tiistai 14. tammikuuta 2014

Jojohysteriaa!Niinkuin nuket, legot ja autot, ei jojokaan ole leluna 1990-luvun keksintö. Jojottelu sujui (ainakin alaspäin) jo 1920-luvun Saksassa:

 
Kuva: Wikimedia Commons
Ensimmäinen jojottelubuumi koettiinkin jo 1920-luvulla. Jojo on silti vielä erittäin paljon tätäkin vanhempi keksintö: Jo antiikin Kreikassa jojoteltiin! Meidän tuntemamme moderni jojo on kuitenkin nimenomaan 20-luvun keksintö. 

Ylen Elävästä arkistosta voi katsoa riemastuttavaa ajankuvaa vuodelta 1991. 1990-luvun alussa jojottelu oli mitä suosituinta, jopa siinä määrin, että joissain kouluissa sitä jouduttiin rajoittamaan. Ohjelmassa käytetään jopa sanaa "jojohysteria". Omat suosikkini tässä videossa ovat kyllä jojokisaan osallistuvien poikien upeat tuulipuvut. 

Itselläni jojotempuista ei ollut tietoakaan, onnistuin vain saamaan sen alas. Koskaan se ei kiipinyt narua pitkin takaisin ylös. Traagista. Hieno Coca-colan jojo minulla oli kuitenkin, kuten kai puolella muutakin maailmaa. Seuraava kuva on ennenkin ollut Nuoruusdiskossa, mutta aina se vain on yhtä ajankohtainen.

Jos ohjelmassa haastateltua Alfonso Trujilloa on uskominen,  tässä mainoksessa jojo pidellään väärin!

--

Muoks.
Lisätty Mr Presidentin video.

5 kommenttia:

 1. Meidän koulussa kävi joskus 90-luvun loppupuoliskolla joku jojoilun Euroopan/maailmanmestari vierailulla ja huhhuh sitä jojomaniaa sen jälkeen. Valehtelematta varmaan kaikilla oli seuraavat kuukaudet aina jojot käsissä ja yritettiin temppuilla vaikka ei oikein osattukaan.

  Mulla oli aluksi joku joulupukkijojo, josta kuului joululauluja aina jojoillessa, mutta onneksi isä suostui katkaisemaan siitä ne piuhat sisältä, että sen kehtasi viedä kouluunkin. Myöhemmin löysin muistaakseni kirppikseltä tuollaisen Coca Cola-jojon ja sitten olin jo vähän katu-uskottavampi :)

  Mutta koskaan en sen kummempaa temppua osannut kuin jojoilla ylös ja alas. :D

  VastaaPoista
 2. Itsekään en saanut jojoa muuta kuin alaspäin, ehkä vain joitakin kertoja ylös yhden nykäisyn verran. Meidän koulussa ei tosin jojot ollut kovin suosittuja. Mulla oli myös sellainen sateenkaarin värinen, muovinen rappuvieteri joka oli ihan hauska :)

  VastaaPoista
 3. Mulla oli tuo punainen Coca-Cola jojo, mutta muistelisin useammallakin luokkakaverilla olleen tuo "siistimpi" valkoinen.
  Temppuja en juuri osannut, mutta osasin kyllä jojotella ylös-alas useamman kerran putkeen, mutta siihen kyllästyi aika nopeasti.

  Myös nuo Marien mainitsemat vieterit oli kova juttu, kaikilla piti olla pulpetilla semmonen. Mun omani tais siskojeni toimesta mennä semmoseen solmuun että se oli pakko heittää pois :P

  VastaaPoista
 4. Se puna-valkoinen taisi olla joku classic-jojo ja se punainen sit oli joku super-hyper?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.