perjantai 5. toukokuuta 2017

Sotien repimä Balkan

Tällä kertaa aiheena eivät suinkaan ole Halinallet tai dipattavat tikkarit, vaan jotain aivan muuta. Suomessa 90-lukuun yhdistetään vahvasti vuosikymmenen alun lama, mikä vaikutti niin yksittäisiin ihmisiin kuin yhteiskunnan ilmapiiriinkin. Kansainvälisesti katsoen vuosikymmen piti valitettavasti sisällään myös koko joukon verisiä tapahtumia.

Bosnian sota, 1992-1995. Kuva: Wikipedia
Meiltä Pohjolasta katsoen lähimmät sodat olivat Euroopassa, Balkanilla. Alue saattaa olla nykyisin monelle tuttu Kroatian rantalomien kautta tai vaikkapa Euroviisuista. Alueen monet nykyiset valtiot ihastuttavat vuosi toisensa jälkeen euroviisumusalla, joka vielä pari vuotta sitten oli myös tyyliltään jokseenkin "etnistä".

Balkanilla sijainnut Jugoslavia oli alkanut natista liitoksissaan jo 1980-luvulla pitkäaikaisen diktaattorimaisen hallitsija Titon kuoltua. Kun päästiin 90-luvun alkuun, olivat edessä Jugoslavian hajoamissodat, sillä alueen valtiot eivät itsenäistyneet rauhanomaisesti - päinvastoin.

Usein Jugoslavian hajoamissotia on selitetty sillä, että alueella asuu ja on aina asunut hyvin monenlaisia kansoja niin etnisen identiteetin kuin uskonnonkin kannalta mitattuna. Nimenomaan Titon kuolema johti alueella kuitenkin myös valtatyhjiöön, jossa eri eliittiryhmät alkoivat kilpailla vallasta.

Hajoamissotia oli monia: niistä verisin oli Bosnian sota, joka kesti 1992-1995. Yhtenä sodan taustana oli serbijohtaja Slobodan Milosevicin pyrkimys luoda uusi suur-Serbia. Sodan kuuluisimpia tapahtumia olivat järkyttävyydessään Sarajevon piiritys sekä Srebrenican kansanmurha, jossa serbijoukot murhasivat noin 8000 bosniakkimiestä ja -poikaa. Sotaan liittyi etnisiä puhdistuksia ja siinä kuoli ainakin sata tuhatta ihmistä.

Kosovon sota. Kuva: Wikipedia.
Pian Bosnian sodan jälkeen syttyi Kosovon sota, jota käytiin 1996-1999. Sodassa Serbian eteläosassa sijaitseva Kosovon alue taisteli omasta itsenäisyydestään. Yhtenä syynä oli se, että Serbian politiikka Kosovon albaaneja kohtaa oli ollut syrjivää, ja Serbia oli peruuttanut Kosovolle aiemmin annettuja autonomisia oikeuksia. Naton ilmaiskut serbijoukkoja vastaan saivat sodassa paljon painoarvoa. Niistä myös kiisteltiin, sillä kansainvälinen yhteisö ei ollut yksimielisesti niitä hyväksynyt.

Balkanin sotiin liittyi myös kansainvälisiä sotilasoperaatioita, kun muun muassa NATO-joukot olivat sodassa osallisina. Erilaiset yrityiset estää sotien syttyminen ja sittemmin rauhan aikaansaaminen oli monille ulkovalloille tärkeää, mutta hienoissa tavoitteissa ei saavutettu juurikaan tuloksia. Alueelle lähetettiin myös rauhanturvaajia - myös Suomesta.

1990-luvun puolivälistä lähtien alueen johtajia, etenkin Bosnian sodassa veritekoihin syyllistyneitä serbijohtajia kuten Radovan Karadzic ja Ratko Mladic, on haastettu oikeuteen Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Vuosiin heitä ei saatu paikan päälle kuulemaan syytteitä tai vastaamaan niihin, vaan vuosien ajan heistä oli voimassa kansainvälisiä pidätysmääräyksiä. Heistä myös tarjottiin miljoonien arvosta pidätyspalkkioita. Lopulta  Radovan Karadžić pidätettiin lähellä Belgradia heinäkuussa 2008, Ratko Mladić pidätettiin Vojvodinassa 26. toukokuuta 2011. Mladicin "lempinimi" oli ja on Balkanin teurastaja.

Muistatko sinä mitään entisen Jugoslavian 90-luvun tapahtumista?

Itse muistelen kyllä kuulleeni varsinkin Kosovon sodasta, ja olinhan sen aikana jo 10-vuotias. Koulussamme oli Punaisen ristin punainen keräyslipas, jolla kerättiin varoja Kosovon sodan uhrien auttamiseksi. Suomeenkin saatui Balkanin tapahtumien myötä paljon pakolaisia.

8 kommenttia:

  1. Jugoslavia ja Sarajevo jäivät kyllä 10-vuotiaan mieleen, vaikka niiden tapahtumat eivät olleet läheskään niin ahdistavia kuin Persianlahden sodassa Kuwaitissa.

    En ole koskaan ymmärtänyt miksi olympiakisat tai euroviisut on voitu/pitänyt järjestää siellä, tai muissa epävakaissa paikassa. Muutenkin noihin sekoittuu politiikka mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Persianlahden sotaa pidetä ensimmäisenä "televisiosotana", kun tiedonvälitys oli tuolloin niin nopeaa, että se oli eka sota, jota pystyi tavallaan seuraamaan suorana tv:stä? Itse en pahemmin siitä mitään muista, kun olin niin nuori vielä silloin.
      Tuo tapahtumien järjestämisjuttu on kyllä mielenkiintoinen! Politiikkaahan niihin sekoittuu aivan ehdottomasti, ja myös siinä, mille paikoille olympialaisia myönnetään. Euroviisuvoitolle ei kai oikein mitään voi :D Tosin, luin juuri, että kun Israel voitti Euroviisut 1998, niin siellä keskusteltiin tosi paljon siitä, voidaanko seuraavat viisut järjestää Israelissa. Jerusalemissahan ne lopulta sitten olivat ja kaikki meni hyvin.

      Poista
  2. Muistan nuo lähinnä faijan duunin kautta, kun hän ulkomaantoimittajana oli pitkiä pätkiä balkanilla. Tai ainakin lapsesta ne tuntuivat pitkiltä. Ei varmasti ole mutsille ollut helppoa olla pienten lasten kanssa kotona, kun mies ravaa sotatoimialueella.

    Myöhemmin, kun pari kertaa olen isältä kysynyt noista ajoista, niin kyllä siellä ihan täyttä sotaa käytiin. Jopa toimittajana joutui aika vaarallisiin tilanteisiin. Ja se siviilien kärsimys oli kuulemma aivan älytön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mielenkiintoista! Itse olen vasta aikuisiällä lukenut tapahtumista, lapsena ei vielä paljoa tajunnut. Sen muistan, että kun nyt 2000-luvulla näitä sotarikollisia on saatu kiinni ja syytteeseen, niin oma isäni on ollut tavallaan tosi tuohtunut menneistä ja muistanut tosi selvästi, mitä hirvittävää Jugoslavian alueella 90-luvulla tapahtui. Varmaan aikuiselle asioiden seuraaminen on ollut ihan toisenlaista, kun on oikeasti ymmärtänyt, että siellä on joukkomurhia ja muuta väkivaltaa ihan älyttömästi. (Meidän perheeseen tosin nuo asiat eivät liity muuten kuin uutisista seuraamalla, mutta ilmeisesti tapahtumat koskettivat kuitenkin.)

      Poista
  3. Itse sotaa koskevista uutisista mulla ei ole paljon muistikuvia, mutta Radovan Karadžićin huikean pöyheästä tukasta jäi kyllä vissiin ikuisesti säilyvä mielikuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa! Ehkä tuo on vähän sama kuin se, ettei Israelin-Palestiinan asioista lapsena mitään ymmärtänyt, mutta tiesi että on joku Jasser Arafat -niminen mies, jolla on aina se arabihuivi päässä.

      Poista
  4. Aika hämäriä muistikuvia Jugoslavian vaiheista on minullekin jäänyt, mutta minäkin muistan erityisesti Kosovon. Varmaan 10-vuotiaana tosiaan tiedostaa uutiset ja asiat jo eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ikä vaikuttaa ihan huikeasti. Eikä tarvitse montaakaan vuotta mennä eteenpäin, kun tullaan vuoteen 2001, ja itse kyllä tajusin World Trade Centerin iskuista silloin jo paljon ja luin terrorismista lehdistä yms.

      Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.