Kinder-leluja

Kindereistä 1990-luvulla saatuja iiiihania kilpikonnia leijonia hippoja krokotiileja elefantteja tuli sivuttua jo pääsiäisen aikoihin, mutta aiheeseen oli ehdottomasti palattava. Ne tuntuvat olevan aivan legendaarisimpia ysärileluja, mihin yhtenä syynä pidän sitä, ettei niitä enää ole markkinoilla. Olivathan ne tosin jo 1990-luvulla hivenen hankalasti saatavilla, sillä kutakin eläinhahmoa löytyi Kinder-munista vain yhtenä tiettynä vuonna (tai tarkemmin kaiketi yhtenä tiettynä pääsiäisenä. Mietin nimittäin, että Kinder-munia ei tainnut 90-luvulla olla myytävillä kuin pääsiäisen aikaan, nykyäänhän niitä, kuten lukuisia muitakin kausituotteita, on saatavilla ympäri vuoden), eikä sitä suklaamunaa avatessa voinut tietää, mitä sieltä sisältä edes tulee. Joten kummasti todella monilla silti oli hallussaan lukuisa joukko niitä eläimiä - oliko 90-luvulla nykyistä useammassa suklaamunassa se kaikkein toivotuin lelu, vai syötiinkö suklaamunia aivan hillittömästi? Tai vaihdettiinko niitä leluja kavereiden kanssa siten, että monilla oli "koko sarja" koossa? Spekuloikaa kanssani :)

Minulla on muuten ehkä maailman ihanimpia lukijoita! Sain nimittäin eräältä lukijalta sähköpostia, jonka liitteeseen hän oli laittanut valokuvan.  Siinä oli skannattuna niitä 90-luvun eläinhahmojen mukana tulleita lappusia, joissa olivat siis kuvissa kaikki sarjoihin kuuluvat hahmot nimineen. KIITOS!! Sain luvan käyttää kuvaa, joten tässä silvuplee.

Kiittäkää lukijaani!
Ferreron krokotiili- ja leijona-leluja 1990-luvulta.


Ferreron hiihtäviä pupuja, hippoja,
kiinalais-majavia sekä elefantteja.Lyhyesti itse tuotteesta. Italialaiset Kinder Sorpresa -suklaamunat leluineen näkivät päivänvalon ensi kertaa vuonna 1974. Vuoteen 2004 saakka leluja valmisti Ferrero-niminen yritys. Tuo Ferrero-nimi löytyykin muun muassa noiden lappusien reunoista, kuten myös itse leluista. Kerätyimpiä Kinder-leluja ovat (tottakai) nämä erilaiset sarjat, joissa esiintyy niin eläinhahmoja kuin erilaisia piirroshahmoja. Ne ovat muuten käsinmaalattuja! Mikä tosin ei ole ihme, jos saa käsiinsä kaksi samaa hahmoa. Niiden välillä voi olla erittäin suuriakin eroja. Se tekee niistä mielestäni vain entistä kiinnostavampia, sillä ne ovat näin ollen yksilöllisiä. Näihin hahmoihin liittyen Wikipediassa tosin lukee jotain  yllättävää. Sen mukaan tällaisia hahmoja julkaistiin ensin vain Italiassa ja Saksassa - Wikipedia ehdottaa rajavuodeksi noin vuotta 1993, mutta eiköhän näitä Suomessa ole jo ennen tuota vuotta ollut. (Wiksun artikkeliin pääset tästä.)

Ne, jotka seuraavat hupsuja juttujani Facebookissa, ovat muuten myös jo törmänneet seuraavaan asiaan. On nimittäin niin, etteivät ne kerrassaan upeat Kinder-suklaamunien eläinhahmot oikeasti ole ihan pelkästään 1990-luvun juttu! Sain  ystävältäni tuossa kuukausi sitten tuliaisia Italiasta, Kinder-munien kotimaasta. Hän toi minulle pahvirasian, jossa oli kolme kyseisen merkin suklaamunaa. Rasian päällä mainostettiin, että joka kolmannessa suklaamunassa olisi sisällään (90-luvultakin erittäin tuttu) kilpikonnahahmo. Kieltämättä peruspessimistinä ajattelin että joo olkoon vaan, mutta ei varmasti ole. Mutta olihan siellä yhdessä kilpikonna! Se oli samaa materiaalia kuin ne 90-luvun kilpikonnatkin ja aivan yhtä söpö. Hauskaa on se, että 90-luvulla rantaelämää viettäneet kilpikonnat ovat nyt 2010-luvulla miltei samanlaisia. Ne ovat siis ikäänkuin aivan samat hahmot, mutta ne ovat vain hieman eri asennoissa. Tässä vähän vertailtavaa:

Tässä Aidot 1990-luvun kilpikonnat...


...Ja tässä 2010-luvun kilpikonnat.
Muutama on joukosta poissa!
Huomattavaa myös, että hahmoilla on osittain eri nimet.

Itsekin on tullut tässä kaikessa huumassa haalittua itselleni muutamia Kinder-leluja, niitä kun ei ole lapsuudesta ollut tallessa. Kirppikset ovat sitten mainioita, ja koska kokoelmaa alkaa hiukan olla (kovin pientä kokoelmaa kyllä, lähinnä pari hahmoa per sarja) niin Kinder-leluihin palaan vielä myöhemminkin.

Olen kuitenkin tässä tutkaillut uusia lelujani ja huomannut niissä kaikenlaista mielenkiintoista. Se, että hahmot ovat käsinmaalattuja, tulee esiin katsellessa hahmoja lähempää, sillä niissä on todellakin paljon eroja, jos pääsee vertailemaan kahta samaa hahmoa. Yksi esimerkki on alla: Krokotiili-sarjaan kuuluvalla Crocobossilla on nimittäin aivan erilainen väritys näissä kahdessa muuten samassa hahmossa! Toisen häntä on siis tuollainen nuden värinen, toinen taas valkoinen.


Yksi kiinnostava piirre on myös se, joka ilmenee tuossa alemmassa kuvassa. Aidoissa leluissa lukee siis jossain kohdassa Ferreron nimi sekä lisäksi vielä vuosiluku. Useimmiten tiedot löytyvät hahmon pohjasta, kuten tuon minun leijonani kohdalla, mutta ne voivat toki olla vaikka selässä tai takapuolessakin :) Vuosiluvut kuitenkin vaihtelevat jo pelkästään samojen hahmojenkin kohdalla. Menkää ihmeessä tiiraamaan omia ukkeleitanne. Itse selittäisin eriäviä vuosilukuja sillä, että sarjat ovat olleet hieman erit eri maissa.

Lisää Kinder-leluista tulossa, kunhan ehdin ottaa leluhahmoista kuvia.

Kommentit

 1. Kilppareissa ainakin oli erien välillä värieroja. Muistaakseni -90 olivat vaaleanvihreitä ja -91 olivat tummemman vihreitä. Olisikohan krokoissa sama homma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoi vuosiluvut olla myös 91 & 92, en muista varmaksi :D

   Poista
 2. http://www.jukate.ru/eng/catalog/index.htm

  tuolla on kattava kokoelma kinder-leluista, oijoi sitä nostalgian määrää!

  VastaaPoista
 3. Minä yritän saada kokoon kilpikonnasarjaa. Vesimeloninsyöjiä saisi tulla useampiakin, se on niin ihana. Myös tuo rantadrinksun juoja on <3 . Muistan lapsuudesta että lautalla purjehtivän kilpparin lautta ei millään meinannut pysyä kilpparissa kiinni. Kivoja!

  VastaaPoista
 4. Voi nuo kilppari oli ihan parhaita! Minulla oli niitä joitakin, mutta serkuilla taisi olla kaikki. Olin aika kade!

  Krokot keräsin kaikki. Viimeisen sain erään sukulaisen vaimolta ja olin niin tyytyväinen. Tosin minua harmitti edelleen se, etten ollut kerännyt kilppareita, sillä krokot ei ollut yhtä kivoja.

  Myöhempien vuosien leluja minulla oli vain yksittäisiä. Mahtavatkohan olla jossain tallessa?

  VastaaPoista
 5. Multa löytyy 2 1991-vuoden kilpparia.

  http://i1272.photobucket.com/albums/y381/Stalkkeri-wolf/albumi/kilpparit01_zpsccd05315.jpg

  http://i1272.photobucket.com/albums/y381/Stalkkeri-wolf/albumi/kilpparit02_zps7263c254.jpg

  VastaaPoista
 6. Hei! Ensinnäkin, aivan ihana blogi! Kiitokset siis siitä.

  Toisekseen - vinkatakseni tähän -> http://nuoruusdisko.blogspot.fi/2013/04/muumilimsasta-friscoon-1990-luvun.html postaukseen:

  jos kiinnostaa niin käy verestämässä muistoja pullonkorkkien merkeissä -> http://psychosisoverdose.blogspot.fi/2013/05/mood-thirsty.html täältä. :)

  VastaaPoista
 7. Maasha: Niin, en osaa sanoa tarkkaa syytä, mutta selkeästi erivärisiä ovat krokotkin. Toiset ovat kirkkaammanvihreitä, toiset taas sellaiset hailakampia. Aivan kuin aurinkoon jääneitä ja haalistuneita, mutta siitä nyt tuskin lienee kuitenkaan kyse.

  Hansu: Kiitos linkistä! Olipa mainio sivusto. Aiemmin olen löytänyt samantyyppisiä sivuja, mutten mitään noin kattavaa. Hienoa noi vuosiluvutkin mukana. Tosi siistii, pitää joskus linkata eteenpäin tuo. :)

  Taika: Se vesimelonin syöjä on munkin suosikki! Harmi ettei sitä tosin omana ole. Bongasin sen vastikään kirppikseltä osana jotain isompaa lelupussia, mutten halunnut niitä muita leluja ja en yhdestä hahmosta maksaisi kovinkaan korkeita summia, vielä kun se oli melko kulunut.

  Karkkis: Tosiaan, ne kilpikonnat ovat vain ihanimpia ^_^

  Stalkkeri: Söpöjä! :) Hauskaa, että niin monilla on näitä tallessa.

  Riku Psychosis: Kiitos kiitos! :) kävin katsomassa noita, niin hienoja! Hauskaa, kun ovat tallessa yhä.

  VastaaPoista
 8. Oi, ihanan nostalgista. Kivaa että löysin blogisi :)

  VastaaPoista
 9. Entäs ne hait? :) Meillä oli kilppareita, krokoja, pupuja ja leijonia. Tarkemmin ajatellen ihan hillittömät määrät mutta muistikuvat niiden avaamisesta ja saamisesta ovat hyvin hatarat, syötiinkö me muka niin paljon Kindermunia?! :D

  VastaaPoista
 10. Loisto blogi sinulla. Itse muistan vielä muutamat muut kinder-sarjat,nimittäin ne semmoiset hait ja egyptiläiset kissat.

  Hai-leluja:
  http://www.huuto.net/kohteet/kinder-hai-3-kpl/267113906

  egyptiläiset kissat:
  http://www.bebo.com/c/photos/view?MemberId=9001850876&PhotoAlbumId=10555505146&PhotoId=10555509772

  Kissat on todennäköisesti julkaistu vuonna 1997.

  Muistaako joku muu nuo kaksi sarjaa?

  VastaaPoista
 11. littleB: No ihanaa että löysit! :)

  Karoliina & Corona: Muistan kyllä hait! Niitä on tullut omaksikin nyt noiden sekalaisten kirpparilöytöjen myötä, vaikka taisin omistaa niitä jo silloin muinoin. Aika on vaan saanut ne katoamaan jonnekin.

  Egyptiläisiin kissoihin olen myös törmännyt! Ja saanut yhden sellaisenkin kirppispussin mukana, mutta 1990-luvulta saakka en kyllä muista sellaisia lainkaan.

  Hippoja oli itseasiassa kaksi sarjaa: 1990-luvun alussa oli sellaisia "Karibian-ristely"-hippoja ja myöhemmin lähempänä 2000-luvun taitetta sellaisia pop/rock-tähtihippoja. Vois laittaa kuvia joskus :)

  ---

  Kivaa kun ootte löytäneet blogini! Sitä mukavampaa tätä on kirjoittaakin mitä useampia lukijoita on ^_^

  VastaaPoista
 12. Eiiii niin legendaarista! Noilla leikittiin aina lapsena, itselläni oli hahmoja ämpärillinen. Löysin juuri blogisi ja jään lukijaksi, 90-luku <3

  VastaaPoista
 13. Krokoja on vissiin ollut myös kaks sarjaa, ilmeisesti toista ei oo saanut suomesta ollenkaan. Mulla nimittäin oli sellainen violettipuseroinen ja valkohameinen rullaluistelijakrokotyttö, varustettuna Ferreron tekstillä ja vuosiluvulla, enkä oo missään sitä koskaan nähny sen jälkeen.

  VastaaPoista
 14. Oi, muistan keränneeni noita kyllä ahkerasti! Oma kokoelmani on vuosien saatossa hävinnyt jonnekin (äiti varmaan myynyt salaa kirppiksellä), mutta niitä oli pitkä rivi ikkunalaudalla. Pari vuotta sitten poikaystävän äiti muutti ja kävi läpi tietysti kaikkia tavaroita - ja löysi ison kasan juuri noita parhaita Kinder-leluja (krokoja, kilppareita, elefantteja..)! Nyt ne majailevat sitten täällä meillä. Kaksoiskappaleet lahjoitin päiväkotiini, muut pidin itselläni. Pitääkin tarkistaa nyt noista kuvista, että puuttuuko sieltä jotain! Muistan kiinnittäneeni huomiota noihin värieroihin ja vuosilukuihin. :)

  Jännä, että näitä on siis olemassa edelleen - miksiköhän ei Suomessa? Tänä pääsiäisenä saamani Kinder-lelut ovat ainakin olleet tosi heikkolaatuisia ja ohutta muovia noihin verrattuna. Selvästi jotain "halvempia".

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikaopas: 90-luvun teemabileet

Ysärin alun Barbiet ystävineen (Barbie #2)

Metsoloiden lamakertomus

Kaupan kylmähyllyllä - Valion 1990-luvun tuotteita

Ysäri-tietovisa

Suosituinta musiikkia elokuussa 1997

Anttilan syysmuotia vuodelta 1993

Kaikkien aikojen myydyin Barbie ja pari kohua (Barbie #3)