torstai 17. syyskuuta 2015

Vuonna 1999

Meno kiihtyy, tunnelma kuumenee. Maailma aukeaa.

Vuonna 1999 elämä on, jos mahdollista, entistä optimistisempaa, parempaa ja kultareunaisempaa. Vielä vuonna 1993 Suomessa vallitsi ennätystyöttömyys, eikä kaikilla vieläkään ole työtä, mutta vuosikymmenen loppu on kuitenkin alkupuolen kanssa kuin eri maailmasta.

Maaliskuussa käytiin eduskuntavaalit. Niissä suurimpana puolueena jatkoi SDP. Paavo Lipponen muodosti toisen hallituksensa vanhan pohjalle. Eduskunnan puheenjohtajana jatkoi Riitta Uosukainen.

Myös seuraavan vuoden presidentinvaaleja alettiin pohjustaa ja ehdokasspekulaatio ja sittemmin virallinen ehdokasasettelu kävi kiivaana. Pitkään spekuloitiin esimerkiksi sillä, asettuisiko Sauli Niinistö Kokoomuksen ehdokkaaksi. Muuan Tarja Halonen ja Esko Aho lähtivät kilpaan, joka tuli kulminaatiopisteeseen eli tietysti vaalin toisen kierrokselle seuraavana talvena.

Uotin veljekset saivat tuomiot talousrikoksista. Helmikuussa Helsingissä ampumaradalla tapahtui ampumavälikohtaus, jossa Sanna Sillanpää -niminen nainen ampui kolme miestä ja haavoitti neljättä, antamatta teolleen koskaan kunnollista selitystä.Sodat eivät katoa maailmasta minnekään. Jugoslavian hajoamissota jatkuu. Yksi itsenäisyydestään taistellut alue on Kosovo, jonka alueelta Jugoslavian ja Serbian joukot poistuvat kesällä. Toinen Tsetsenian sota alkoa. Itä-Aasiassa Itä-Timorissa nähtiin itsenäisyysäänetys ja heti sen perään rajuja mellakoita.

Maailman väkiluku ylittää 6 miljardin rajan.

Nelson Mandela käy valtiovierailulla Suomessa.

Hollantilaisen kauppa-alus Vrouw Marian hylky löytyy Saaristomereltä.

Jos haluat muistella vuoden 1999 elämänmenoa, kannattaa vilkaista esimerkiksi pätkiä tuolta vuodelta olevasta tv-sarjasta Ostoskeskuksen helmet. Siinä seurattiin yhdeksän avainhenkilön kautta kauppakeskuksen elämää neljän, kokonaan Elävästä arkistosta löytyvän jakson verran. Ohjelma oli tosi-tv:mainen - liekö sattumaa, että vuonna 1999 Hollannissa nähtiin Big Brotherin ensimmäinen kausi? Tästä upeasta arkistolöydöstä voisin blogata joskus pitemmältikin. Jos siis haluat aikamatkalle vuoden 1999 kauppakeskukseen, klikkaa itsesi ohjelman nimestä Elävään arkistoon!


Vuosi 1999 oli totta kai myös suurta vuosituhannen vaihteen ja millennium-juhlan huumaa, mutta siitä aion kirjoittaa lähiaikoina erikseen. Mainittakoon nyt kuitenkin, että millennium oli vuoden sana ja esimerkiksi se, miten tietokoneet ja muut laitteet ottaisivat haltuun numeron 2000 oli keskustelussa vakavasti läsnä. (No, maailma ei tuhoutunut, hyvä homma!)

Helmikuussa Kalle Palander voitti pujottelun maailmanmestaruuden. Lance Armstrong voitti ensimmäisen kerran Ranskan ympäriajon. Mika Häkkinen voitti uransa toisen formula ykkösen maailmanmestaruuden. Suuri voittojen vuosi siis, ja parempaa on luvassa:

Keihäänkeittäjä Aki Parviainen toi Sevillan yleisurheilun mm-kisoista tuliaisinaan kultamitalin. Ja entäs Mika Myllylä sitten? Suolla juoksu tuotti tulosta, sillä hänenkin upeita hiihtojaan saatiin jännittää ja hurrata kuvaputkitelevisoiden tällä puolen. Kuten Elävässä arkistosta kirjoitetaan, Myllylä käytännössä hallitsi Ramsaussa käytyjä kilpailuja. Hän saavutti yksin neljä mitalia, joista kolme oli kultaisia (10km, 30km ja 50km), takaa-ajosta tuli hopeaa. Ei liene suurikaan yllätys, että Myllylä valittiin vuoden urheilijaksi.Urheilun saralla koettiin kuitenkin myös katkeria hetkiä. Jääkiekon mm-kisoissa kaksiosaisessa finaaliottelussa Suomi hävisi Tsekille, mistä seurasi toki kyyneliä ja murhetta leijonasydämille. Uutisissa Eeva Polttila ounasteli hopean kuitenkin kelpaavan niin pelaajille kuin kannattajillekin, sillä kotiin palaavaa joukkuetta oli lentokentällä vastassa suuri yleisö. "Tälläkin kertaa suurin osa ihailijoista oli teini-ikäisiä tyttöjä", totesi raportin toimittaja. Joukkueen suurin tähti oli Teemu Selänne.

Eeva Polttila kertoo tv-uutisissa hopeajoukkueen kotiinpaluusta,
17.5.1999. Ylen elävä arkisto.

Lasten kulttuurin ja lelumaailman puolella vuonna 1999 kuumia juttuja ja uutuuksia olivat esimerkiksi Pokemon, edellisvuonna muotiin tulleet Teletapit, Pyjamabanaanit ja Furby-nuket.

Vuoden suurimmat hitit:
Ricky Martin: Livin' la vida loca
Britney Spears: ...Baby one more time
Lou Bega: Mambo no 5
Nylon Beat: Viimeinen
Bomfunk MC's: Freestyler
Eiffel 65: Blue
Nightwish: Sleeping sun
Celine Dion: That's the way it is
Tiktak: Lopeta
Backstreet Boys: I want it that way
The Bloodhaund Gang: The bad touchMeKaks-lehti esitteli kevään 1999 muotitrendejä.Vuosituhannen vaihteen lähestyessä suomimusiikissa alettiin viimein saavuttaa vuosikymmenien haaveet, kun suomalainen musiikki breikkasi maailmalla. Ensimmäisenä onnisti Bomfunk MC's -yhtyettä, jonka ensilevy In stereo pääsi kansainväliseen jakeluun ja Freestylerista tuli kansainvälinen hitti. Jo ennen Freestyleria levyltä oli irrotettu hitti jos toinenkin ja levy oli valtava listamenestys Suomessakin.

Vuoden myydyin äänite oli äänitetty Helsingissä vuonna 1998: Mestarit areenalla -kokoelmalla Kirka, Hector, Pave Maijanen ja Pepe Wilberg esittivät yhdessä hittejään. Herrat vierailivat myös Bum tsi bum -musiikkiviihdeohjelmassa, jolloin ohjelma keräsi huiman 1,7 miljoonan katsojan yleisön!Musiikissa elettiin myös lattarimusiikin aaltoa. Sen kuumimpia nimiä olivat Ricky Martin, Enrique Iglesias sekä Jennifer Lopez. Backstreet Boys oli suosionsa kuumimmassa ytimessä ja keikkaili Suomessa elokuussa täyttäen Hartwall-areenan.

Spice Girls niitti vielä jonkinlaisia myyntilukuja Goodbye-hitillään, mutta naisenergian suurin valtikka siirtyi meillä paljolti kotimaisiin käsiin: Nylon Beat ja Tiktak tahkoivat hyviä myyntilukuja ja radiosoittoa piisasi. Erityisesti Tiktak oli meillä uudenlainen bändi, sillä mikään tyttösoittajista koostuva bändi ei ollut aiemmin saavuttanut vastaavaa menestystä. Ensihitin Sekoitat mun maailman jälkeen loppuvuodesta kaikkialla alkoi soida Lopeta. Tiktakista tuli Suomen nuorin platinaa myynyt yhtye esikoislevyllään Frendit.

Euroviisuvoiton vei länsinaapurimme Ruotsi kappaleella Take me to your heaven, jonka esitti Charlotte Nilsson.


Vuoden katsotuimmat elokuvat
Star wars - Episodi 1: Pimeän uhka
Rukajärven tie
007 - Kun maailma ei riitä
Tarzan
Häjyt
Notting Hill
Kulkuri ja joutsen
The Matrix
Lapin kullan kimallus
Rakastunut Shakespeare


Vuodelta 1999 ovat myös sellaiset elokuvat kuin Fucking Åmål, Pitkä kuuma kesä, Fight Club, Sinulle on postia, Austin Powers, 10 things I hate about you, Julmia aikeita sekä Pakko olla in. Niin vakavia kuin hupaisia kauhuteemoja oli elokuvissa Tiedän yhä mitä teit viime kesänä ja Urban Legend.

Kotimaisista elokuvista on mainittava vielä lähemmin Perttu Lepän Pitkä kuuma kesä, sillä ei sitä kotimaisia nuortenelokuvia 90-luvulla(kaan) ihan loputtoman monia tehty. Itse ihastuin leffaan ja omistin sen vhs:llä. Leffassa Itä-Suomeen Helsingistä muuttava Patu päätyy manageroimaan aloittelevaa Kalle Päätelo -nimistä punkrockbändiä. Kaikkien haaveissa on keikka Tavastialla, ja romantiikkaakin notkean sanailun, hyvin henkilöhahmojen ja hyvän musiikin siivittämässä vuoteen 1980 sijoittuvassa elokuvassa piisaa.

Mukana Pitkässä kuumassa kesässä näytteli myös muuan Konsta Hiekkanen, jota samoihin aikoihin nousi taitelijanimellä Jimi Pääkallo yhdessä Tyrävyön kanssa teinien c-kaseteille ja päiväuniin koveroimalla Ajetaan me tandemilla -biisin ja muun muassa Ensisuudella-singlellä. Kyllä, olin itsekin juuri se Tyrävyö-teini, jonka Petri Nygård uhkasi heittää hiuksista vittuun V*itun suomirokki -biisissää hetkeä myöhemmin.Tammikuun 25. päivä MTV3:lla alkoi uusi suomalainen päivittäissarja Salatut elämät. Tyyne Puustinen oli kuollut, runosielu Miia ihastunut Sakuun ja Jukka esitteli lapsilleen uuden vaimonsa Hannan. Karkit sai kätevästi Ismon valinnasta.

Television muita suosittuja ohjelmia olivat ulkomaisista esimerkiksi Ally McBeal, vasta alkanut Dawson's Creek, Frendit, Salaiset kansiot, Teho-osasto ja Viiden juttu. Kotimaisella puolella nuorille suunnattuja ohjelmia oli huomattavasti vähemmän, mutta esimerkiksi Suosikin vuosiäänestyksen pohjalta sellaisia sarjoa katsottiin, kuten jo mainitut Salkkarit, Isänmaantoivot, Jyrki, Kotikatu, Ugrilampaat, Enkeleitä ja pikkupiruja sekä Team Ahma. Salatuista elämistä tutut näyttelijät valtasivat myös suosituimpien näyttelijöiden listat.


Kouluikäisten suositteja on muun maussa tässä Koululaisesta löytyneessä jutussa, jossa Eläintarhan ala-asteen oppilaat olivat saaneet antaa vinkkejä hiihtolomalle. Eli Top5:ssa vinkit hyviin kirjoihin, telkkariohjelmiin, leffoihin, musiikkiin ja videoihin.

Listoista löytyy paljon minulle, ja varmasti teillekin, tuttuja juttuja. Kirjamaailman puolelta olen lukenut noita kaikkia, lukuunottamatta Timo Parvelan Ella-sarjaa, ehkä olen hiukan liian vanha niille. Tuija Lehtisen sara@grazymail.com oli mulle tärkeä joskus aikanaan, ja silloin vuosina 1998-1999 kirjan nimi @-merkkeineen oli jotenkin niin kamalasta ajanhermolla.


Supercool meno! Ihan sikasiistii!
Millennium tulee, olen valmis!Minun muistoissani vuosi 1999 on mahdottoman iloista ja hyvää aikaa. Yleisesti arvioisin, että vaikka maailmassa on aina epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, oli vuosituhannen vaihteen aika silti ainakin Suomessa todella optimistista. Teknologia otti suuria harppauksia, ja monessa mielessä 1990-luvun alkua ja loppua ei voi edes verrata. Sen vanhan (ja toki yhä kotoa löytyvän) eteisen puhelimen lisäksi miltei jokaisella soi taskussa Nokia tune tai säkkijärven polkka, Nokiasta tuli yksi maailman tunnetuimmista yrityksistä. Internet ei ollut enää vain finniotsaisten poikien vinttihuoneiden hommeli, vaan modeemi raksutti jo joka kodin nurkassa. Oli sähköpostit, chatit ja nettisivut. Alkuvuosikymmenen kolmen lähinnä iltapäivisin näkyvän tv-kanavan sijaan meillä oli neljä jo lähemmäs ympärivuorokautista kanavaa. Suomi sai talvella 2000 historiansa ensimmäisen naispresidentin, melkoinen merkkipaalu sekin. Vuosikymmenten odottelun jälkeen vihdoinkin suomalainen musiikki alkoi menestyä maailmalla, kiitos eritoten Bomfunk MC's:n, Daruden ja HIMin, mutta myös The Rasmuksen, Nightwishin, Children of Bodomin ja monien muiden. Aika oli metallinkiiltoista ja odottavaa, elettiin markan viimeisiä vuosia ja monin paikoin Suomessa totuteltiin paitsi yhdentyvään Eurooppaan kylmän sodan jälkeen (ja siis aivan uudenlaiseen naapuripolitiikkaan), myös ennennäkemättömän korkeaan elintasoon. Terrorismi ei vielä ollut sellainen juttu, joka siitä tulisi syyskuussa 2001, jotenkin niin monet asiat sujuivat hyvin.

Itse ostin elämäni ensimmäiset cd-levyni, pukeuduin Mic Macin kahiseviin metrohousuihin, puin kaulaan puuhelmet ja ranteeseen rivin ystävänauhoja. Kuuntelin Radio Mafian sunnuntai-iltapäivien Lista-ohjelmasta sitä mitä kuunnella piti.


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, että ala-asteella oleville tarkoitetussa lehdessä ehdotetaan hiihtolomaleffoiksi k-18-elokuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Ja mietin myös noita tv-sarjoja. Itse en esim saanut katsoa Melrose placea enkä muitakaan klo 21 jälkeen tulleita ohjelmia.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.