keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Barbie & BenettonKaipa lelusektorilla tehdään edelleen yritysyhteistyötä, mutta erityisesti tämä yksi on jäänyt mieleeni: Barbie + Benetton. Tai toisinpäin. 1990-luvun alussa kun maailmaan putkahti lukuisa joukko Barbie-nukkeja, jotka oli muodikkaasti puettu italialaisen United colors of Benettonin vaatteisiin. Enhän toki tuolloin tiennyt tai ymmärtänyt asiasta hölkäsenpöläystä, mutta myöhemmin asia selvisi ihan sattumalta. Kokonaista Benetton-nukkea minulla ei koskaan ollut, mutta mistä lie kirpputorilta ostettuna muutama vaatekappale kuitenkin. Ja olenhan mä noita mainoksia näistä barbeista tuijotellut varmaan aika paljonkin, sen verran luettuja ovat nuo vanhat Barbie-katalogit aikanaan olleet.


Kuvat Barbie-kuvastosta, josta tosin puuttuvat kannet ja hiukan
muitakin sivuja, joten tarkkaa vuotta en tiedä. Ehkä 1991.

"Barbie ystävineen on ottanut italialaisen Benetton-muodin omakseen. Aidoissa Benetton-vaatteissa on runsaasti räiskyviä värejä ja yksityiskohtia." Ja ovathan nuo nyt hienoja! Hivenen erilaisia kuin perinteiset Barbie-vaatteet, vaikka onkin sanottava, että Mattelillakin oli Barbielle kovin erilaisia vaatekokonaisuuksia. Kotoa meiltä lelulaatikosta löytyi ainakin tuo Teresan vihreäkuvioinen takki. Se ei kyllä ollut kovin käytännöllinen, koska se oli tehty niin pökkelöstä materiaalista, että se näytti aina hyvin luonnottomalta nuken päällä, se ei jotenkin asettunut hyvin. Vaikka kai oikeankin maailman paksut talvitakit voivat toisinaan sellaisia olla. Asiaa ei varsinaisesti auttanut se, ettei sitä saanut ollenkaan kiinni, sillä siinä ei ollut minkäänlaista vetoketjua, tarranauhaa tai nappeja tai vyötä, kuten ei Barbien vaatteissa kyllä usein muutenkaan.

Vaikka kyseessä onkin lapsille suunnattu tuote, oli mainonta toisinaan aika räikeääkin. Yhdessä vuoden 1993 Barbie-sarjakuvalehdessä fotonovellissa Barbie menee kavereineen shoppailemaan uuteen Benettonin liikkeeseen. Benettonin logoa esiintyy monta kertaa ja Benetton myös mainitaan pari kertaa nimeltä, kuten tuossa ensimmäiessä kuvassa. Myös Ken päätyy vaateostoksille ja ihastumaan yhteen takkiin. Kaupasta ne menevät kahville Alanin baariin ja he mainostavat Alanillekin uutta vaatekauppaa. Alan innostuu sen verran kovin, että hän pyytää (voi kuinka hupsua, heko heko) Keniä tuuraamaan itseään puoli tuntia. Jaa miksi? Vastaus selviää viimeisestä ruudusta:


Siellä Barbie kavereineen kivasti uusissa supercooleissa vaatteissaan. Mielestäni nuo Benettonin Barbie-vaatteet ovat kovin hienoja ja toki ne tuovat mieleen paljon muistojakin. Tästä tuotemerkin mainostamisesta lapsille voineekin sitten jo olla eri mieltä. Minusta se on lähinnä aika hämmentävää. Ei ole 1990-luku ollut ihan niin viatonta aikaa kuin haluaisin muistaa.


6 kommenttia:

 1. Mulla heräsi todella voimakas muistikuva tuosta ylemmän kuvan Kenin raidallisesta takista. Mutta millään en muista oliko sellainen mun lelulaatikossa vai jonkun muun :D

  VastaaPoista
 2. Heh, mäkin yhdistän tuon takin nimenomaan suhun! Joten ehkä se ollut sulla? Jokatapauksessa leikeissä vahvasti mukana. :)

  VastaaPoista
 3. Oo, onpa värikkäitä! Ja todella erilaisia kun ne vaaleanpunaiset asut. Mä kuvasin omia Barbie-katalogejani 80-luvulta. Kurkkaa tänne:
  http://tearsfortoys.blogspot.se/

  :)

  VastaaPoista
 4. Voi ei! Ihana tuulahdus menneisyydestä. Muistan kun saatiin muinoin isosiskojen kanssa jouluklahjaksi juurikin tuollaiset Benetton-barbit, itse sain mustatukkaisen Marinan keltaisella pörrötakilla ja isosiskojen paketeissa oli Teresa ja Barbie. Siihen aikaan aasialaisvaikutteinen Marina oli outo ilmestys ja olin salaa katkera siskojen "normaaleista" nukeista :D Nuo vaatteet oli aivan ihania. Meinaa tulla ihan nostalgiankyynel silmään.

  VastaaPoista
 5. Haha, mä sain joululahjaksi muksuna tuon raitatakki Kenin, ja mikä parasta mun omat tyttäret leikkii vielä juurikin sillä Kenillä ja niillä vaatteilla. Että siinä oli joku Benetton yhteys oli kyllä mennyt multa ihan ohi.

  Barbie lehdetkin oli hauskoja illoin 90 luvulla nykyään ne on piirrettyjä silloin kuin mä niitä luin niin niissä oli valokuvattuna ne sarjikset ja johti siihen että mäkin kuvasin omia barbie leikkejäni :D

  VastaaPoista
 6. Mä muistan tän Benetton Barbie -mainoksen jostain My Little Pony - tai Halinalle -vhs:n alkumainoksista. Ah nostalgia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.