sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Coca-colaa ja jojottelua

Kas tässäpä varmasti monille tuttu lelu: Coca-cola jojo!  Löytämäni mainoksen mukaan Coca-Colalla oli vuonna 1995 jonkinsortin "puhelinkilpailu", jossa oli jaossa noin 8000 Galaxy-keräilyjojoa. Laskujeni mukaan siellä ruudun sillä puolella voisi kuitenkin potentiaalisesti olla kahdeksantuhatta ihmistä, joilla on  ollut tällainen hieno keräilytuote nimeltä Galaxy-jojo.

Tämäkin tv-mainos löytyy kokonaisuudessaan
osana tätä videota.

Jojo oli eri vuosikymmenillä ilmeisen selvä Cociksen kamppistuote, se selviää perin nopeasti lyhyelläkin googlettelulla. Minulla oli joskus 1990-luvun taitteessa Cocis-jojo. Se oli punainen ja sen kyljessä ollut mainoskuva oli melko kulunut. Ei onnistuneen jojottelun tuloksena kylläkään, sillä osasin lähinnä raahata sitä perässäni. Sinnikkäästi toisinaan rullasin silti narun takaisin sen ympärille ja annoin sen kieppua alas, sillä ylös en tietenkään sitä onnistunut millään ilveellä saamaan. Ihailin isääni, joka osasi tämän jutun minua paremmin. 

Suurin osa Cociksen jojoista onkin ollut ihan kirkkaanpunaisia, kuten nyt tosi helposti voisi arvatakin. Enemmän siis tuon näköisiä kuin kahdessa ylemmässä kuvassa. Tämä Galaxy-jojo oli siis tuollainen hieman kullanväriin vivahtava tapaus, kuten tuossa alakuvassa näkyy. Ja erittäin kansainvälinen on tämä juttu, näemmmä Suomeen saakka riitti näitä jojoja tuo 8000 kappaletta. Löysin muun muassa portugalinkielisen mainoksen samanhenkisestä kilpailusta jo vuodelta 1982! Aiheesta on käyty keskustelua täällä. Galaxy-jojoja onkin tehty pitkin vuosia ja vuosikymmeniä, usein noiden takapuolella on esimerkiksi jonkun tapahtuman logo, esimerkiksi vuoden 1992 Barcelonan olympialaisilla oli oma Galaxy-jojonsa (ks. lisää täältä.)

Jos omalta ullakolta sattuu löytymään näitä lähinnä turhakkeilta tuntuvia muovisia mainostuotteita, voi niilläkin nykyaikana olla arvaamatonta arvoa, erityisesti jos se on jonkun tietyn tapahtuman jojo tai muuten vain osa rajoitettua erää. Ebaysta löytyy!

1 kommentti:

  1. Galaxy-jojo <3 Potentiaalisesti laskit väärin, että ruudun tällä puolella olisi 800 Galaxy-jojon omistajaa sillä itselläni oli niitä useita kymmeniä. Sprite-pulloista näki etiketin takana olevan koodin kaupassa joten niitä tuli keräiltyä isot kasat ilman että osti niitä pulloja. Sitten kavereiden kanssa vuorotellen soiteltiin jonkun kotoa niitä koodeja. Anteeksi vain näin jälkikäteen niille, joilta Galaxy jäi saamatta XD

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.