keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tekstiviestistä matopeliin - matkapuhelimia ja Nokiaa

Minulle 1990-luku on viimeinen vuosikymmen, jolloin ihmiset eivät olleet jatkuvasti tavoitettavissa. Silloin puhelut puhuttiin eteisessä talouden ainoassa puhelimessa kierittäen lankapuhelin johtoa sormen ympärille. Silloin kierrettiin tai näppäiltiin numerot ulkomuistista miettien, kuka oikeastaan mahtaa vastata - kaverin isä, ihastuksen äiti.

Tekstiviestit olivat viestejä, jotka kirjoitettiin lapuille ja salaisimmat keskustelut käytiin kirjevihoissa. 

Se oli aikaa, kun asioista oli sovittava myös etukäteen tai sitten soitettiin kaverin luota kotiin, että juu, menin suoraan koulusta Jennin Niinan Marin Teemun Nikon Jonin luo. Viimeinen yksinkertaisten ja jotenkin ihmisen kokoisen maailman ja elämän vuosikymmenen, voisin sanoa. Niistä lankapuhelimista olen kirjoittanut ennenkin, nyt katse kirkkaaseen sen ajan tulevaisuuteen ja mahtaviin innovaatioihin. 

Nokia oli 1990-luvun merkittävin matkapuhelinvalmistaja kautta maailman, senhän toki tiedämmekin. Tuolloin yrityksen toimitusjohtaja oli Jorma Ollila (tässä hommassa 1992-2006). 1990-luvun alun lamasta noustiin hiljalleen, ja luulisin Nokialla olleen taloudellisen merkityksen lisäksi merkitystä myös yleisempänä uskon luojana. Voisi nimittäin ajatella, että uudet, kaikkialle vyöryvät elämään helpottavat teknologiat luovat uskoa tulevaan samoin kuin jo ajatuskin siitä, että suomalainen yritys kasvaa nopeasti omalla alallaan markkinajohtajaksi. Nokia, Bomfunk MC's ja Mika Häkkinen, mitä sitä muuta voisi enää toivoa?


1990-luvulla Nokian puhelimet olivat esimerkiksi näitä:

Ja kuvan kännykät eivät kokonsa puolesta ole realistisessa suhteessa toisiinsa.
Nokia 3210:n viimeistä valmistusvuotta en valitettavasti tähän hätään tiedä,
saa kertoa jos tietoa on :)

Yksi kenties suosituimmista Nokian puhelimista lienee kuitenkin ollut tämä vuonna 1998 markkinoille tullut sulotar:

Suhtaudettuna vanhoihin Nokian malleihin todettakoon,
että tämä 5110 painoi enää vain 170 grammaa.



Olen itse kotoisin Salosta, joten Nokian merkitys on konkretisoitunut niin hyvässä kuin huonossakin. Vielä 90-luvulla se oli tietysti vain positiivista, kun tehtaaseen tarvittiin kännyköiden kokoajia suunnilleen niin ovista kuin ikkunoistakin. Sittemmin tuli 2010-luku ja tehdas lopetettiin kokonaan. Kiinnostavan Suomen Kuvalehden jutun "Katastrofeihin tottunut kaupunki: Paniko Nokia Salon polvilleen?", joka on alunperin julkaistu numerossa 14-15/2012, pääset lukemaan tästäViimeinen Nokia-kännykkä Salossa valmistettiin vuosi sitten, 25.7.2012. 

Nokia julkaisi ensimmäisen matkapuhelinmallinsa Mobira Citymanin 900:n jo vuonna 1987, niin sanotun Gorbansa (Gorbatsovin mukaan) - tuo jötkäle painoi 780 grammaa ja silloin sen sai omakseen 24 000 markalla. (Lähteenä blogi Nokia Ääni.) Samana vuonna Pohjoismaissa avattiin NMT-verkko, ja YLEn Arvi Lind uutisoi siitä huhtikuun alussa, mutta tuolloin "miltei taskuun mahtuva puhelin" kiinnosti vielä melko harvoja. Vuonna 1991 Nokian verkossa soitettiin ensimmäinen GSM-puhelu, ja sen suoritti Harri Holkeri, silloinen Suomen Pankin johtaja. Arkiston ohjelmaa aiheesta löytyy tästä.

(On muuten jännää etsiä Nokiaan ja kännyköihin liittyviä videoita ja pätkiä Ylen Elävästä arkistosta kun tajuaa, mitä kaikkea Nokiaa sieltä todellakin tulee vastaan: Nokian kumisaappaat - itsestäänselvää - , Nokian vesikriisi, Nokian kaupungin historiaa, Nokia-missio...)

1990-luvun puolivälin tuntumassa kännykät alkoivat yleistyä niin, että 1990-luvun viimeisinä vuosina niitä saattoi jo olla jo ihan tavallisilla nuorilla koululaisillakin. Vuonna 1999 Nokia julkaisi 7110-mallinsa, joka oli ensimmäinen Internetin käyttöön soveltuva kännykkä. Nyt tuntuu miltei uskomattomalta, että tuollainen laite on tosiaan ollut olemassa jo 90-luvulla. Vaan mitä niillä kännyköillä 1990-luvulla sitten edes tehtiin?



Klassinen matopeli vihreällä näytöllä.
Alhaalla vasemmalla Nokia 3210,
kuvaviestit vasta vuodelta 2002.


Puhelut ja tekstiviestit tietysti olivat matkapuhelinten tärkeimpiä ominaisuuksia. 160 merkkiin sai halutessaan ängettyä aika paljonkin sanomaa. Toisaalta puhelinten muistkin oli vielä pieni, joten viestejä ei mahtunut ihan loputtomasti talteen. 1990-luvun lopulla mukaan tulivat vaihdettavat kännyköiden kuoret, jotka mahdollistivat henkilökohtaisemman erottautumismahdollisuuden. 2000-luvun alussa erilaisia kuoria etenkin 3110-malliin löytyikin jo pilvin pimein, Marimekon sinisestä Unikosta lähtien. Ensimmäinen laajasti vaihdettavien kuorien kautta markkinoitu kännykkä oli kuitenkin tuo jo ylempänäkin esiintynyt 5110.

Oma ensimmäinen kännykkäni oli vuonna 2000 saamani Nokian 3210, aluksi harmailla, sittemmin kirkkaanpunaisilla kuorilla. Soittoäänivalikoimaa oli riittävästi ja sitä lisäsi mahdottoman hieno uusi ominaisuus: soittoäänten sävellys! En ole koskaan ollut musikaalinen, mutta yksi luokkakaveri sävelsi kännykkääni Daruden Sandstormin. Voinee sanoa, että siinä oltiin millenniumin ytimessä! Matopeli kelpasi viihdykkeeksi ja olihan siinä herätyskellokin. Yksi suosituimmista Nokian malleista on tiettävästi ollut (vasta) vuonna 2000 julkistettu 3110. Myyntiluvuista en mene sanomaan mitään, sillä Wikipediasta lukemani eri artikkelit tarjoilevat keskenään ihan ristiriitaista tietoa.

2000-luvun puolella kännyköiden saatavuus ja erilaisten mallien runsaus alkoi tietysti jo räjähtää käsiin samoin kuin niihin saatavat palvelut erilaisista logoista soittoääniin ja kuvaviesteihin.

Millaisia 90-luvun ja vuosituhannen taitteen kännykkämuistoja teillä on? Oliko soittoäänesi ehkä Groovy Blue, Badinerie, Toreador tai Kick?

Nokia 5110:n tv-mainos.
Erityisesti vaihdettavat värikuoret nousevat esiin :)


Nokia 6110:n tv-mainos,
tässä esitellään tarkkaan kännykän
eri ominaisuuksia. Three games!

Näiden sinänsä ihan järkevien mainosvideoiden lisäksi minun on kyllä postattava myös tämä lähes 10-minuuttinen video. Kyseessä on 3330-mallin Nokia-kännykkä, eli ollaan 2000-luvun puolella, mutta voi ah, kukapa ei olisi harrastanut soittoäänten kuuntelua esimerkiksi valitessaan uutta vanhan Nokia tunen tilalle. Silloin ennen, kun oikeasti tiesi, että jossain soi kännykkä, eikä mikä vain musiikkikappale.

Yksi omista suosikkisoittoäänistäni
taisi olla Hurdy-gurdy... Voi kamala.
Ja voi voi, jos Mozart 40 soi päässäsi loppupäivän.



PS. Jos elektroniikkahistoria kiinnostaa enemmän, niin hieno paikka on esimerkiksi Elias - Elektroniikkaa Salosta -sivusta. Siellä voi tutustua niin 10-kiloisiin matkapuhelimiin 1980-luvun alusta kuin vaikkapa ula-radioihinkin, kaikkea löytyy 1920-luvulta saakka. Aika helmi sivusto!

PPS. Facebookista löytyy pieni leike Trendi-lehdestä vuodelta 1998, siinä esitellään kännyköiden rantabokseja. Samaa aihetta sivutaan myös tässä Demi-lehden Haloo-palstan jutussa tuona samana vuonna.

Demi-lehdestä, 1998.

12 kommenttia:

  1. Voi joo, hurdy-gurdy.

    Jossain vaiheessa ennen kuvaviestejä läheteltiin paljon eri merkeistä koostettuja nalleja. Niitä sai tilattua kaiken maailman Buumeista ja MAFeista (joiden mainoksia tietenkin olivat Seiskat ja muut lehdet täynnä) ja itsekin pienenä vietin vaikka kuinka paljon aikaa niitä väsäillessä kavereille.

    ("><")
    (^(Y)^)
    (,,)_(ö)ö)

    VastaaPoista
  2. Oijoi! Mä niiiiin kaipaan aikaa ilman kännyköitä <3 Muistan muuten vieläki oman (äitin) ja kummitätini lankanumerot ulkoo! :D

    VastaaPoista
  3. Ei vitsi, luin kuuri viikko sitten ala-aste aikojen vanhoja kirjevihkoja. Voi kuinka suuria salaisuuksia sitä onkaan ollu 10-vuotiaana.
    Meillä on vielälkin tallessa vanha 3310, ja vielä viime vuonna se oli siskollani käytössä. Akku on kummiskin niin vanha että se kesti enää vartin, ja vaati lataamista :D

    VastaaPoista
  4. Meillä oli kotona tuo Mobira Cityman 5000, kutsuttiin sitä halkoksi :D Eka oikea kännykkäni oli 3210 ja sen jälkeen 3310.

    Sun blogi tuo niin mieleen mun lapsuuden/nuoruuden! Kiitos tästä nostalgiasta=)

    VastaaPoista
  5. Löysin tän blogin googlaillessani enkeleitä ja pikku piruja, pakko liittyä heti lukijaksi, sen verran lupaavalta vaikuttaa jo bannerin teksti, ihanaa että joku on tehnyt tälläisen muisteloblogin :D!! t. kasarin lapsi, mut ysärin tatsi.. ;)

    VastaaPoista
  6. Ai hurjaa. Mulla oli kanssa nokian 3210 on se vieläkin välillä käytössä jos nykynen kännykkä reistailee. Ne on paljon paremmin tehtyjä kuin nää nykyiset. Mikähän mun soittari oli vuonna 2000? ainakin kävin serkkuni kans katosmassa Backstreet Boys:eja Helsingissä 1999 niin oiskohan se ollu bäkkäreiden Larger than Life tai joku muu älyttömän hyvä biisi!

    VastaaPoista
  7. 3210 oli mun ensimmäinen kännykkä, ja sen jälkeen sain 3310 ! Ne ainaki toimi, ja täytti tarpeensa. 3210 oli meillä semmoen neon kuori, missä oli näppäimistön päällä semmone liukukansi, muistan sen ikuisesti! Ja 3310 mulla oli nallepuh jaihaa kuoria ! Voi niitä aikoja! pakko kyl viel myöntä että 3210 on mahtavan tuntunen luuri kädessä! Ja lankapuhelimet, ah, jollai tavalla ne oliihania!

    Terv.Kohta 18 v :D

    VastaaPoista
  8. Peura: Nuo "piirretyt" kuvat oli niin parhaita, kai niitä muutama oli tallennettua muistiinkin :)

    Emma H. : Hauskaa, tervetuloa ja kiitos :)

    Triine: Ihana kuulla! ^_^

    3210 on selkeästikin ollut erinomaisen hieno puhelin!

    VastaaPoista
  9. Mä en saanut koskaan tota 5110 ja harmitti, kun melkeen kaikilla muilla oli. Syksyllä 1999 sain ton 3210 ja se oli jollain tavalla aika ankea vaikka saihan siihenkin noita kuoria vaihdettua :D.

    Matopeliähän silläkin tuli aika paljon pelattua.

    VastaaPoista
  10. Tuli tuosta 5110:n painosta mieleen että Lumia 920 painaa 185 grammaa eli enemmän :D

    VastaaPoista
  11. Isällä oli joskus tuo Nokian 8810. :D

    VastaaPoista
  12. Isällä oli joskus tuo Nokian 8810. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.