tiistai 31. maaliskuuta 2015

Vuonna 1998

I did not have a relationship with that year.
~Mukaellen Billiä~
1990-luku etenee vääjäämättömästi. Lama on taakse jäänyttä elämää ja uudet kiehtovat tuulet puhaltavat. Suosikkia lukee enemmän ihmisiä kuin koskaan (ja Demi ilmestyy ensimmäisen kerran!), povareissa ja pikkurepuista kuuluu maaginen Säkkijärven polkka Nokialle sovitettuna ja saa jännittää, mahtuuko AngelGirl~82 ja Tontza69 Kiss fm:n Chatin yökerhoon.

Vähän muutakin tapahtui.

Yksi vuoden 1998 villityksistä: hiusmaskara.

Vuosi oli globaalisti mittaushistorian lämpimin, mutta Suomen kesä taas oli historiallisen sateinen.

Tammikuussa Yhdysvaltain presidentti  väitti televisiossa, ettei hänellä ja Valkoisen talon harjoittelija Monica Lewinskylla ollut ollut seksisuhdetta. "I did not have a relationship with that woman." Valhehan se oli, ja totuus selvisi puolta vuotta myöhemmin. Love was in the air myös Suomessa: pääministerimme Paavo Lipponen juhli häitä Päivi Hertzbergin kanssa.

Maaliskuussa Jyväskylässä tapahtui hyvin vakava junaonnettomuus, jossa kuoli kymmenen ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Onnettomuuden syynä oli junan suistuminen kiskoilta, ilmeisesti opasteiden väärintulkinnan vuoksi. Vuonna 1998 onnettomuuksia sattui muitakin - esimerkiksi Göteborgissa juhlapaikalla syttyi tuhoisa tulipalo: 63 menehtyi, yli 200 loukkaantui.
Ja muistaako joku kuulleensa Remonttiryhmästä? Kansanedustaja Risto Kuisma perusti sen yksin erottuaan Nuorsuomalaisista. Kansanedustaja Arja Alhoa arvosteltiin kovin sanoin Ulf Sundqvistin tuomion kohtuullistamisesta ministeriaikanaan - itsekin muistan hämärästi tapauksen. Alho joutui lopulta jättämään paikkansa.

Venäjällä oli talouskriisi, rupla devalvoitiin.Irak kera Saddam Husseinin kanssa oli kaikkien huulilla, ainakin Yhdysvalloissa, joka suunnitteli ja toteutti omia pommituksiaan Irakissa.

Telecom muutti nimensä Soneraksi. Suomessa keskusteltiin kiivaasti EMU-jäsenyydestä - eli kysymyksestä, tulisiko Suomikin joskus euromaaksi. Suvi-Anne Siimeksestä tuli Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Helsingissä avattiin nykytaiteenmuseo Kiasma.Mika Häkkinen voitti ensimmäisen kahdesta formula ykkösen maailmanmestaruudestaan. Mikä hienointa, voitto varmistui vasta viimeisessä, Japanissa suomalaisittain aamuaikaan käydyssä kisassa.

Ricky Martin lauloi tunnuslaulun jalkapallon mm-kisoille. Itse kisoissa Brasilia hävisi loppuottelussa Ranskalle maalein 3-0, mutta Ronaldo yhtä kaikki oli yksi maailman suosituimmista urheilijoista ja hänet valittiin myös kisojen parhaaksi pelaajaksi. Harvinaista herkkua oli se, että Ranska myös isännöi kisoja - harvemmin kotietua pystytään hyödyntämään ihan mestaruuden vertaa.

Jokereiden ja TPS:n kaksinkamppailuun jääkiekon Suomen mestaruuksista tuli pieni ryppy, kun poika suuntasi tällä kertaa HIFK:lle.

Talviolympialaiset urheiltiin Japanissa Naganossa. Erityisesti kisojen jääkiekko oli korkeatasoista, sillä NHL-pelaajat pääsivät mukaan. Suomen saldona oli yhteensä 12 mitalia - oi niitä hienoja vanhoja aikoja! Mitalit saavuttivat muun muassa mäkihyppääjä Jani Soinen (henkkoht kultaa ja hopeaa), hiihtäjä Mika Myllylä (kultaa, pronssia ja viestipronssia), ja yhdistetyn urheilija Samppa Lajunen (hopeaa joukkuekilpailussa ja henkkoht-kisassa). Lisäksi Suomen joukkueet saavuttivat olympiapronssia niin miesten kuin naistenkin jääkiekossa - tämän vuoksi yksittäisten palkittujen urheilijoiden määrä laskettiin useissa kymmenissä. Mukana myös Teemu Selänne, Saku Koivu ja Jari Kurri!

Vuoden 1998 musiikkimaailma

Ala-astetta käyvälle Spaissarifanille vuosi oli ikimuistoinen. Spice Girls tuli toukokuussa keikalle Helsinkiin - ja hajosi heti sen jälkeen! Monet muistanevat Suosikista ne jutut ja kuvat, joissa Geri on lähes meikittä ja Spaissareille ojennetaan mahtava pokaali suurmenestyksestään. Spaissarit jatkoivat nelikkona, mutta voiko joku väittää, että kolmannen levyn Holler-hitti vetäisi vertoja aiemmille biiseille. Gerille tehty laulu Goodbye oli kuitenkin vakiokamaa Jyrkissä.

Tämän vuoden hitit ovat minulle tuttuakin tutumpia. Voi siis otaksua, että kuuntelin lakkaamatta Radiomafiaa, katsoin Jyrkiä ja omistin ainakin pari kokoelmalevyä c-kasettina (yksi niistä oli Kiss fm hits 6).Yksi vuoden suurimpia hittejä oli Apulannan Teit meistä kauniin, ja sen listamenestys olikin aikamoinen temppu: 19 viikkoa sinkkulistan ykkösenä! Ei ollut Angels crying -europopista tai Rasmuksen Liquid-biisistä sen ohittajaksi.

Celine Dion: My heart will go on
Apulanta: Teit meistä kauniin
Cher: Believe
Neljä Baritonia: Pop-musiikkia
J. Karjalainen: On kaikki niinkuin ennenkin
Madonna: Frozen
Aerosmith: I don't want to miss a thing
Modern Talking: You're my heart, you're my soul 1998
E-Type: Angels crying / Here I go again
Ricky Martin: La copa de la vida - The cup of life
Scooter: How much is the fish
Savage Garden: Truly madly deeply
Spice Girls: Viva forever
Ace of Base: Cruel summer
Era: Ameno

Nuorilta naisartisteilta ilmestyi monia biisejä, jotka jäivät (ainakin toistaiseksi) kyseisten artistien suurimmiksi hiteiksi. Näihin luen ainakin sellaiset kuten Anoukin Nobody's Wife, Natalie Imbruglian Torn ja Emilian Big big world.

Tanskasta kajahti monenlaista eurodancea. Edellisen vuoden jymymenestys, Aquan Aquarium oli levylistoilla vielä talvella, ja muistattehan sellaiset hitit kuten Dazen Tamagotchi ja intialaista taxikuskia esittäneen Dr Bombayn.


3Some-yhtyeestä povattiin ensimmäistä suomalaista kovan luokan läpimurtoa kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla. Tämä osin siksi, että he saivat musiikkivideonsa MTV:lle. Monista Suosikin sivuilla ilmestyneistä jutuista huolimatta suosio jäi varsin laimeaksi, ja 3Some korkeintaan yhden hitin ihmeeksi. Bändissä laulanut Milla Alftan etsii nykyään MTV3:lla Suomen kauneimpia koteja.

Niin, se heidän hittinsä oli Merry go round.

Jonkunlaisena rahastuksena, tai ehkä ihan nerokkaana juttuna voi pitää Smurffeja, jotka porskuttivat kovaa vauhtia eteenpäin. Vaan mitä sanotte siihen, että vuoden aikana neljä (4) eri Smurffit-levyä ehti viihtyä albumilistalla! Volumet 3-6 siis. Vaikka oli niistä iloakin. Kuinka usein muutoin saisi kuulla Dazen Superherosta tehtyä versiota, jossa huudetaan "Soppa tulee, soppa tulee!"?

Euroviisut voitti Israel. Kappale ja esittäjä jäivät mieleen: Dana International on transsukupuolinen ja Diva taas pirun tarttuva biisi!

Elokuvat: Vuoden sanana Titanic

Vuoden 1998 elokuvatapaus oli totta kai Titanic. Sanat eivät riitä kuvaamaan omaa rakkauttani tätä tekelettä kohtaan. Tarkemmin olen kirjoittanut Titanicista jo kolme vuotta sitten, nyt vähän lyhyemmin.

Titanic sai maailman ensi-iltansa jo vuoden 1997 joulukuussa, mutta Suomessa se tuli teattereihin talvella 1998. Se oli suuri hitti, ja Suosikin sivut täyttyivät talven ja kevään aikana Titanicista uudelleen ja uudelleen. Niin, ja Leosta...

James Cameronin ohjaama Titanic oli elokuvana aikamoinen järkäle, mutta suuruudenhulluus palkittiin, sillä elokuvasta tuli kassamagneetti ja se voitti peräti 11 Oscar-patsasta, vaikka pääosista sitä ei palkittukaan. Tarina oli traaginen ja perinteinen. Rikas tyttö, köyhä poika ja laiva, joka lipuu kohti kaikkien tuntemaa kohtaloa: hyistä Atlantin pohjaa. Kaikki eivät voi selvitä elossa. Ja mikä parasta, Titanicin tarina oli totta ja Cameronin luomat puitteet hyvin oikean tuntuiset, vaikka anakronismeja ja virheitä yli kolmituntiseen tietysti sattui myös mahtumaan.Jack ja Rose nousivat oikeastaan käsitteeksi ja aikakauden nuorille aikuisille ja teineille se toi suuren määrän lausahduksia (ainakin jos on yhtä vannoutunut Titanicisti kuin minä) ja kohtauksia, joita toistaa. Kaikki muistavat varmasti Rosen käden hikisen auton ikkunassa ja kaksikin lentokohtausta laivan keulassa. "Draw me like your French girls". Entäpä loputtomat spekulaatiot siitä, kuinka Jack kyllä olisi mahtunut sen oven päälle? Jackin ja Rosen ansiosta valokeilaan ponkaisivat myös Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet, joiden muutenkin nousussa olleet näyttelijänurat nousivat niin sanotusti nextille levelille. "I'm a king of the world, wu-huu!"

Elokuvan myötä kaupat täyttyivät Titanic-krääsästä (tai siis ihanasta fanitavarasta, kuten itse koen) ja My heart will go on oli vuoden soitetuin hitti. Samalla aikakaus- ja sanomalehdissä ilmestyi paljon muitakin Titaniciin liittyviä juttuja. Keitä suomalaisia laivalla oli, miksi California ei tullut auttamaan?


Muitakin leffoja vuonna 1998 kuitenkin mentiin katsomaan teatteriin. Pitkästä aikaa myös kotimaisia elokuvia nousi katsotuimpien listoilla kärjen tuntumaan, vaikka Titanicin suosiota mikaan ei uhannut, ei lähellekään. Niitä muita elokuvia erityisesti Poika ja ilves sekä Kuningasjätkä.

Katsotuimmat elokuvat:

1. Titanic
2. Poika ja ilves
3. Kuningasjätkä
4. Armageddon
5. Pelastakaa sotamies Ryan
6. Elämä on ihanaa
7. Sekaisin Marista
8. Mulan
9. The Truman Show
10. Deep Impact
11. Hevoskuiskaaja
12. X-Files - taistelu tulevaisuudesta
13. Egyptin prinssi
14. Godzilla
15. Tappava ase 4
16. Eläintohtori
17. Anastasia
18. Rautanaamio
19. Spice World
20. Zorron naamio

Itse lienen juuri tuolloin herännyt maailmaan, sillä listalta löytyy yllättävän monta elokuvaa, jotka tosiaan näin jo 1990-luvulla. Tragediat olivat selvästikin vuoden teema, sillä Titanicin uppoamisen lisäksi kaiken maailman asteroidit uhkasivat koko maapalloa niin Armageddonissa kuin Deep Impactissakin.  Molemmat näin ja koin syvää maailmantuskaa.
Televisio

Suomessa oli edellisenä vuonna, 1997, aloittanut toiminsa neljäs valtakunnallinen ilmaiskanava, joten ohjelmatarjonta oli laajempaa kuin koskaan ennen.  Sunset Beachilla Caitlin ja Cole rakastivat toisiaan ja miten käykään Megin ja Benin? Jyrki viihdytti arki-iltapäivisin ja Ihmeidentekijät iltaisin. Saako Janne Jäälahti viimein onnellisen rakkaussuhteen ja entäs Sirkka ja Mauri Niskan avioliitto? Nuoret katsoivat esimerkiksi Kotikatua, Kummelia, Isänmaantoivoja ja Team Ahmaa. Ylellä tuli poikkeuksellisen aidon tuntuinen nuortensarja Enkeleitä ja pikkupiruja. Rakastuin sarjan Tuukkaan, tottakai!

Ulkomaisista sarjoista suosituin oli vielä varsin tuore tuttavuus, Frendit. Televisiossa alkoi pyöriä myös Ally McBeal. Muita nimiä olivat esimerkiksi Salaiset kansiot, Melrose Place, Teho-osasto, Sabrina, Kolmas kivi auringosta ja Niinsanottu elämäni, jossa Jared Leto ja Claire Danes tekivät läpimurtonsa.

Heinäkuun 1998 tv-ohjelmatietoja esimerkiksi täällä.Jaa-a, mitäpä itse hommailin. Täytin 11-vuotta ja olin maailmassa mukana ainakin mitä tulee siihen, muistanko kaikki vuoden Suosikit, Koululaiset, hitit, Jyrkit ja muut. Rakastuin Titaniciin, mitä ei varmasti ole hankala uskoa. Ja kesällä kävin Puuhamaassa pukeutuneena Leonardo diCaprio -t-paitaan. En muistanut edes omistaneeni sellaista, mutta valokuva todistaa.Millainen oli sinun vuotesi 1998?


4 kommenttia:

 1. Ekaa kertaa tunnen oloni vanhaksi, kun muistan tämän kaiken ja vielä omat reflektioni niiltä ajoilta. (Olin 15.) Käytin muuten hiusmaskaraa viimeksi toissapäivänä! Kätevää pinkissä tukassa kun voi meikata juurikasvua piiloon :D

  VastaaPoista
 2. Joitain samoja juttuja muistan omasta lapsuudesta. Hiusmaskarasta on jonkinlainen mielikuva ja muistaakseni miultakin saattoi löytyä Leonardo diCaprion kuvalla varustettu T-paita. Spaissarit oli iso juttu mutta myös smurffilevyjä löytyi :D

  Äiti on säästänyt meille aina joka vuodelta ns. koulumuistolaatikon ja niitten sisällön perusteella ainaki meillä oli koulussa tosi suosittua kirjoittaa kirjeitä ihan omien luokkakavereiden kanssa. Tosi usein synttäreilläkin sai lahjaks just kirjepaperisettejä. Tarroja vissiin keräiltiin ja vaihdeltiin vielä tuolloin myös :)

  Oi, Enkeleitä ja pikkupiruja oli niin huippu :) karuselliä tuli myös seurattua

  VastaaPoista
 3. Olipas siinä kaiken kattava katsaus noin yleisesti ja suomalaisittain vuoteen 1998! Jonkin verran tuttuja juttuja minulle, ainakin nuo kaikki musiikkijutut ja Titanic - minäkin, kuten aiempi kommentoija, olin myös 15 vuotta vanha. Itselläni vuoteen kuului näin ollen myös ripari ja peruskoulun viimeisen vuoden alkaminen...

  VastaaPoista
 4. Parasta tuossa vuodessa oli se, kun kävin Spice Girls konsertissa. Muistan myös suuren Titanic huuman. Celine Dionin kappale on edelleen kaunis.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.