keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Mitä mahdoinkaan 90-luvulla lukea? Kirjakatsaus osa 3

Tässä ajattelin paneutua sellaisiin yksittäisiin kirjoihin, jotka jostain syystä tulivat luetuiksi ja muistetuiksi. Kyseessä ei ole sinänsä tunnettuja kirjailijoita tai kirjojakaan, mutta kirjastoa erittäin ahkerasti kolunneena sieltä tuli välillä mukaan vähän kaikenmoista. Olenkohan ainoa, joka näitä on lukenut?

Candice F. Ransom: Oma luokka pitää pintansa (Karisto 1993; alkuteos Sixth-Grade High 1991)
Tämä yksittäinen kirja osui joskus silmiini, ja taisin lukea sen parikin kertaa. Kirjan takakansi kertoo paljon: "Maxie tietää, että ensi lukukausi on varmasti tosi mahtava. Totta kai, kun OMA LUOKKA ON KOKO KOULUN VANHIN! Mutta kun jokin voi mennä poskelleen, kaikki menee poskelleen. Luokan onkin vaihdettava lukion rakennukseen, ja siellä kuudesluokkalaiset ovat pelkkiä NASSUJA." Ja niin edelleen. Varhaisteinien elämää koulussa ja vapaa-ajalla. Vanhemmat ovat tyhmiä ja noloja, kaverit joskus ällöjä, pojat kiinnostavat tyttöjä ja tytöt poikia ja jotkut luokkabileetkin tietysti järjestetään.



Aidan Macfarlene & Ann McPherson: Terveyshullun päiväkirja (Otava 1989; alkuteos The Diary of a Teenage Health Freak 1987)
"Peter H. Payne, 14 vuotta ja yksi kuukausi, pitää Terveyshullun päiväkirjaa älykkäällä ja omaperäisellä tavallaan, tarkkailee itsessään tapahtuvia muutoksia, seuraa tiiviisti tyttöjen kehitystä ja viettää vilkasta seuraelämää. Hän on huolissaan AIDS:ista ja törmäilee elämän totuuksiin: röökiin, känniin, pilveen ja ehkäisyyn."
   Käytännössä kyseessä on siis eräänlainen terveysopas nuorille, joskin romaanin muotoon kirjoitettu. Oikeastaan muistuttaa Bertin päiväkirjoja, sillä pitäjänä on poika, joka kirjoittaa päiväkirjaa ja on yltiöpäisen kiinnostunut tytöistä. Tässä kirjassa tosin on ihan oikeaakin tietoa, mutta kivasti esitettynä. Jossain vaiheessahan nämäkin asiat alkavat kiinnostaa, mutta kuka niitä nyt keneltäkään kehtaisi kysyä (paitsi tietysti Suosikin tohtori Ekiltä).
   Ja kirjassa on kuviakin! Tosin ei mitään sellaisia kuvia, vaan sellaisia yksinkertaisia piirroskuvia vain kirjan henkilöistä hengaamassa. Lopussa on hakemistokin, mikä jälleen vie kirjaa tietokirjan suuntaan, vaikka ihan romaanien hyllyssä tämä kirjastossa onkin.
   Olen edelleen sitä mieltä, että juuri tällaisessa muodossa esitetyt terveysasiat saattavat olla monien nuorten mieleen. Ja itseasiassa, muistaakseni joskus alkaessani lukea tätä en edes tajunnut, että kysessä on puolittain tietokirja eikä pelkkä romaani :) Ehkä tämä on onnistunut hämäämään muitakin.




Anu Jaantila: Sannan jenkkivuosi (1997)
Tämä kirja kertoi suomalaistytöstä ja hänen vaihto-oppilasvuodestaan Yhdysvalloissa. Luin kirjan itseasiassa sellaisessa yhteisniteessä, jossa oli kaikki kolme kirjaa, eli vaihto-oppilasvuosikuvauksen jatko-osat, joissa oltiin Suomessa, mutta koska luin ne yhtenä kirjana, niin sellaiseksi ne myös mielsin. Tämä yhteisnide siis sisälsi kirjat Jenkkivuosi (1978), Dear Sanna (1980) ja Love, Sam (1983). Perusrakkauskirja, koska suhde vaihtovuosirakkaus-Samiin jatkuu paluunkin jälkeen. Kirja on kai ensimmäisiä suomalaisia vaihto-oppilaskuvauksia, ja siksi se lienee ollut merkittävä monille nuorille useammalla eri vuosikymmenellä. Ne alkuperäiset seiskyt- ja kasarikirjojen kansikuvat ovat muuten aika makeen retrot, googlatkaa tai käykää kirjastossa vaikka kurkkaamassa :)
   Tämä kirja päätyi jopa omaan kirjahyllyyn joskus kirja-alesta, vaikken tainnutkaan sitä koskaan lukea enää sen jälkeen, kun olin saanut sen omakseni. Muistan kirjan kuitenkin oikein mukavana ja aidontuntuisena. Vaikka kirja sijoittui aikaan ennen omaa syntymääni, en silti muista että se olisi tuntunut kovinkaan "vanhalta", vaikka ainakin tekniikka siinä välissä onkin ehtinyt kehittyä, ennen kuin itse tätä joskus kuudennella luokalla luin.

Jenkkivuoden kolmoisnide pokkariversiona.

4 kommenttia:

  1. Yksi omista tuon ajan lemppareistani oli myöskin Candice F. Ramsonin Kohta kymmenen ja puoli -kirja :) En muista miksi se oli hyvä, mutta se on mulla edelleen kirjahyllyssä.

    VastaaPoista
  2. Ainakin nykyään Salon kirjasta löytyy vain tuo yksi Ramson, hauskaa tietää, että häneltä on julkaistu muutakin. :)

    VastaaPoista
  3. Ramsonin kirjoista myös tykkäsin! Tuo kansikuva on jäänyt tosi vahvasti mieleeni. Myös Isosisko-sarja on hyvä.

    VastaaPoista
  4. Hämmentävää tämä Ramson-juttu, mä olen todellakinen pitänyt tuota Oma luokka pitää pintansa -kirjaa ihan yksittäinen ja randomina tapauksena. Pitäneekin tutustua häneen lisää!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.