maanantai 22. lokakuuta 2012

90-luvun kotini, osa 4

Millainen huone sinulla oli 1990-luvulla? 

Lastenhuoneet ovat aina lastenhuoneita ja kaiken epämääräisen roinan täyttämiä - leluja, reppuja, piirustuslehtiöitä, penaaleja, vaatteita, kasetteja ja soittimia ja nykyään ties mitä älykännyköitä. Plus se kaikki tilpehööri. Mutta luulen, että sisustustrendit näkyvät kyllä lasten- ja nuorten perheenjäsentenkin huoneissa. 1990-luvulle tyypilliset kirkkaat ja melko tavalliset perusvärit luonnehtivat pitkälti näitä vuoden 1997 SK:n huoneita, ja onhan siellä ihania ajallisia helmiäkin.


Kuvat: Suuri Käsityö 8/1997

Ja noilla helmillä tarkoitan aivan erityisesti mahtavaa kirkkaankeltaista kasettisoitinta sekä pöydällä telineessä olevaa Smurffit vol 2 -levyä. Tosin, cd-levyä. Missä on cd-soitin? Missä on kasetit? Kysyn vaan. No koko jutussa ei tietenkään taida edes olla esillä mikään oikea lastenhuone, vaan pelkkä erilaisilla kangasratkaisuilla sisustettu nurkkaus. Pisti nyt kuitenkin silmään.

...Mutta todellisuudessa kovin moni tuskin asui supertyylikkäiden ratkaisujen keskellä. Monien huone näytti luultavasti enemmän näiltä alleolevilta. Nämä tosin eivät sinänsä ole enää aivan lastenhuoneita, vaan nuortenhuoneita.

Niitä sävyttivät tietysti etupäässä erilaiset julistekokoelmat. Tyylitietoiset saattoivat toki koristaa huoneensa vain yhdellä tyylikkäällä kuvalla lempparistaan, mutta meillä kaikilla muilla oli tosiaankin se kokoelma. Erilaisia julisteita ja postereita ja fanikuvia jokaisessa sateenkaaren värissä, huonoimmassa tapauksessa lehtien niitit olivat repineet keskelle reikiä. 

1990-luvun sisustukseen sopivat tietysti erilaiset puunväriset ja valkoiset huonekalut. Hyllyjen reunoilla Kinder-munalelukokoelmat, hajuvesipullot ja dödöt, valokuvakehyksiä ja koruja sekä ensimmäisten etelänmatkojen muistoja kivistä simpukoihin ja pikkuesineisiin. Oma huoneeni ei varmasti koskaan ollut näin siisti, mutta eihän siitä lehtijuttujakaan tehty.


Peitin kuvien ihmisten kasvot, koska kyseessä on juttu
"Tapiolan sos-lapsikylässä viihdytään". Asu hyvin 3/1996.

Ihania erityisesti kaikki nuo seinillä ja jopa kirjoituspöydän ovissa olevat julisteet ja kuvat! Samalla tavoin peitin omankin huoneeni seiniä ainakin jossain vaiheessa, hieman eri julkkisten kuvilla tosin. Hyvin moni muukin asia tuntuu tutulta, alkaen huoneen ikkunanpuitteista ja tuuletusikkunasta, jotka ovat sataprosenttisen samanlaiset kuin omassa lapsuuden huoneessani! Samoin alemman kuvan kirjoituspöydän lamppu on sama kuin minullakin oli, ja molemmat on tietysti koristeltu tarroilla ja muilla häkkyröillä. Ja tuollaista valkoista materiaalia (lastulevyä?) oli kirjoituspöytänikin. Ah, miltei nostalgista! Toisaalta lienee hyväkin, ettei nykykotini sentään näytä ihan samalta...

1 kommentti:

  1. Voi ei, tuolla ylimmässä kuvassa on samanlainen (kauhee) punainen luunmallinen cd-teline kuin mulla oli... :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.