaa. Ohjelma ei ole ihan talvelta, vaan keväältä 1997. Mukana myöhemmin Jyrkistä tuttu Tea Khalifa tanssimassa ja juontamassa ja artistivieraana on Alexia (Summer is crazy). Jotenkin tätä katsoessa tulee niin ysäri mieleen ettei paremmasta väliä. Huh huh! Tanssijoiden puvut ovat sitä samaa kevään kirkkaanvihreää, johon itsenikin verhosin noihin aikoihin. Ohjelma oli aikanaan erittäin suosittu, mutta samalla paheksuttiin sitä, että osa ohjelmaan mukaan tulevista kilpailijoista oli humalassa, laivaolosuhteissa kun oltiin.

Miltä näyttää televisioviikko, onko tuttuja ohjelmia? Minkä ohjelman vuoksi itse linnoittauduit telkun eteen? Onko mukana ohjelmia, joita kaipaisit takaisin?

8 kommenttia:

 1. Uijuijui, Rederiet! Ehkä yksi parhaista sarjoista edelleen, vaikka taidankin olla hieman jäävi mielipiteineni. ;) En tietenkään ollut kohderyhmää, mutta kiinnostus ruotsiin, Ruotsiin ja laivoihin oli jo silloin vahva. Harmi, ettei sarjaa ole vielä onnistuttu saamaan dvd-bokseiksi.

  Varustamoa siis katsoin sarjan loppuun saakka. Kotimaisista Kotikatua. Passi ja hammasharja herättää nykyään myötähäpeää, mutta 10-vuotiaalle se oli aika jees. Perheen kanssa katsottiin tietysti Tuttu Juttua ja Speden spelejä, Onnenpyörääkin. Naurun paikkaakin seurattiin, samoin Kaukametsän pakolaisia ja Vili Vilperiä. Koulu-tv:tä tuijoteltiin joskus äikän tunneilla.

  Olin siitä poikkeuksellinen (=lapsellinen) ysärilapsi, etten ollut yhtään kiinnostunut Jyrkistä. Yritin katsoa sitä kavereiden takia, mutta en oikein saanut siitä mitään irti. (!!)

  Hecumaniaa juonsi Anita Hirvonen jossain yleisön keskellä, mutta muuta en siitä muista. Olisikohan sinne saanut soittaa...?

  VastaaPoista
 2. Moi Tiikku!

  Varustamoa on dvd:llä! Itse lainasin moisen joskus Turun kaupunginkirjastosta, se oli juhladvd, eli kaiketi jotain parhaita paloja tms. En meinaan koskaan tullut katsoneeksi sitä kuitenkaan. Mitä vähän googlasin, niin sitä ilmeisesti ei enää myydä, mutta voihan se löytää huuto.netistä, kirppikseltä tms. Tai toivoa uutta painosta!

  Tosin tässä näyttäisi olevan ainakin joku versio myynnin:

  http://www.dvdnet.fi/catalog/product_info.php?products_id=4598

  VastaaPoista
 3. Muistan katselleeni Passia ja Hammasharjaa, se oli yksi viikon odotetuimmista ohjelmista, kuten oli Naurun Paikka, sen ansiosta edelleen tykkään katsella kömmähdysvideoita (meillä oli nauhalla erikoisjakso Naurun Paikasta, jossa esitettiin ulkomaisten sarjojen ja elokuvien mokia).

  Muistan tiiranneeni myös Hakupaloja, joka oli hauska ohjelma, ihmiset etsi milloin mitäkin ja se oli varmasti ennen netin ja Googlen yleistymistä varsin hyödyllinen ohjelma se :D

  Entä muistaako kukaan enää sellaista ohjelmaa kuin "Me Kastelijat", jossa perhejoukkueet kilpaili Serenassa temppuradoilla? Sekin oli meidän perheen jokaviikkoisessa katselulistassa.

  VastaaPoista
 4. Tuhannen sanan saattaja:
  Me Kastelijat on kyllä tuttu! Siinähän taisi olla toisena juontajana Marco Bjurström. Se pyöri MTV3:lla kesällä 1997.

  VastaaPoista
 5. Juu, tiedän tuon juhlajulkaisu-dvd:n. Harmittaa, kun näin niitä ison kasan parilla eurolla kerran jossain, enkä ostanut. Sen jälkeen ei ole näkynyt missään, kirpparillakaan. SVT:n arkistossa (Öppet arkiv) olisi paljon jaksoja, mutta niitä ei voi katsoa Ruotsin ulkopuolella.

  VastaaPoista
 6. Aamupiirretyt kaikki disneyt tuli aina katsottua ja myös hämähäkkimies piirrettyä tuli tollotettua. Myöskin marienhoffia tuli katsottua ( se on kyllä varmasti tullu välillä toiseen aikaan kun muistan katsoneeni koulun jälkeen), vaikka juttuja en vissiin aina ymmärtänytkään. Yhdessä jaksossa puhuttiin tussusta ja mä en tiennyt yhtään mikä se on, niinpä kysyin isältäni sitten ruokapyödässä myöhemmin tätä - vastaukseksi sain että siivousväline. Äiti kertoi myöhemmin että oli ollu niillä tukehtuminen nauruun lähellä sillä hetkellä :D Jyrki oli must mutta usein kerkesin nähdä vain lopun kun koulumatka oli just sen verran pitkä ettei ehtinyt ajoissa kotiin. Sit tietysti onnenpyörä ja naurun paikka, ja perhe on paras oli sellaisia ohjelmia mitä yhdessä katsottiin iltaisin..

  VastaaPoista
 7. L:
  Repesin aivan täysin tuolle siivousvälineelle! :'D

  Nuo on kaikki niin tuttuja ohjelmia ^_^ Itsekin sanoisin Marienhofin tulleen myös johonkin eri aikaan, varmaan jonain muuna vuonna. En sitä kyllä vielä noin aikaisin iltapäivällä ole tainnut seurata, piti sitä koulussakin käydä :)

  VastaaPoista
 8. Smurffit ne tuli MTV3 kanavalla torstai-iltapäivisin, muistan kun kattoin isovanhemmilla sitä piirrettyä lastentarha-ikäisenä niin myös Bambukarhuja kuin Disney klassikoita.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.