torstai 11. huhtikuuta 2013

Televisio-ohjelmia talvelta ja keväältä 1993

Lyhyesti aiheeseen mentiin jo eilen Facebookin puolella. Tässä nyt siis hieman enemmän tv-ohjelmatietoja tammi- ja maaliskuulta vuodelta 1993. Valitsin eri viikonpäiviä paremman kuvan saamiseksi.

Vuonna 1993 televiossa näkyi lähinnä vain kolme kanavaa, ja kuten voi huomata, ohjelmia ei todellakaan tullut ympäri vuorokauden, kuten nykyään miltei tulee. Arkipäivinä ohjelmat alkoivat TV2:ssa ja MTV3:lla vasta myöhään iltapäivällä, lukuunottamatta Mainostelevision aamuohjelmaa Huomenta Suomea. Jyrkikään ei vielä hellinyt teinejä.

Keskiviikko 27. tammikuuta 1993.

Perjantai 22. tammikuuta 1993.

Kuten ehkä huomaatte, tämän alkuvuoden erikoisuutena on TV1:lla iltauutisohjelma Uutistunti, joka lanseerattiin ruutuun alkuvuonna 1993. Siinä olivat uutiset, sää, a-studio ja urheiluruutu yhteenkoottuna. Tämä kesti tosin vain kaksi kuukautta, ja kuten alta näette, maaliskuussa YLEllä oli siirrytty takaisin kello 20.30 alkavaan lyhyempään uutislähetykseen, sillä yleisö ei tästä uutuudesta ollenkaan pitänyt. (Aiheesta luin mm. täältä.) YLEn elävässä arkistossa on erillinen juttukin Uutistunnista, jos sattuu kiinnostamaan. "Koiratkin ulvoivat, kun Uutistunti alkoi".

Sunnuntai 24. tammikuuta 1993.

Ja nyt pompsahdetaan sinne maaliskuun puolelle:

Keskiviikko 31. maaliskuuta 1993.Lauantai 27. maaliskuuta 1993.

Siskon kaveri muisteli näissä lauantain ohjelmatiedoissa erityisesti MTV3:lla aamulla tulevaa Harlekiini-klubi-ohjelmaa, jossa katsottiin lastenohjelmia. Pinokkio, Tiny Toons, James Bond Junior, Musta ori... Kakkoselta tuli taasen muun muassa Babaria ja Kaukametsän pakolaisia, mutta niiden lähetysaika, iltapäivä, tuntuu hieman hämmentävältä, sillä sitä en olisi itse ollenkaan muistanut.

Maaliskuussa 1993 pidetyn  Ajankohtaisen kakkosen teemailta (tuossa alla, 9.3.) tuntuu aiheeltaan toisaalta niin kovin lama-Suomelta, mutta toisaalta samasta kysymyksestä, eli yhteiskunnan jakaantumisesta kahtia, voitaisiin varmasti pitää teemailtoja nykyäänkin! Nyt meillä on homoillat ja petoillat, mutta ne eivät näemmä ole lainkaan uusi keksintö.


Tiistai 9. maaliskuuta 1993.

Ruusun aika, Megavisa, Hyvät herrat, Kymppitonni...


Ja kuvia klikkaamalla isommiksi! Kyllä teevee on 20 vuodessa muuttunut kamalasti. 1993 tuolla ei taida olla juuri yhtään tosi-tv-ohjelmaa, jollei lauantai-illan Napakymppiä lasketa. Mainoskanavien hömpänpömppä ohjelmat Beverly Hillsin tosielämän täydellisistä naisista hurjiin puunkaatajamiehiin loistavat poissaolollaan. Monesta ohjelmasta tosin on myös hieman vaikea pelkän nimen perusteella sanoa, mitä ne oikeastaan ovat edes pitäneet sisällään. Mutta vaikka tuolloin tv:stä tuli vähemmän roskaa kuin nykyään, en menisi noita aikoja silti juuri kaipaamaan, ainakaan tältä osalta. Mutta toisaalta ei ole suurikaan ihme, jos ennen tuli tehtyä vähän muutakin kuin katsottua televisiota (ja katsottua sitten lopuksi puolet kaikista ohjelmista netistä).

6 kommenttia:

 1. Hehee, kyllä taas olis aineksia hullut tv-ohjelmien nimet -osioon :D Hei me pamputetaan, Karvojen sota... Mutta onhan tuolla kauheasti kaikkea tuttua ja tykättyä :)

  VastaaPoista
 2. Itselläni pisti silmään elokuvien vähyys ja niiden vanhuus. Yhtä lukuunottamatta kaikki taisivat olla ennen vuotta -60 tehtyjä! Kyllä on nykyaikana asiat hyvin.

  VastaaPoista
 3. Salla: Karvojen sota voisi olla katsomisen arvoinen :)

  Mikkis: Tuo elokuvajuttu on kyllä aivan totta! Nykyäänhän tulee tosi paljon leffoja, joka päivä jotain, ja niin uutta kuin vanhaakin, ja monista eri maistakin.

  VastaaPoista
 4. Harlekiini klubi oli ihan huippujuttu!

  VastaaPoista
 5. MTV3 kanavalla arki-iltapäivien lastenohjemila ei ole tuon vuoden talvella ja keväällä näytetty vaan ne tuli myöhemmin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Se tuntuu jännältä, kun itselle ne muistuvat mieleen niin olennaisina asioina osana arki-iltapäiviä, mutta tosiaan niitä katsottiin vasta 1990-luvun puolivälissä siihen aikaan. :)

   1993 on siinä mielessä kiinnostava vuosi, että MTV3 sai oman toimiluvan (tai no sai se jo aiemmin ja aloitti itsenäisenä omalla kanavapaikalla vuoden 1993 alusta), ja siihen liittyen varmaan televisioon tuli vuoden aikana tosi paljon uusia ohjelmia, kuten Onnenpyörä, Gladiaattorit, Melrose Place, Ylen puolella Hugo muun muassa.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.