torstai 29. elokuuta 2013

Vanukkaita ja jogurtteja

Valion Fanny-vanukkaan purkit näyttävät ihanan söpöiltä, oikeastaan jopa harvinaisen retrohenkisiltä suhteessa siihen, että kuva on kuitenkin 1990-luvun puolivälistä. Vanukas ei ole minulle kovinkaan tuttu tai nostalginen tuote, mutta nuo alareunan rahkat sen sijaan kyllä.


Valion Fanny-tuotteita, n. v. 1996.


Tämä kuva Valion Fanny-tuotteista on minulla ollut tallessa jo ties kuinka kauan. Vasta ihan äskettäin tihrustelin sitä tarkkemmin ja suurensin kuvasta nuo alareunassa olevat purkit. Ja hahaa, siinähän ne olivat! Olen meinaan toinaan muistellut, että voi että kun silloin muinoin joskus meillä kotona oli jotain sellaisia maailman parhaimpia rahkoja, jotka olivat paitsi hyvänmakuisia niin myös rakenteeltaan ihania, sellaisia ilmavia. Ja tuollainen Fanny-rahka se varmasti oli, näyttää miltei liian tutulta ollakseen totta. Varsinkin vadelma ja mansikka, jompaa kumpaa niistä tuli silloin 90-luvulla himoittua. Joskus vuosi tai pari sitten yritin löytää tämän tyyppistä rahkaa lähikauppani hyllystä, ostin jotain Pirkka-rahkaa eikä siitä kyllä voi oikeastaan sen enempää puhua samassa lauseessakaan. Fanny, come back!

Fanny-tuoteperheeseen kuului näiden rahkojen ja vanukkaan lisäksi vielä mousseakin. Sen mainos on tallessa, ehkä laitan joskus Facebookiin, jahka saan sen kuvattua.

Seuraava Valiojogurtin mainoksen yksityiskohda on vuodelta 1994. Erilaisia kevyttuotteita oli markkinoilla noihin aikoihin jos jonkinlaisia. Valion ja Lättan kevyttuotteita on aiemmin tässä blogissa ollut esillä viime syyskuussa.

Valiojogurtti-mainos, 1994.

Jo aika kauan sitten kirjoittelin jogurteista, ja silloin mietin, että mikä oikein oli se "viidakkojogurtti". No selvisi, että se oli nimeltään Frutos ja oletettavasti Yoplaitin tuote. Aika paljon myöhemmin yhdessä 1990-luvun lopun Kotivinkissä tuli vastaan jogurttitesti, ja TADAA, mitäs siellä olikaan:


Kotivinkki 8/1999.


Aww, olihan se lehti kirppikseltä ostettava ihan vain tuon kuvan vuoksi. Frutos pärjäsi lasten makutestissä hyvin, kuten huomata voi. Tosin miksi ihmeessä testiin edes on otettu vain kolmea eri merkkiä ja useampia saman merkkisiä jogurtteja? Jackyn Jugupalat muistan kyllä myös, näyttävät kovin tutuilta.

24 kommenttia:

  1. Minulle taas tuo vanukas on sellainen, jota olen joskus muistellut. Varsinkin tuo toffee eli karamellivanukas. Tuon paketin muistan hyvin.

    Ensin ajattelin, etten muista oita rahkoja ollenkaan, mutta sitten muistin nuo vadelma- ja mansikkarahkat ja sen sellaisen jännän "ilmakuplaisen" rakenteen. Jo ennen kuin siis luin sinun kuvaustasi ilmavasta rakenteesta.

    VastaaPoista
  2. Ai vitsi Fanny-vanukkaat! Meikä kaato aina vaan suoraan purkista suuhun! :D

    80-luvun loppupuoliskon aikaansaannoksena on kyllä kiva lueskella näitä nostalgiapläjäyksiä sun blogista!

    VastaaPoista
  3. Fanny vanukkaista muistan jotenkin erinäköisen purkin ja tuo vanukas oli jotain taivaallista! Ei oo varmaan kuin vuosi kun kyselin mieheltä, että muistaako se tuota vanukasta, kun se oli niin hyvää!

    VastaaPoista
  4. Nuo Fanny-rahkat kuuluvat kanssa parhaisiin lapsuusmuistoihin! Mutta itseasiassa niitä saa edelleen: nimi vaihtunut Valio Vanillaksi ja makuvalikoima on kovasti kutistunut, mutta rakenne on ennallaan :) Laitan tähän nyt linkin kuvaan, jos olisi sitten kauppareissulla helpompi se sieltä hyllystä bongata :D http://www.valio.fi/tuotteet/rahkat-ja-muut-valipalat/valio-vanilla-rahkavaahto-mansikka-laktoositon/

    Kiitos muuten tuhannesti aivan mahtavasta blogista! Paljoa en ole tänne kommentoinut, mutta oi mitä muistoja postauksesi herättävätkään... Mukavaa loppukesää sinulle :)

    VastaaPoista
  5. Ai nuo on samoja nuo Vanillat, heti ens kauppareissulla ostan yhden itselle! :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos OonaV! Kivaa kun tykkäät blogistani ^_^

    Ja Jenni T, kiitos! Täytyy todellakin ensi kerralla marketissa ostaa tuollainen mukaan ja vähän nautiskella. Tuo Fanny-rahkan rakenne oli niin ihana... Ja kiitos muutenkin, musta on aina niin ihanaa kuulla, että ihmiset tykkää Nuoruusdiskosta. Onhan meitä muistelijoita aika paljon!

    VastaaPoista
  7. Ooyy! Naminami-vanukkaat unohtui ;D

    Fannyt sais tulla kyllä takas kauppojen valikoimaan. Muistan, ettei se ollu mitään halvinta vanukasta ja meillä se olikin harvinaista herkkua, jota ei todellakaan syöty kerralla loppuun. Kerran kuitenkin jäin iskän kanssa kahdestaan kotiin viikonlopuksi ja lapettiin sitä kunnolla naamaan ja katottiin leffoja. Ai että ^^, Parasta suklaa-Fanny oli vaniljajäätelön kanssa.

    Frutosistakin oli niitä multipackeja, joissa oli montaa eri makua. Kaikille perheessä löyty oma lempimakunsa eikä tarvinnu tapella. Paitsi persikasta :P

    VastaaPoista
  8. Sonja N, just ihana Fanny-muisto!

    Naminameista on aiemmin ollut juttua
    kirjoituksessa "Masse Majavasta Sipsu Simpanssiin:
    http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2013/02/masse-majavasta-sipsu-simpanssiin.html

    sekä tällaisessa yleisemmässä kirjoituksessa "Huh miten hemulia!":
    http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2012/05/mums-miten-hemulia-eli-jogurtti-ja.html

    Jätti-Frutos-paketista on ollut kuva taasen tässä aamiaiskirjoituksessa:
    http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2012/08/aamiaisella-ysikytluvun-tapaan.html

    VastaaPoista
  9. Oon TODELLAKIN kaivannut Fanny-vanukkaita takas valikoimiin, koska kuka hitto niitä nyt varsinkaan aikuisiällä jostain pienestä muovirasiasta lipittää! Kunnolla sitä vanukasta :D Onneksi pelastus löytyy Lidlistä, josta saa puolen litran pöniköissä superrasvaista superihanaa superhalpaa suklaavanukasta. Mmm.

    VastaaPoista
  10. Saanko lainata fanny-kuvaa blogini namipostaukseen? Monella on sitä koskien muistoja.

    VastaaPoista
  11. Muistatko Metsätähti-jogurttia? Löysin tyhjän purkin mummolasta ja yllätyin kun se oli KEVYTjogurttia. Muistan vieläkin millainen koostumus siinä oli ja se oli kyllä melko kaukana nykyisistä vetisistä aspartaamiliemistä.

    VastaaPoista
  12. Taika: Voit käyttää Fanny-kuvaaa, jos laitat mukaan linkin tänne blogiin :)

    Anniina: Metsätähden muistan paremmin kuin hyvin :) Siitä on tässä blogissa kuvia kahdessakin paikassa, tuossa Huh miten hemulia -postauksessa

    http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2012/05/mums-miten-hemulia-eli-jogurtti-ja.html

    sekä tuossa Valion ja Lättan tuotteita esittelevässä postauksessa, johon linkki tämän kirjoituksen keskivaiheilla :)

    VastaaPoista
  13. Asuin lapsuuteni maatilalla ja muistan ko käytiin aina ostoksilla jossain meijerin tehtaanmyymälässä(?) nii sieltä saatiin aina siskon kanssa noita Fanny-vanukkaita, ne oli kyllä suuri rakkaus <3

    VastaaPoista
  14. Hei tämä ei nyt juuri tähän postaukseen liity, mutta eksyin sivuillesi etsiessäni erään tietyn lelun nimeä, joilla leikin lapsena. Mietin, että sattuisiko tietämään tai muistamaan tämän lelusarjan.

    Kyse olisi siis sellaisista pastellisävyisistä lohikäärmeistä, jotka olivat pehmeämuovisia. Muistan, että jokainen lohikäärme oli eri tyylinen ja sarja muistutti teemaltaan paljon my little ponya (värit, oma "tyyli" jokaisella, hiukset? etc.) Muistan myös, että kyseiseen sarjaan kuului lisätarvikkeita, kuten näille hahmoille ainakin oma kukkakauppa ja toivomuskaivo. En vain millään löydä yhtäkään kuvaa näistä leluista, vaikka todisteena tämän sarjan olemassaolosta mulla on vieläkin tallessa juuri tämä kukkakauppa ja pari lohikäärmettä. Oisko sulla mitään tietoa näistä? :o

    VastaaPoista
  15. Lilyaflower: Olisiko kyseessä tämä lelu? http://www.ghostofthedoll.co.uk/mymagickissingdragon.htm

    Tunnistin kuvauksesta, että mulla on ollut tuollainen lohikäärme ja oli pakko alkaa google-salapoliisiksi. Toivottavasti ei haittaa Tuuve, että aloin puolestasi selvittää asiaa.

    Tuolta linkistä löytyy muuten hirveät määrät kaikkea ns. 80-90-lukujen nukeista.

    VastaaPoista
  16. No mitäs se nyt mua haittaisi, Karkkis :D Itselläni ei ole noista lohikäärmeistä oikein mitään muistikuvaa, että minun piireissäni niitä ei sitten ollut.

    VastaaPoista
  17. Muistan että kerran meille ostettiin tuota Fanny-vanukasta, ja se tosiaan jäi siksi yhdeksi ostokerraksi, kun kukaan ei siitä tykännyt ollenkaan!

    Samassa kuvassa olevat rahkat muistan myös, ne oli taivaallisen hyviä! Muistelisin että niitä oli joskus koulussa jälkkärinä. Ja totta kai muksuna harmitti kun se purkki oli niin pieni :P

    VastaaPoista
  18. Voi Frutos ja aito banaaniaromi! Se oli mun suosikki:)

    VastaaPoista
  19. Valion vanilla sarjan suklaakastike on mielestäni prikulleen samaa kamaa kuin Fanny suklaavanukas!

    VastaaPoista
  20. Mä muistinkin että bulgarian jogurtti nainen oli joskus värikkäämpi ja erilainen! Äiti aina söi sitä ja muistan miten tykkäsin purkista. Nyt itse nautin bulgarian jogurtista vuorostaan. Äidiltä tyttärelle.

    VastaaPoista
  21. Fanny - vanukas!! Voi ei miten elävästi muistu mieleen se maku, miksi kaikki hyvä loppuu aikanaan?

    VastaaPoista
  22. Voi ei, vasta nyt huomasin vastauksesi ja juuri tuota meinasin! Miten voinkaan olla niin surkea googlettaja, että vaikka moneen kertaan olen ihan paneutunut tuota etsimään, en ole löytänyt minkäänlaista hakutulosta! Kiitos tuhannesti Karkkis, tämä kyllä piristi iltaani niin paljon! Nyt vietän kyllä tovin ihmetellen, mitä kaikkea tietoa ja kuvia tästä lelusarjasta on netin syövereissä. ^^

    VastaaPoista
  23. Noista lohikäärmeleluista tuli mieleen (ensin siis luulin että ajettiin takaa näitä) sellaset pienet, ehkä peukalon korkuiset ballerinalohikäärmeet, niillä oli kans ilosenvärinen hiustupsu... Sitten kun avasin linkin, niin tajusin että itelläki oli joskus tuommoinen :)

    VastaaPoista
  24. OIJOIJOI heti ton kuvan nähtyäni tuli sellanen olo et ollaan monesti syöty noita Fanny-vanukkaita! Piti äitillekii huikata ja sekii muisti et näin on! Muistaakseni noi oli tosi hyviä vieläpä. Nyt kyl tekee mieli, harmi ettei taija noita olla enää...

    Rahkasta en osaa sanoo mitään. Meillä ei kauheesti syöty jugurtteja saatika rahoka, vanukkaita sit enemmän eikä niitäkään liian (vaiko tarpeeks?) usein.
    Nykystä Vanillaa en myöskään oo maistanu, mansikka ja hedelmäsekotus ei oo oikein omia suosikkimakuja jugurteissa ja rahkoissa, mut vois kieltämättä joskus testata. Tekstuuri jos on kiva ni ehkä se makukii menettelee.
    Mut on kyllä olemassa uudehkoja Valion maustettuja rahkoja, lähinnä kokkaukseen mut kyl niitä voi sellasenaankii syödä. Vanilja on ainut jota oon maistanu, maultaan tosi hyvää ja tekstuuri aivan ihanan pehmeetä. Ainoo suolanen asia onkii sit hinta :S MUTTA löysin tälle ratkasun: mikäli ei vaadi laktoositonta ruokavaliota, Rainbow'lla on lähes samantapasia rahkoja. Vaniljaa on isossakii tonkassa, mut en oo varma onko se täysin sama ku pienissä pukeissa. Ite oon kuitenkii syöny niistä vaniljaa ja banaania ja tykkään paljon. Sokeria vaan on sen verran ettei kehtais ainakaan päivittäin mättää menemään. Etin kuitenkii jonkin aikaa sellasta täydellistä rahkaa, oli joku mielikuva siitä miltä sen kuuluis tuntua ja Valion mausteut rahkat vastaa 98% miun mielikuvaa :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.