torstai 27. huhtikuuta 2017

Villi Pohjola - ysärin alun laatudraamaa

Vielä 1990-luvun alussa suomalainen televisio ei ollut täynnä ulkomaisia, laadukkaita draamasarjoja. Jos hyvät sarjat kiinnostivat, piti katsoa sitä mitä tv:stä sattui tulemaan.

Kenties siksi jenkkiläinen draama Villi Pohjola (Northern Exposure) oli ihan merkittävä televisiouutuus, kun se alkoi MTV3:lla keväällä 1993.


Eipä tajunnut Joel, minne joutui.


Villi Pohjola kertoi newyorkilaislääkäristä, joka oli jättänyt pienen präntin lukematta työsopimuksestaan, ja päätyi siksi Alaskaan pieneen Cicelyn kylään lääkäriksi vuosien määräajaksi. Joel Fleischman, tuo lääkäri, inhoaa aluksi elämäänsä kummallisessa kyläpahasessa - on kylmä, pimeä, oman klinikan puitteet vähän sinne päin ja kyläläisetkin outoja. New Yorkiin on jäänyt myös oma kihlattu.

Villin Pohjolan alkukausien keskeisimmät hahmot: Ylhäällä vasemmalta Maggie, Joel, Maurice, Shelly ja Holling.
Alhaalla Ed sekä Chris.

Joelille kehittyy nopeasti viha-rakkaussuhde kylän näteimpään nuoreen naiseen Maggieen, joka on työkseen pilotti (ja jonka tyyli oli superihanaa ysäriä!). Mihin naseva sanailu nähden kahden kohdalla voikaan johtaa, sen arvaa.

Muita sarjan hahmoja ovat muun muassa kylän baaria pitävä Holling nuoren vaimonsa Shellyn kanssa, entinen astronautti Maurice, nuori hottis intiaanipoika Ed nahkatakkeineen sekä radiojuontaja Chris - jota näytteli mm. Sinkkuelämäässä sittemmin ihastuttanut John Corbett.

Ihana ysärikaunotar, Janine Turner Maggien roolissa.


Sarjan kenties kiinnostavin ulottuvuus on sen jonkinasteinen samankaltaisuus saman aikakauden kulttisarjan Twin Peaksin kanssa. Villissä Pohjolassa on myös mystisyyttä, joka pääosin kumpuaa Alaskan alkuperäisväestön omasta kulttuurista. Villi Pohjola on tavallaan Twin Peaksin komediallisempi ja vähemmän-outo sisar. Sarjoilla on varsin sama maisema vuorineen, tukkeineen ja sateisine metsineen, ja molemmat myös yllättävät katsojansa.

Sarjaa tehtiin 6 tuotantokautta vuosina 1990-1996, ja sarja esitettiin kokonaisuudessaan Suomessakin. Se on myös uusittu pariin otteeseen sekä julkaistu dvd:llä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.