tiistai 2. heinäkuuta 2013

Puuhamaa on iloinen!

Jokin aika sitten visioin, että Mikko Alatalo voisi olla joskus mukana Vain elämää -ohjelmassa. Joku toinen artisti voisi esittää oman versionsa Puuhamaa-laulusta. Joko syvällinen nuoren naisen tulkinta tai sitten jonkun vanhan rockiäijän pamaus. (Jotain tyyliin Jenni Vartiainen tai Pate Mustajärvi.)

Tämä esimerkkinä typerästä huumorintajustani.

Joo, tottakai se on mainos, eikä mikään levytetty viisu. Ei ole siinä maailmanlopun meininkiä.

Asiaan!

"Puuhamaa-retki on kesän kohokohta. Kymmeniä toimintoja kaiken ikäisille, ja kaikki käytössä pelkällä sisäänpääsymaksulla! Alueen sisällä on autoille ja asuntovaunuille maksuton parkkipaikka, jossa voi päivän mittaan vapaasti poiketa. Hauskanpitopaikkoja riittää; ajoratoja, pomppupaikkoja, pallomeriä, tietokone- ja TV-pelejä, veneilyaltaita, kiipeilyä, kotieläimiä... mönkijä-, sähkö- ja polkuautoratoja, formulat sekä pienoismotskarit. Ja tietysti Puuhamaan mahtava vesipuisto liukureineen, altaineen ja Rengasjokineen! Kesän uutuus ovat sähkökäyttöiset Satuveneet. Ja Puuha-Nalle on tavattavissa Puuhamaassa joka päivä!"

Yllä esitetty lainaus löytyy siis tästä mainoksesta
hiukan ehkä liian pienellä präntillä.
Tuolla oikealla sammakossa istuvalla lapsosella taitaa muuten
olla yllään ehdat raidoitetut nappiverkkarit. Niin ysäriä!

1990-luvun lapsuudessani kävimme Puuhamaassa monia kertoja, ja kuka ties ne saattoivat olla kesän kivoimpia päiviä. Muutaman tunnin automatka sujui isoja ja mutkittelevia pikkuteitä pitkin joutuisasti muun muassa miettien matkan varrelle sattuvia hassunnimisiä paikkoja, kuten Letku ja Porras. Useimmiten matkaa helteisessä autossa taittoivat minun, siskon ja iskän lisäksi vielä joku kaveri, luultavasti useampana vuonna eräskin tietty T. Hauskoja aktiviteetteja vuonna 1984 avatussa Puuhamaassa riitti vaikka kuinka, suosikkejani olivat kenties kuitenkin erilaiset pomppumäet sekä uiminen. Muistelisin myös ajaneeni pikkupyörällä jossain liikennepuistossa sekä seikkailleeni "Puuhamaassa", johon oli rakennettu hiukan leikkimökkien näköisiä taloja, jotka olivat kuka koulu, kuka posti, kuka lentoasema. Kotikotoa löytyisi läjäpäin valokuviakin noilta reissuilta, mutta omalla koneella minulla ei nyt valitettavasti niitä ole :/ Joten ehkä postailen niitä myöhemmin erikseen.

Omasta mielestäni Puuhamaan konsepti on hyvä: sehän on kuin jättimäinen seikkailupuisto, josta löytyy kymmeniä erilaisia juttuja, joita harrastaa päivän aikana. Mukana ei ole perinteisiä huvipuistolaitteita, vaan kenties jotain vähän kehittävämpää. Puuhamaa tarjosi mahdollisuuden tehdä jotain omilla aivoilla ja omilla lihaksilla. Lisäksi siellä oli ainakin vielä 1990-luvulla grillailualue niille, jotka halusivat syödä omia eväitään. Luultavasti juuri Puuhamaassa istuin ensimmäistä kertaa höyrysaunassa ja kiitän iskän kärsivällisyyttä siitä, että hän jaksoi meidät sinne kesä toisensa jälkeen ajaa ja istua uima-altaan ja pomppumäen vierellä odottamassa - ja vahtimassakin.


Ja matkan loppuhuipennus viimeisen hellepäivän virkistävän uima-allaspulikoinnin jälkeen: 1.) Eväsrasiassa oli ollut joka kerta eväänä voideltuja hapankorppuja. Syömättä jääneet olivat päivän aikana kuumuudessa "nahistuneet" pehmeiksi ja sitkeiksi. Ehkä parhaita hapankorppuja ikinä! 2.) Jokainen Puuhamaan lapsiasiakas sai autokunnan pois lähtiessä puuhakirjan mukaansa sieltä porteilta. En ole koskaan oikein voinut lukea autossa pahoinvoinnin uhan vuoksi, mutta myöhemmin noita tuli tietysti selattua ja tehtyä niitä tehtäviä. Välissä oli myös tarroja, tosin silleen semitylsiä Puuhamaa-tarroja. Näitä tehtäväkirjoja on yhä tallessa.

Puuhamaa-kirja jostain 1990-luvun lopulta.

Lopuksi voimme laulaa sitä Puuhamaata yhdessä.


Tässä videossa Puuhamaa-mainos alkaa kohdassa 1:04. Eikös tuo Puuhanalle näytä vielä jotenkin alkeelliselta? Sittemmin se taisi saada vähän paremmin nalleasun. Vuonna 1992 Puuhanalle näyttää jo siltä, millaisena minä sen muistan.


Kuuluiko Puuhamaa sinunkin kesiisi? Mikä oli suosikkisis siellä - ehkä ne poljettavat joutsenet, vaiko uima-allasalue? Tai ne autoradat, tai jättiliukumäki "Victorian putoukset"?

9 kommenttia:

 1. Voih. Puuhamaa.
  En mä muista suosikkia, varmaan uiminen. Hauskaa oli kyllä aina.

  Ja ne hapankorput <3

  VastaaPoista
 2. Oi kyllä, Puuhamaa! Paras juttu oli tarzan-rata, jossa sai kiipeillä ja seikkailla.

  Silloin 90-luvulla paikka näyttäytyi hauskuuden tyyssijana, mutta nyt varmaankin mauttomuuden huipentumana. Hauskaa toki oikeassa seurassa olisi varmaan edelleen.

  VastaaPoista
 3. Mä asuin lapsena liian kaukana Puuhamaasta enkä sinne koskaan päässyt. Se saavuttikin mielessäni aika eeppiset mittasuhteet mainosten ja kaverien kertomusten perusteella, fantasioin suoranaisesta ihmemaasta täynnä kaikkea uutta ja kiiltävää. Voit kuvitella järkytykseni kun aikuisiällä viimein pääsin ensimmäisen kerran katsomaan paikkaa ja selvisi, että se on jokseenkin 90-luvun kuosissaan oleva sarja punaisia tönöjä jossain pellolla :D Pelikoneista puolet rikki, kaikki vanhaa ja ankeaa... No, ilmamäki on silti aina hauskaa, joskin vaarallista ajanvietettä. Ainoa paikka jossa aikuinenkin pääsee pomppulinnaan!

  VastaaPoista
 4. Ei vitsi ku toi vanha puuhanalle on pelottavan näkönen...

  VastaaPoista
 5. Muistan miten olin aina innoissani kun kesäisin telkkarissa pyöri noita Puuhamaan, Visulahden, Jukujukumaan ym. mainoksia, olisin niiiin paljon tahtonut käymään niissä mutten koskaan päässyt. Asuttiin liian kaukana/vanhemmat pihejä. Jospa sitä sitten tulevaisuudessa olisi omille lapsille niin mukava, että jos paikat on edelleen pystyssä, veisi edes kerran lapset (ja tietysti vihdoin itsensäkin ;)) puistoihin pitämään hauskaa!

  VastaaPoista
 6. Käytiin enemmän Visulahdessa (siskon suosikkipaikka), vaikka Puuhamaa oli alle tunnin ajomatkan päässä. Sielläkin tuli kuitenkin käytyä muutamia kertoja, viimeksi vuonna 2001, kun olin jo vähän yli-ikäinen. Uiminen oli varmaan parasta, koska pääsi kokeilemaan kaikkia vesiliukuja. Polkujoutsenetkin oli jännät. Puuha-Nallesta en tykännyt yhtään, mutta puuhakirja oli tosi hieno. Muistan jostain syystä juuri tuon kirjan, mikä on kuvassakin.

  Nyt muistui jostain myös mieleen iihanat petroolinvihreät Puuhamaa-collegeasut jostain 90-luvun alkupuolelta. Mulla oli violetit resorit ja pikkusiskolla keltaiset. Paidan kuvassa oli piirretty PN skeittilaudan kanssa.

  Toivottavasti Puuhamaata ei odota sama kohtalo kuin Ähtärin Mini-Suomea. Kävin sen porteilla pari vuotta sitten, aika aavemaista. Netistä löytyy kuviakin. Itse en kehdannut aitoja ylittää.

  VastaaPoista
 7. Oi, eikö Mini-Suomea oo enää olemassa? Nyyh!

  Puuhamaa on lapsuuteni suuri rakkaus, nostalgisoin sen mielessäni aivan suunnattoman hienoksi paikaksi, jossa aina paistoi aurinko. Muistan, että en osannut kävellä puujaloilla. Muistan, että siellä tarzan-jutussa löin nenäni johonkin puupölkkyyn (tullessani vauhdilla alas), ja sain elämäni ainoan nenäverenvuodon. Polku-joutsenet olivat ihania, samoin ne kaikki pomppujutut ja uimajutut tietysti myös. Ja voi puuhakirjat! Voi tätä hehkutusta, nykyään voisin itsekin järkyttyä, jos Puuhamaahan jostain syystä päätyisin :P

  VastaaPoista
 8. Meidän perhe kävi Puuhamaassa noin 1986-1992 (joka tapauksessa ala-asteaikoinani).

  Muistan sen hyvin yksinkertaisena paikkani, juuri pellon keskellä ja vieressä lampi, jossa iilimatoja.

  Puuhamaa on kyllä modernisoitunut tosi paljon, mikä tietysti on ymmärrettävää, mutta jotenkin haikeaa :) Ylläolevan kommentin pelihallin olinkin jo unohtanut, taisin olla liian nuori pelaamaan..

  Muistan trampoliinit, polkujoutsenet, tarzan-radan ja polkuautot ja -pyörät. Sekä eväiden syönnin :) Luulisin, että vesiliukumäet (tai mäki?) tulivat vasta viimeisenä vuotena, pitääköhän paikkansa (siis 90-luvun alussa)?

  Sisäänpääsymaksu nousi tosi paljon tuona aikana ja oli meille iso ponnistus loppuvaiheessa. Jostain sai kyllä aina etukuponkeja.

  No, kesän kohokohtia kuitenkin :)

  VastaaPoista
 9. Muistan Puuhamaan mainokset ja tunnuslaulun, mut ite en koskaan Puuhamaassa päässy käymään. Sen sijaan kerran Kesämaassa ja kerran Visulahdessa ja useempia kertoja Linnanmäellä. (Asutaan itäpuolella Suomee, Savonlinnassa ja Punkaharjun naapurikunnassa. Vai kuuluuko se Punkaharju nykyään sit tähän Savonlinnaan...)
  Kesämaasta jäi mieleen lähinnä nuoremman serkkutytön virtsatietulehus, joka päätty siihen et mentiin taksilla sairaalaan ja serkku vietti lastenosastolla hoidossa varmaan vähintäänkii pari päivää.
  Visulahessa taas Golf-autot oli mahtavia :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.