Ricky Martin, millenniumin megatähti

Suosikki 8/1999, kannessa tottakai Ricky Martin.


Tämä kirjoitus on omistettu Ricky Martinille, yhdelle 1990-luvun loppuvuosien kirkkaimmalle laulajatähdelle.

Puertoricolainen Ricky Martin, ristimänimeltään Enrique Martin Morales, syntyi vuonna 1971 ja hän alkoi haaveilla laulajan urasta jo 1980-luvulla. Hänen ensimmäiset levynsä olivat espanjankielisiä ja hän esiintyi muun muassa amerikkalaisessa saippuaoopperassa General Hospitalissa. Hän saavutti suurimman menestyksensä vuonna 1999 julkaistulla ensimmäisellä englanninkielisellä albumillaan "Ricky Martin", mutta jo ennen tätä hänen espanjankieliset kappaleensa olivat myyneet hyvin niin Latinalaisessa Amerikassa kuin myös lattarimusiikkia kuuntelevissa piireissä. Kuitenkin potti räjähti vasta kielen vaihtamisen jälkeen. Ricky Martinin levyjä on myyty yhteensä yli 70 miljoonaa - ihan älytön määrä!
Vuonna 1995 julkaistua levyä A Medio Vivir myytiin maailmanlaajuisesti jo 7 miljoonaa, ja siltä lohkaistu sinkku (Un, dos, tres) Maria oli Ranskassa jopa listaykkönen. Sitä seurasi vuonna 1997 julkaistu levy Vuelve. Näitä kahta levyä myytiin miljoonia kappaleita. Erityisesti Vuelve pärjäsi hyvin lattarimusiikin myyntilistoilla.

Ricky Martinin espanjankielisistä kappaleista yksi on ylitse muiden. Vuoden 1998 jalkapallon MM-kisojen kisabiisinä oli Ricky Martinin La Copa de la Vida, joka tunnetaan myös nimellä Go go go ale ale ale, kertosäkeen huudahdusten mukaan. Martin esitti kappaleensa kisojen finaaliottelussa, sai näin satoja miljoonia katsojia kappaleelleen, ja samalla se teki myös koko tyylilajia, lattaripoppia, tunnetuksi maailmalle. Suuri merkitys saattaa olla ollut myös saman kappaleen esittämisellä vuoden 1998 Grammy-gaalassa.

Ricky Martin -levyn arvostelu Suosikissa 1999.
Onkohan Rickyllä muuten tämän levyn kannessa onnenpaitansa,
sillä voit törmätä siihen vielä myöhemmin tässä postauksessa...

Vuonna 1999 julkaistiin Ricky Martinin ensimmäinen englanninkielinen levy, Ricky Martin. Sitä myytiin yhteensä yli 20 miljoonaa kappaletta ja se oli vuoden neljänneksi eniten myyty levy koko maailmassa. Se oli listaykkönen myös Suomessa viikolla 22. Minullakin oli tämä levy itselläni, ja niinpä sen kappaleet tulivat tutuiksi. Levyltä löytyi esimerkiksi sellaiset hitit kuin She's all I ever had, Madonnan kanssa tehty duetto Be Careful sekä Mejan kanssa esitetty duetto Private Emotion. Levyllä oli myös versio paria vuotta aiemmin hitiksi nousseesta Maria-kappaleesta sekä La Copa de la Vidasta, nimellä The Cup of Life. Lisäksi ainakin minulle levyn omistajana mieleen on jäänyt Shake your bon-bon.

Niin, ja Livin' la vida loca. Se oli ehdottomasti vuoden 1999 suurimpia hittejä ja kappale siivitti Ricky Martinin yhdeksi millenniumin suurimmista tähdistä. Hän myös koristi uuden vuosituhannen ensimmäisen Suosikin hopeanhohtoista kantta. Saavutus sekin! ;)Vuonna 2000 julkaistiin seuraava albumi, Sound Loaded, joka sekin oli menestys myyden yli 8 miljoonaa. Sen suurimpia hittejä olivat She bangs sekä Christina Aquileran kanssa laulettu duetto Nobody wants to be lonely.

Vielä 1990-luvun lopulla Ricky Martinin ajateltiin myös olevan iloisesti ajatuksia horjuttamaton hetero, ja lehdissä arvuuteltiin, kuka seurapiirikaunotar tämän himoitun poikamiehen onnistuisi kesyttämään - tätä kysyi muun muassa Suosikki 1/2000. Lehden jutussa mietittiin millainen nainen Rickylle parhaiten sopisi ja haastattelussa Ricky kertoi naisen viehättävimmäksi ominaisuudeksi spontaniuden. Noihin aikoihin huhuttiin myös Ricky Martinin mahdollisesta suhteesta Madonnaan. Sittemmin Ricky on tullut kaapista ulos, arvostan rohkeutta! Vaikka ei se ehkä enää näinä vuosina ole niin vaikeaa, kuin mitä se olisi voinut olla vuonna 1999.


Suosikissa Madonnan ja Ricky Martinin suhteen laatua
pidettiin yhtenä "pop-maailman tarkimmin suojattuna
salaisuutena pitkään aikaan".

Ricky Martin on sittemmin niin julkaissut lisää musiikkia kuin myös pitänyt musiikkiurastaan taukoa. 

Pieni huomio: Voi olla, että jossain olisi ihan virallisia myyntilukuja, mutta itse olen tätä kirjoittaessa törmännyt vähän kaikenlaisiin myyntilukuihin Ricky Martinin levyjen myynnin osalta. Niihin ehkä kannattaa siis suhtautua pienellä varauksella ja todeta, että no kyllä niitä levyjä aika paljon ostettiin.

Loppuun jotain mistä se maailmanmenestys alkoi. Tässä Ricky Martin esittää La copa de la vidan Grammy-gaalassa vuonna 1998. Huh mikä show! Gaalat ovat siitä jänniä, että vaikka siellä esitettäisiin mikä kappale, jota ei voi muuta kuin tanssia, ihmiset juhlatamineissaan vain istuvat. Onneksi Jennifer Lopezkin nousee lopussa ylös taputtamaan. Kyllä minäkin tämän jälkeen olisi spanglish-kielisiin lattarikappaleisiin hurahtanut. Ricky liikehtii niin hienosti nahkahousuissaan. Kylmät väreet.

Kommentit

 1. Ihania ysärimuistoja, selailin koko pikaisesti koko blogin :) Kiva olisi saada postaus sarjakuvista itse luin tuohon aikaan maailman vahvinta nallea, nalle puhia,akua,roopea, karvista, hevoshullua. Toki kaikki jatkavat edelleen, mutta tuskin enää löytyy kirjeenvaihtopalstoja :D Ja vuosituhannen taitteessa kolahti sinä&minä ja siellä julkaistut novellit.

  VastaaPoista
 2. Moi Hentuska!
  Kiitos postausideoita. Etenkin kirjeenvaihtopalstoista olen suunnitellut kirjoittavani jo vaikka kuinka pitkään, pitää nyt vihdoin ja viimein toteuttaa tuo. Olen myös kerännyt joitain vanhoja sarjislehtiä, täytyy laittaa niitä kuvia! :)
  Oi Sinä&Minän novellit ^_^ Itse luin niitä myös MeKaks-lehdestä.

  VastaaPoista
 3. Ricky <3

  Hei nyt tulee kysymys: satutko (tai sattuuko joku lukijoista) muistamaan sellaista ohjelmaa, jossa joku naispuolinen tummahipiäinen ex-urheilija (?) räppäsi lasten kanssa eläinten suojelusta? Erityisesti taidettiin keskittyä sademetsien ja valtamerien eläimiin. Vaivaa ihan kauheasti, kun muistikuvat on niin hataria eikä juontajan nimi tule millään mieleen :D

  VastaaPoista
 4. @Kyyhylly: Hmm, mulle ei tule tuosta mitään mieleen. Yritin jotain vähän googeloidakin, mutta se ei tuottanut yhtään mitään tulosta.
  Toivottavasti joku muu keksisi mistä on kysymys. Tummaihoisesta tv-ihmisestä tuli ekana mieleen Donata Pennanen, mutta hän taisi enimmäkseen ohjata jumppaa yms. liikunnallista.

  VastaaPoista
 5. Oih, MeKaks-lehden novellit! Vitsit sentään miten miljoona kesäpäivää tuli vietettyä lueskellen niitä auringossa viltillä ja samalla haaveillen jostain niiiiiin ihanasta pojasta <3 :D

  Tämän postauksen ansiosta olen muuten kuunnellut Ricky Martinia pitkin päivää.. En tiennytkään, että sen alkuaikojen musa voi iskeä muhun noin!

  Olen tosi laiska kommentoimaan, mut näköjään MeKaks ja Ricky Martin toimii sopivina kimmokkeina x) Joka tapauksessa, kiitos ihan mielettömästi tämän blogin pitämisestä! Olen itse viettänyt ah-niin-rakkaat teinivuoteni 90-luvulla, ja kaikkien näiden juttujen mieleenpalauttaminen on ihan mieletöntä aikamatkailua :) Oh, the memories!!

  VastaaPoista
 6. Innostuin tässä itsekin uudelleen Ricky Martinin musiikista, ja tuon Grammy-gaalan esityksen olen jo katsonut vaikka kuinka monta kertaa :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)