sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Vuonna 1993Aikamatkalla sujahdamme tänään suoraan 21 vuoden taakse. Tervetuloa takaisin, 1993!

Vuoden uutisia:
* Tsekkoslovakia jakautui vuoden ensimmäisenä päivänä Tsekiksi ja Slovakiaksi. Kylmän sodan jäänteitä leijui vielä muuallakin: viimeiset venäläissotilaat poistuivat muun muassa Liettuasta ja Puolasta.
* Bill Clintonista tuli Yhdysvaltojen presidentti.
* PLO ja Israel allekirjoittivat rauhansopimuksen.
* Rotuerottelu lopetettiin lopullisesti Etelä-Afrikassa; Nelson Mandela sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Jitzhak Rabin ja Jasser Arafat kättelevät Bill Clintonin huomassa.
Kuva: Wikipedia.


* SDP:n, tuolloisen oppositiopuolueen puheenjohtaja Ulf Sudqvist joutui eroamaan paikaltaan. Muutamaa kuukautta myöhemmin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Paavo Lipponen. Vuonna 1993 Vihreän liiton uudeksi puheenjohtajaksi astui muuan Pekka Haavisto.
* Samaan aikaa alettiin jo asettaa ehdokkaita ensi vuoden presidentinvaaleihin. Martti Ahtisaari valittiin SDP:n ehdokkaaksi.
* Suomi aloitti liittymisneuvottelut Euroopan yhteisön kanssa. Paria vuotta myöhemmin tultaisiin juhlimaan (ja jotkut kiroamaan) EU-jäsenyyttä. 
* Työttömien määrä ylitti Suomessa puolen miljoonan rajan - työttömiä oli yli 20 % työvoimasta. Kahden ja puolen vuoden aikana Suomesta oli kadonnut yli 400 000 työpaikkaa.

Suomessa elettiin syvintä lamaa, kuten näistä numeroistakin tietysti voi huomata. Meistäkin varmasti aika monen isä tai äiti oli työtön, tai kenties jonkun perheen yritys oli mennyt konkurssiin. Tapahtui maailmassa silti myös arkisempia asioita. Näitä olivat esimerkiksi seuraavat:

* Suomessa otettiin käyttöön hätänumero 112.
* 10 markan seteli poistui käytöstä. Se oli ollut käytössä vuodesta 1987 asti.
* MTV:n ja Kolmoskanavat yhdistyiväi MTV3:ksi.
* Muumimaailma avattiin Naantalissa.

Paavo Nurmi 10 markan setelissä.
Kuva: Wikipedia.


1993 myös urheiltiin (kappas). Marjut Rolig ja Marja-Liisa Kirvesniemi hiihtivät mitaleille Falunin MM-kisoissa. TPS ja Jokerit jatkoivat vuorotteluaan jääkiekon Suomen mestaruuksista, nyt oli turkulaisten vuoro (finaalisarjassa kaatui HPK). Hienoja urheiluhetkiä saatiin kuitenkin kesälajeissakin. Suomi nimittäin sai vuonna 1993 historiansa ensimmäisen uinnin MM-kullan, kun Antti Kasvio oli nopein, matkana 200 metrin vapaauinti. Mitaliuinnin voi katsoa Ylen Elävässä arkistossa! Lisäksi Kasvio sai hopeaa 400m vapaauinnissa ja Petteri Lehtinen pronssia sekauinnissa. Uinti oli mestaruustasoista myös EM-kisoissa, joista mitaleita toivat niin Kasvio kuin myös Jani Sievinen. Mitä Suomen uinnille sittemmin onkaan käynyt!

Valentin Kononen käveli hopeaa yleisurheilun MM-kisoissa Stuttgartissa, Seppo Rädylle ei käynyt onni päästä karsinnasta itse kilpailuun, mutta Kimmo Kinnunen heitti keihästä hopeamitalin arvoisesti. Myös Maamme-laulua kuultiin, sillä Sari Essayah käveli naisten 10 kilometrin maailmanmestariksi.
Valion juustoja, mainos vuodelta 1993.


Irlannissa järjestetyt Euroviisut voitti Irlannin Niamh Kavanagh kappaleella In your eyes. Suomea edusti Katri Helena, kappale oli Tule luo. Lopputulos oli 17:s sija, kun maita oli mukana yhteensä 25.

Kuva: Wikipedia.


River Phoenix, yhdysvaltalainen näyttelijä kuoli 23-vuotiaana huumeisiin. Monet voivat muistaa hänet esimerkiksi elokuvasta Stand by me (1986). Hän oli teinityttöjen suuri rakkaus ja mielenkiintoinen anekdootti on, että Leonardo DiCaprion noustua jättisuosioon myöhemmin 1990-luvulla ainakin Suosikin sivuilla pelättiin josko Leolle voisi käydä yhtä huonosti.

Miss Suomi 1993: Tarja Smura
Muoti+kauneus-lehdessä.

Vuoden 1993 Miss Suomeksi valittiin Tarja Smura. Hän menestyi hyvin myös Miss Universun -kisassa, jossa hän oli kärkikymmenikössä. Hän seurusteli hetken aikaa Renny Harlinin kanssa, mikä tietysti kiinnosti iltapäivälehtiä suuresti. Renny oli tuohon aikaan niitä harvoja suomalaisia, jotka tuntuivat menestyvän ulkomailla, joten Harlinin edesottamuksia seurattiin tiiviisti.

Tarjan ja Rennyn ohella Kauniit ja rohkeat oli huippusuosittu ja niinpä Suomessa vuonna 1993 vieraillut Ridge eli Ronn Moss komeili myös Apu-lehden kannessa maaliskuun alussa.Tuo Apu-lehden kansihan on kiinnostava monestakin kulmasta, sillä Renny & Tarja -kuvion ja Kauniiden ja rohkeiden lisäksi mukana oli Avun "tutkimus" siitä, kuka saattaisi olla SDP:n uusi puheenjohtaja.
Musiikissa alkuvuotta hallitsi The Bodyguard -elokuvan soundtrack ja erityisesti Whitney Houstonin I will always love you; siitä tuli äänitehistorian myydyin soundtrack.

1993 oli myös se vuosi, jolloin se kenties 90-lukuun kaikkein kiinteimmin liitetty musiikkityyli, eli eurodance löi täysillä läpi. Tällä saralla suurimpia hittejä olivat esimerkiksi (ihana klassikko) Haddawayn What is love, 2Unlimitedin No limit sekä Ace of Basen monet kappaleet (All that she wants, Happy Nation, The Sign).

Whitney Houstonia ja eurodance-nimiä suurempi tähti oli kuitenkin syntynyt, kun Kaija Koon Kuka keksi rakkauden nousi vuoden pitkäaikaisimmaksi radiohitiksi Suomessa. Kaija Koo tyhjensi pöydän myös Emma-gaalassa ollen vuoden naislauluja sekä vuoden kappaleella ja albumilla.

Kaija Koo: Tuulten viemää.


Vuoden suurimmat hitit:

* Kaija Koo: Kuka keksi rakkauden
* Neon 2: Kemiaa
* Riki Sorsa: Joki
* Pet Shop Boys: Go west
* 2Unlimited: Tribal dance
* Snow: Informer
* Habbaway: What is love
* Ace of base: The Sign // All that she wants // Happy nation
* UB40: I can't help falling in love
* Culture Beat: Mr. Vain


Näitä kaikkia musiikkijuttuja olen lukenut Timo Pennasen
kirjasta Sisältää hitin (Otava, 2006)

Vuonna 1993 muuten julkaistiin upean kokoelmalevysarjan eli Hittibuumin ensimmäinen osa! Sitä tietysti sai ostaa myös c-kasettina cd-levyn lisäksi. Tuolla ensimmäisellä kokoelmalla olivat esimerkiksi What is love, Happy nation, Army of Loversin Israelism sekä Duran Duranin Ordinary world.


Vuoden 1993 Emma-palkinnot jaettiin seuraaville menestyjille:

Naissolisti: Kaija Koo
Naissolistitulokas: Janita
Miessolisti: Joel Hallikainen
Miessolistitulokas: Tony Montana
Vuoden yhtye: Leningrad Cowboys ja Neljä Ruusua
Vuoden sävellys: Kuka keksi rakkauden (Kaija Koo)
Vuoden albumi: Tuulten viemää (Kaija Koo)

Televisiosta seurattiin muun muassa Gladiaattoreita, Ruusun aikaa, Hyviä herroja, Megavisaa, Kymppitonnia, Beverly Hills 90210:aa, Hynttyyt yhteen -sarjaa, Onnenpyörää, Bill Cosby Show'ta. Suursuosioon nousi vuoden alussa alkanut Metsolat, joka naulitsi miljoona katsojaa ruutujen eteen keskiviikkoiltaisin kello yhdeksältä. Toinen vuonna 1993 alkanut supersuosittu laatusarja oli Puhtaat valkeat lakanat. Hugo-peliohjelma toi kaikkien huulille esimerkiksi lausahduksen "Herää pahvi!"

Metsoloista ja Puhtaista valkeista lakanoista löytyy kirjoittamani juttu viime heinäkuulta.

Klikkaamalla suuremmaksi!

Yle kokeili uutistoimituksessa uutta konseptia, kun Uutistunti, eli tunnin mittainen uutislähetys läjähti ruutuun joka päivä kahdeksasta yhdeksään. Siitä ei ollut menestytarinaksi, ja niin TV1:lla palattiin puoli yhdeksän uutisaikaan. Kokeilu kesti vain pari kuukautta. Yllä olevassa televisio-ohjelmien kartassa 9. päivältä maaliskuuta 1993 löytyy kivojen viihdeohjelmien ohella myös muutakin ajankuvaa. Uutiset on palautunut puolen tunnin mittaansa, ja niiden jälkeen TV1:lta on tullut klo 21 ohjelma 16,9 prosenttia, jota ohjelmatiedoissa kuvataan näin: "Kolme työtöntä, 42-vuotias Kirsti, 53-vuotias Sven ja 23-vuotias Jens kertovat arjestaan ja käsityksistään työstä." TV2:lta taas on tullut ohjelma Kalix- Mekään emme säästyneet: "Tasan vuosi sitten lopetti länsipohjalainen paperitehdas kertaheitolla toimintansa. Elämä idyllisessä pikkukaupungissa tuntui pysähtyvän kuin seinään. Mistä nyt työtä? Miten tästä eteenpäin?" Mukana on myös Ajankohtaisen Teemailta, joka ei siis ole lainkaan 2010-luvun keksintö. "Aaat ja Beet. Suomen kansaa uhkaa rako kahteen: A-kansalaisiin ja B-kansalaisiin. Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa Aaat ja Beet kohtaavat toisensa."


Tarkemmin vuoden 1993 televisio-ohjelmatietoihin voi tutustua vaikkapa tässä vanhemmassa postauksessani. 

 Vuoden katsotuimmat elokuvat:
1. Jurassic Park
2. Cliffhanger - Kuilun partaalla
3. Aladdin
4. Piano
5. Takaa-ajettu
6. Firma
7. Muumipeikko ja pyrstötähti
8. Vain yksi yö
9. Hot Shots 2
10. Taivaansilpoja

Lähde: Elokuvauutiset

Off topic: Satuin juuri katsomaan Blondi tuli taloon -sarjan jaksoa, jossa Liisa ja Hanski miettivät mitä elokuvaa menisivät katsomaan. Liisa ehdottaa Taivaansilpojaa, mutta ei onnistu, sillä se on K-16.
Aurinkoisina päivinä hengalin itse verkkatakissa puistossa siskon kanssa leikkimässä. Täytin 6 vuotta ja menin päiväkotiin. Se lienee ollut kivaa, sain uusia kavereita.

Löytyykö teiltä muistoja vuodesta 1993? :)

2 kommenttia:

  1. Asian vierestä, ainakin osittain: oli jokseenkin jännää katsoa toi 2Unlimitedin video uudestaan aikuisena, ja tajuta että hetkonen, siinähän ollaan flipperin sisällä! Ei sitä muksuna älynnyt, tosin ei flipperiäkään tullut pelattua 90-luvulla kuin kerran vuosikymmenen puolivälissä. Vasta aikuisena olen flippereiden kanssa ollut nyt liki päivittäin tekemisissä ja ne huomaa tosi helposti esim. telkkarisarjojen ja elokuvien kohtausten taustalla.

    VastaaPoista
  2. Sattumoisin ei pahemmin löydy muistoja, olen meinaan vuosimallia 1993 [lokakuun lapsi] haha. Mietin monesti miksi tykkään eurodancesta/eurobeatista niin paljon, ehkä olen syntynyt kyseisen musatyylin kuluttajaksi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.