tiistai 21. tammikuuta 2014

Salattuja Elämiä 1990-luvulta saakka

Kuva: Iltasanomat.


MTV3-kanavan suosikkisarjan, päivittäisen saippua-annos Salattujen Elämien alkamisesta tulee tällä viikolla kuluneeksi tasan 15 vuotta, joten onhan tähän humuun otettava osaa myös Nuoruusdiskossa. Salatut Elämät alkoi kolmoskanavalla 25. tammikuuta vuonna 1999 ja siitä tuli erittäin suosittu suomalainen päivittäissarja, vaikka toki me muistamme vielä oivallisesti esimerkiksi Blondi tuli taloon ja Ihmeidentekijät -tv-sarjat, jotka niinikään vetivät yleisöä kotisohville useana iltana viikosta, ja vieläpä siihen tuttuun aikaan: puoli kahdeksalta. Tuskin Salatuista Elämistä alunalkaen piti tulla pisimpään jatkunutta jatkuvajuonista kotimaista tv-draamaa (eikä se sitä taida aivan vielä olla, tuo titteli on vielä Kotikadulla, mutta ihan hyvin perustein voi uskoa, että Salkkarit tulee vielä jonain päivänä ottamaan tuon tittelin itselleen).

Sarjan alkaessa talvella 1999 MTV3 mainosti uutta sarjaansa lauseella ”Kuinka hyvin tunnet naapurisi? Mitä naapurisi tietää sinusta? Jokaisella on jokin salaisuus. Unelma. Pelko. Rakkaus. Romanssi. Tragedia."




Tuossa Salattujen Elämien alkuperäinen, ensimmäinen alkutunnari. Lopputunnarin kappaleen Tunteisiin lauloi Anna Hanski, joka näin teki tavallaan paluun koko kansan tietoisuuteen oltuaan 1990-luvun alussa erittäin suosittu tehtyään esimerkiksi hitit Jos et sä soita, Tule poika uimaan ja Kotiviini.

Salattujen Elämien alkaminen oli The Juttu, sillä sitä tottakai mainostettiin paljon ja siitä keskusteltiin runsaasti. Itsekin muistan vielä etäisesti perin tönköt sarjan teinitähdet, kuten Sakun ja Kallen, käymässä keskusteluja Pihlajakadulla, sittemmin he lienevät harjaantuneet luontevuudessa. Alusta saakka Salatut Elämät oli saippuaan vivahtava, ja me tietysti muistamme erittäin hyvin kaikki sarjan alkuperäiset henkilöt Taalasmaista Salineihin ja Akista ja Markuksesta Laiteloihin. Minun ikäluokkaani luultavasti kiinnosti eniten sarjan nuoriso-osasto, eli Miia, Kalle, Saku ja Silja (Venla Saartamo, Pete Lattu, Jasper Pääkkönen, Jonna Keskinen). Päivän selvästi Miian ja Sakun suurta rakkautta odotettiin alusta saakka ja monia vaiheita siitäkin tarinassa nähtiin. Samalla Salatut Elämät tarjosi uudella tavalla myös yleisiä yhteiskunnassa (vähintäänkin pinnan alla!) puhuttavia teemoja tv-draaman keinoin homoseksuaalisuudesta perheväkivaltaan. Tässä asiassa sarja ei sinänsä ole muuttunut miksikään, mutta onhan tässä ajassa sentään jotain tapahtunut, kun nykyisten Salkkarien homohahmojen asioista puhutaan jo kovin luontevasti, vaikka edelleen sarjan isillä voi olla ongelmia poikiensa seksuaalisen suuntautumisen suhteen. Vielä 2000-luvun alussa homohahmoja ei kuitenkaan kaikkialla televisossa nähty, ja esimerkiksi se edellä mainittu Kotikatu käsitteli yksityiselämän koukeroita melko erilaisella otteella.

Salatut Elämät tuli myös kotikaupunkiini ja pieneen kyläkouluun, jossa sarjan alun aikaan kävin viidettä ja kuudetta luokkaa. Muistan, kuinka luokassa kävimme kiivasti keskustelua Salatuista Elämistä, sillä luokanopettajamme mukaan oli pöyristyttävää, kuinka sarjassa saatettiin käsitellä huumeiden käyttöä, Laitelan Kallehan niihin meni sekaantumaan vuosituhannen vaihteessa. Opettajan mielestä tällainen vain houkutteli nuoria käyttämään huumeita. Eräs luokkakaverini rohkeni olla vastaan ja sitä mieltä, että ei huumeita kovin positiivisesti sarjassa kuvattu, joten tuskinpa se ketään narkkariksi saisi. Väärä mielipide, hän lensi ulos luokasta.

Onneksi meillä on Youtube, tuo kaikkien salattujen elämien nostalgisoinnin perään huokailevien sankari, josta löytyy kaikkien hyödyllisten opetusvideoiden lisäksi myös Salattujen Elämien ensimmäinen jakso. Tässä siitä ensimmäinen puolisko:


...Ja tässä sen jälkimmäinen puolisko.

Salatut Elämät nousi nopeasti erittäin suosituksi ja meitä nuoria kiinnostivat sarjan nuoret, kuten jo yllä on sanottuna. Suursuosio näkyi esimerkiksi Suosikissa, jonka vuosiäänestyksessä Salatut Elämät kahmi loppuvuonna 1999 neljä ykkössijaa. Vuoden aikana lehden välissä julkaistiin myös sarjan nuoria esittävä jättijuliste.

Jasper Pääkkönen Suosikin kannetta, 5/1999.


Suosikin vuosiäänestyksen (eli grand prixin, in english jes söör) tulokset vuonna 1999:


Niin mies- kuin naisnäyttelijöidenkin puolella kympin kärki on miinoitettu Salkkari-voimin. Täytyy tähän väliin kyllä huomauttaa yksi juttu: Suosikki asetti itse ehdokaslistat, joiden sisältä ääniä sai antaa. Aivan todellista kuvaa Salattujen Elämien kansansuosiosta tämä ei siis kerro, mutta suuntaa-antavasti aivan varmasti.



Sarjan alkuperäisistä hahmoista vain Ismo Laitela (Esko Kovero) on ollut mukana sarjassa koko 15 vuotta, kun Seppo Taalasmaakin (Jarmo Koski) meni lähtemään sarjasta hetki sitten. Toisaalta Kalle on palannut sarjaa ja lisää paluita on näin synttäreiden kunniaksi tulossa. Viime vuoden aikana sarjan vanhoista hahmoista poistuivat niin Seppo, Jenni kuin Ullakin, ovet käyvät niin että saranat kuluvat.

Jo vuonna 2000 ilmestyi ensimmäinen Salkkareihin liittyvä kirja, Miia & Saku, jonka kirjoitti Katri Manninen. Sittemmin kirjoja on julkaistu pitkälti toista kymmentä. Sarjaa on myös julkaistu dvd:llä, ja lisää jaksoja julkaistaan tänä keväänä. Näissä dvd:issä on tosin aikamoinen gäppi, sillä neljällä ensimmäisellä boksilla on jaksot 1-180, minkä jälkeen hypätäänkin jaksoon 1810.



Millaisia Salatut Elämät -muistoja teillä on? Seuraako joku sarjaa edelleen, ja toivoisitteko jotakuta alkuaikojen hahmoa takaisin? Oliko Salkkarien alkaminen ja sen alkuaikojen juonenkäänteet teidänkin piireissänne suuri puheenaihe?

8 kommenttia:

  1. Voi Salkkarit. Ja tunnari!

    Ei ole kyllä moneen, moneen vuoteen tullut aktiivisesti seurattua, mutta aina silloin tällöin on kiva katsoa pätkä jaksoa, etenkin jos saattuu olemaan tuttuja naamoja ruudussa.

    VastaaPoista
  2. Tottakai Salkkarit oli alkaessaan kova juttu! Luulen, että jopa lähes kaikki luokan pojat katsoivat sitä. Nykyään sarja on kyllä mielestäni aikamoista roskaa, alussa meininki oli sentään sellaista viattoman suloista, vaikka draamaa olikin. Huomasin kuitenkin myös tuossa Jasper Pääkkösen koristamassa Suosikissa otsikon "FIVE: Hukumme naisten alusvaatteisiin", ja jäin repeilemään sitä :D.

    VastaaPoista
  3. Seurasin Salkkareita aktiivisesti syksystä 1999 vuoteen 2007. Sen jälkeen en ole enää oikein jaksanut. Juonikuviot ovat muuttuneet liian epärealistisiksi jopa minulle :D Sarjan alkuvaiheina näyttelijätkin olivat kovatasoisia. Nykyään tuntuu, että roolin saa melkein kuka tahansa tavallinen tallaaja...

    Suosikkejani olivat Salinien perheen vaiheet sekä tietysti Taalasmaan Ullan toilailut :'D Eikä sovi unohtaa Kallen miesseikkailuja <3 Omistin joskus myös Salkkari-kirjoja, joista suosikkini oli ehdottomasti "Kallen inttivuosi" :D

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Itse aloin seuraamaan salkkareita vasta syksyllä 1999 eli ensimmäistä puolta vuotta en seurannut, mutta uusintojen ja Dvd-julkaisujen myötä on käynyt selväksi kyllä mitä silloin tapahtui. Jos viime vuosista täytyy antaa plussaa niin annan siksi kun näitä vanhoja alkuperäishahmoja on alkanut palaamaan sarjaan, jotkut ovat tulleet jäädäkseen ja jotkut vain vierailulle. Kallen paluusta kyllä iloitsin ja vielä kun on ihan alkuperäisnäyttelijäkin eli Pete Lattu niin hyvä näin.

    VastaaPoista
  6. Olin aivan innoissani, kun ekat DVD:t tulivat ja sai palata Salkkareitten alkuaikoihin, mutta pettymys oli aikamoisen valtava, kun tosiaan tapahtui tuo melkein 2000 jakson hyppäys... :/ Vanhoja olis saanut tulla vielä paljon enemmän!

    VastaaPoista
  7. Mäkin olin pöyristynyt tuosta DVD-huijauksesta, kun jaksot yhtäkkiä loppuivat. Alunperin kun tiedotettiin, että KAIKKI jaksot julkaistaan...

    Ja vaikka Kotikatu jatkuikin pidempään kuin Salkkarit toistaiseksi, on sarja vähän eri asemassa siinä mielessä, että Kotikatua näytettiin vain kerran viikossa (tai no, lopussa kai kahdesti?), Salkkarit ovat taas koko historiansa ajan tulleet vähintään neljästi viikossa, pääasiassa kuitenkin viidesti.

    VastaaPoista
  8. Joo, se on kyllä totta ettei Kotikatua ja Salattuja Elämiä oikein voi verrata keskenään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.