maanantai 1. lokakuuta 2012

Tenavatähti

Ja nyt toivepostaus.
Vuodelta 1990 olevassa tv-mainoksessa
kehotetaan kiinnostuneita tilaamaan kilpailun
säännöt puhelimitse.

Tenavatähti-ohjelmaa tehtiin Mainostelevisiossa vuosina 1990-1995: kyseessä on siis todellinen ysäriohjelma. Lasten laulukilpailu oli muutaman ensimmäisen vuotensa todella suosittu, kai sitä tuijotti koko Suomi ja minä myös, vaikka muistot itse ohjelmasta ovat melko himmeitä. Koko ohjelman historian ajan sitä juonsi Seppo Hovi, jonka me kaikki muistamme näiden lasten laulukilpailujen lisäksi tietysti BumtsiBumista.

Kesäisin ja syyskesäisin tv:stä tullut Tenavatähti käsitti alkuerät, semifinaalin sekä itse finaalin, jossa sijoitukset jaettiin kolmelle parhaalle lapsilaulajalle. Tuomaristossakin istui aikansa isoja nimiä Arja Korisevasta ja Katri Helenaan. Ohjelmassa valittiin myös erikseen yleisön suosikki, joka ei aina sijoittunut kärkitrioon.

Vuoden 1991 Tenevatähden lp:n kansi. Klassikko.


Tenavatähteä leimasi erityisesti se jännittävä piirre, että lapset eivät juurikaan esittäneet lastenmusiikkia, vaan pitkälti iskelmää, toisaalta myös esimerkiksi kansanmusiikkia. Onhan se nyt kuitenkin hieman hämmentävää nähdä 10-vuotiaan laulamassa Elämää juoksuhaudoissa tai miksei Minä olen muistanut ja Liljankukkaakin. Toisaalta jotkut iskelmät ovat onneksi myös iloisia ja sopivat pikkuesiintyjille paremmin! Vaikkapa Vanha holvikirkko, Lounatuulen laulu, Tuuliviiri tai Daa-da Daa-da. Tosin yleisö on tainnut olla hyvin mieltynyt näihin pikkuihmisten pateettisiin esityksiin: Matias Sassalin Elämää juoksuhaudoissa oli yleisön suosikki aivan kuten Timo Turusen Minä olen muistanutkin. Lauluvalinnoista käytiin tietysti kovaa keskustelua jo 90-luvulla, erityisesti Juoksuhauta-kappaleen kohdalla, mutta ilmeisesti Matias Sassali itse halusi aivan ehdottomasti esittää juuri tuon kappaleen.

Siis onhan tämä klassikko...


Meillä oli kotona yksi Tenavatähti-lp, ja kyllähän sitä tuli kuunneltua. Kansi on tuossa yllä. Tuo vuoden 1991 kokoelma piti sisällään muun muassa Jenni Salosen tulkinnan Villihevosia-kappaleesta. Syystä tai toisesta nimenomaan se on jäänyt mieleen. (Villihevosia kuului ohjelmistoon kyllä myös seuraavana vuonna. Oikea ikivihreä siis.) Kannessa komeilee myös Christopher Romberg, josta yksi ystäväni piti erittäin kovasti.

YouTubesta löytyy kaikille kiinnostuneille ihan vinot pinot Tenavatähtiä, jopa kokonaisia lähetyksiä. Samoin sieltä löytyy myös BumtsiBumin Tenavatähti-jakso vuodelta 1999 :D Joitain on tässä tullut katsottua, ja muun muassa eräällekin Käymme yhdessä ain -tulkinnalle tuli naurettua ihan hulluna. Itse valitsin tämän tägäämäni kappaleen puhtaasti sillä perusteella, että Huopikkaat on musta aika kiva perinnelaulu, eikä ollenkaan niin vakavahenkinen kuin Sassalin pojan esitys.


4 kommenttia:

 1. Heh, mie muistan miltei rakastaneeni Seppo Hovia koska se järkkäsi miun mielestä tuolloin tuota ohjelmaa - ja sitten kun ohjelma loppui sai syyt niskoilleen Seppo Hovi jota rupesin oikeasti vihaamaan :----D Olin siis aina Esan puolella Bumtsibumissa :D Seppo ei oo vieläkään saanu anteeksi miulta!

  VastaaPoista
 2. Hehee, "josta yksi ystäväni piti erittäin kovasti"...näinhän se oli :P Kaverin kanssa katsottiin Christopherin esitystä uudestaan ja uudestaan ja pysäytettiin kuva välillä ihaillaksemme häntä :D Voi jestas mitä suurta rakkautta koimmekaan 5-vuotiaana! Se Käymme yhdessä ain -esitys on jotain aivan huippua :D Kovin hupaisia, mutta myös herttaisia hetkiä tuli vietettyä jo lapsena Tenavatähtien parissa. Onhan siellä myös monta lasta, jotka oikeasti osaavat laulaa kivasti :)

  VastaaPoista
 3. Nauratti tuo eka, tuli ekana mieleen "aa, Stig nuorempana"
  Sun blogis muuten pelasti mut monen vuoden googlehaku-epätoivoilta kun etin erästä sarjaa mitä lapsena koulun jälkeen katottiin ja ainut mielikuva oli sellaisesta pelottavasta miehestä joka näytti professorilta. Olit listannut tv-ohjelmia vuodelta.. jotain ja siellä joukossa oli Riivattu Rehtori. Eli kiitos sinulle, nyt voin kuolla rauhassa :--D

  VastaaPoista
 4. Mua nauratti kamalasti ku jonain vuonna muuan pikkupoika esitti oikein tomerasti kappaleen Hilma ja Onni... "Laukkanen ja syksy saa, mutta minä en...."

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.