perjantai 10. toukokuuta 2013

Jäätelökesä

Kesä tulee, aurinko lämmittää kasvoja, lehdet puhkeavat puihin ja... Jäätelöä auringonpaisteessa puistonpenkillä tulppaanien loisteessa. 

Jotkin ysärijäätelöt tuntuvat ihmismielessä legendaarisilta. Kenties kaivatuin on Cool Bits -jäätelö. Ne olivat niitä käsien ja jalkojen mallisia "kikkareita", joita myytiin pussissa. Olen tosin saanut huomata, että niistä löytyy netin ihmeellisestä maailmasta aika rajallisesti kuvia, ja tuo oli ehdottomasti yltiöpositiivinen ilmaisu asiasta. Luojan kiitos suurin osa teistä kuitenkin muistaa, mistä oikein jorisen. Osana suurempaa mainosta niitä löytyy kuitenkin muun muassa tästä.

Tässä jutussa emme siis pääse tämän syvemmälle Cool Bitsiin, mutta olihan niitä hiukan muitakin jäätelöitä ja mehujäitä.

Valion Joke-limujäitä vuodelta 1997.
Mainos Koululaisesta 5/1997.



Seuraavanlaisia mehujäitä mainostettiin Suosikissa kesällä 1994: Pommac, M.A.C.- ja Lipsi-mehujäät. Lipsejä ja Pommacia löytynee yhä edelleen pakastealtaista, M.A.C-mehujäästä en menisi sanomaan.

Mehujäät vuodelta 1994,
yksityiskohta Suosikissa olleesta mainoksesta.

Itse liitän myös Calippo-mehujään 1990-lukuun. Nehän olivat oikeasti käteviä tapauksia, koska itse mehujää sijaitsi pahvitötterössä, josta sitä ei valunut sormille ja lopuksi sulaneen mehun saattoi kaataa kurkkuun. (Tosin toissapäivänä kuulin yhden ystävän traumatisoituneen tästä tuotteesta ja tulleen suunnilleen mehujäävihaajaksi.)

GB:n Boomy-jäätelöt vuodelta 1996.

Valion Sandy-jäätelö 1990-luvun puolivälin
paikkeilta.


Pirkan Batman-jäätelö kesältä 1997 näyttää kiinnostavalta, olisin voinut maistaakin:

Mainos lehdestä Koululainen 5/1997.

Lakritsijäätelöiden kohdalta on sanottava vielä sananen eräästä Muumi-jäätelöstä. 1990-luvun alkupuolella, vuoden 1992 aikaan markkinoilla oli Sun Icen Muumi-jäätelöä, jota myytiin sellaisessa 1,25 litran sinisessä ämpärissä. Sininen ämpäri oli muuten mattapintainen, mutta siinä oli kiiltävämpiä muumihahmojen mallisia kohtia. Tuotteen kannessa ollut pahvinen etiketti on ollut tässä blogissa näytillä ennenkin, mutta tässä se toistamiseen:



Lakritsijäätelöihin kuului valitettavasti se ikävä ominaisuus, että joku muu perheenjäsen oli aina koukkimassa itselleen niitä kohtia, joissa oli lakritsikastiketta kaikkein eniten ja itse sai tyytyä enimmäkseen kermavaniljajäätelöön. Itsehän en tietenkään milloinkaan ikinä harjoittanut mitään noin ikäviä jekkuja ja hamstraamisia!

Lopuksi hieman Simpsoneita. Yksi lukijani postasi tämän videon jonkun postauksen kommentteihin jokin aika sitten, kiitos siitä! Tältä Bart Simpson -jäätelö näytti oletettavasti 1990-luvun alkupuolella, vaikka tarkkaa vuotta en valitettavasti tiedäkään:



Makuna siis tuttifrutti ja vanilja. Pakkaus näyttää ihan söpöltä ja Bart... No, jonkin sortin hahmolta. Hmm. Vuonna 2000 (valitettavasti olemme siis jo jokseenkin seuraavalla vuosikymmenellä muutaman kuukauden verran) Bart oli jalostunut ihan toisenlaiseksi jäätelöksi, tällöin makuna banaani:

Mainos Demi-lehdestä, jutussa testattiin eri jäätelöitä.
Demi 2000.


Mikä oli sinun suosikkijäätelösi? Itse valitsin jäätelökioskista aina minttua tai karamellijäätelöä. Nykyään jätskit eivät allekirjoittaneelle enää juurikaan maistu, mutta Cool Bitsejä olisi kyllä tosi kivaa päästä uudelleen maistelemaan :)

13 kommenttia:

  1. Joken pikareissa oli varmasti saatavana myös sellainen maku kuin sitruuna-salmiakki. Siinä oli keltainen sitruunamehujää sinisellä salmiakkikastikkeella, ja se oli älyttömän hyvää <3

    Ilmeisesti melko paljon on lapsuudessa tullut syötyä jäätelöä, kun kaikki nuo ovat ainakin etäisesti tuttuja herkkuja :D

    VastaaPoista
  2. Cool bitsit eivät olleet mielestäni edes kovin hyviä, mutta sen verran jänniä, että niitä piti tietysti saada. (Sama koski myöhäisysärin Solero Shotsia.) Muistelisin, että käsien ja jalkojen lisäksi oli ainakin jäätelötikun ja -tuutin mallisia paloja.

    Oi, tuo vanhempi Bart oli hyvää! Sitä oli meidän lähikaupassakin. Boomya muistan joskus maistaneeni.

    VastaaPoista
  3. Oi ei, olin unohtanut nuo Boomyt! Ja totta puhuakseni kyllä Cool Bitsitkin. Batmanista on etäisen traumaattisia mielikuvia. MAC-mehujäätä saa edelleen, onneksi :) Sitä myytiin jonkin aikaa Lipsi appelsiini-colana, mutta viime kesänäköhän vaihtoivat jopa takaisin tuohon nostalgiseen pakkaukseen. Ei se silti jostain syystä niin hyvältä maistu kuin lapsena, höh.

    Jenga-mehujäitä kaipailen, samoin kun ihan niitä tavallisia Jokeja.

    VastaaPoista
  4. Kommentoin nyt tähän viimeisimpään päivityksen. Olen tänään nostalgiahuuruissani kahlannut blogisi kutakuinkin kokonaisuudessaan läpi. Nostan hattua, hyvää ja perusteellista taustatyötä. :) Tulee kyllä elävästi "nuoruusvuodet" mieleen (olen syntynyt -81) ja löytyi monta sellaista juttua, jotka luulin jo unohtaneeni. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Janiikan kanssa samoilla linjoilla, eli eilen törmäsin blogiin ja tänään sain selattua sen läpi. Aivan mahtavaa settiä :D

    Sitten tästä jäätelöaiheesta. Cool Bitsien muistelisin olleen aika hyviä, itse ainakin yhtenä kesänä niitä kinusin joka lauantai.
    Ja Joke-mehujäitä tuli syötyä kanssa, itse muistan niistä parhaiten sen että tikussa oli vitsi, joka näkyi vasta kun sen mehujään oli syönyt.

    VastaaPoista
  6. Olen jo vuosia kaivannut noita Joken tähtimehujäitä takaisin valikoimiin. Se oli maailman paras tunne, kun tuo ylimmän sakaran kastike rätisi suussa.

    VastaaPoista
  7. Senkin Super-Nuoruusdisko, aivan mieletöntä! Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi ja tuli kyllä niin vahvasti kaikki lapsuus- ja nuoruusmuistot mieleen. Olen itse samaa vuosimallia ja kaiholla muistelen muun muassa Kinder-kilppareita, Spiderman- ja Muumilimua (niitä ällöjä keinovärjättyjä ihanuuksia), Hubbabubbaa, Spice Girls -valokuvia ja -tikkareita, Hansoneita, MTV:tä silloin, kun sieltä vielä tuli musiikkia yms yms...Sellainen tuli tästä jätski-postauksesta mieleeni, että muistatko sinä/kukaan muu Super-Orange -jäätelöä? Se oli aivan paras jäde, mutta valmistaminen lopetettiin aika pian. No joka tapauksessa, tämä blogi on täyttä timanttia! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Super orangea oli parhaita jäätelöitä ikinä. Appelsiini(krokantti?) kuori, sisällä suklaajäätelöä jonka läpi meni vinosti sellainen suklaaraita... aijai

      Poista
  8. M.A.C.:ia ja Calippoa saa vieläkin!

    VastaaPoista
  9. Ihan mieletön blogi, kiitokset siitä! Huudahtelen täällä koko ajan itsekseni: "Ai niin! Toikin oli! Hei muistan ton!" :D

    Mun suosikkijäätelö oli semmonen muistaakseni Sun Icen Muumi-jätski, puikko, joka oli päältä semmosta kovaa päärynäkuorrutetta ja sisältä vaniljajätskiä. Luultavasti Muumipeikon muotoinen :)

    VastaaPoista
  10. Ai että tuota Joke- jätskiä kun sais :) nam, se oli lempparia :)

    VastaaPoista
  11. Piti tulla linkkaamaan vaikka oot varmaankin jo törmänny tähän mainokseen, nimittäin Cool Bitsejä näkyy 1:39 eteen päin! <3

    http://www.youtube.com/watch?v=WYmO8IEeEQE

    VastaaPoista
  12. Kiitos, itseasiassa bongasin tuon mainoksen EILEN! :) Mikä sattuma!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.