torstai 12. maaliskuuta 2015

Barbie-sarjakuvalehdet

Barbie-lehdet kuuluivat monien tyttöjen (ja mistäs tiedän, ehkä poikienkin) 1990-lukuun.
Myös minun!


1990-luvun Barbie-lehtiä vuodelta 1990 vuoteen 1996.


Barbie-lehdet olivat etupäässä sarjakuvalehtiä, mutta niissä oli silti monenlaista muutakin sisältöä. Vuoteen 1994 saakka näissä Suomessa julkaistuissa Barbie-lehdissä julkaistiin sekä piirrettyjä sarjakuvia että valokuvattuja sarjakuvia, fotonovelleja. Niiden visuaalinen kehitys jo ihan muutamankin vuoden aikana on silmiin pistävää, kuten yritän tässä seuraavassa kuvassa selvittää:


Sarjakuvat olivat kilttiä Barbie-kamaa. Barbie esimerkiksi shoppaili vaatekaupoissa, juhli ystävien kanssa, vahti lapsia, seikkaili safarilla, teki televisiota ja mallintöitä ja niin edelleen. Rekvisiittana olivat monet Barbie-tuotteet, joita saattoi himotella myös Barbie-kuvastoista - kuten kaikkia näitä nukkejakin ja niiden vaatteita. Vuodesta 1995 alkaen piirrettyjä sarjakuvia lehdissä ei enää ollut. Lehtien olomuoto muuttui hieman muutenkin, sillä lehden koko pieneni ja kansi muuttui paperiltaan paksummaksi.

Lehdissä oli myös monia palstoja, joista luultavasti legendaarisin on kirjeystäväpalsta, kuten tämän aikakauden lasten- ja nuortenlehdissä aina.Zik zak -palstalla julkaistiin muun muassa runoja, vitsejä ja lukijat kertoivat omista Barbeistaan.

Klikkaamalla isommaksi, niin näet lukea ilmoitukset.

Kirjepalstojen lisäksi Barbie-lehdistä löytyi myös esimerkiksi horoskoopit, tarinoita/novelleja, testejä, Barbien haastatteluja, helppoja ohjeita välipalojen tekoon ja niin edelleen. Ja vaikka mitä!

Yksi vuoden 2015 silmin paitsi ajankohtainen (älypuhelimien kautta) myös hivelevän hauskan nostalginen testi tässä alla - kysymykset aukikirjoitettuna kuvan alla.


Testi Barbie-lehdestä vuodelta 1991: Oletko telemaanikko?


"Kiva Testi! Oletko telemaanikko?

Puhelinsoitto on helppo tapa saavuttaa kaukanakin oleva ystävä, ja puhelimessa rupatteleminen voi olla todella mukavaa. Mutta puhelimen käyttökin voi paisua liiallisuuksiin - Sinusta voi tulla telemaanikko, jolle melkein kasvaa kuuloke korvaan kiinni! Varo vain, se on usein meidän tyttöjen paha tapa! Testaa, miten pitkälle telemaniasi on jo kehittynyt?

1. Puhun puhelimessa päivittäin
a. ainakin tunnin, joskus kaksikin
b. muutaman kymmenen minuuttia
c. en välttämättä käytä puhelinta joka päivä

2. Soittelen parhaalle kaverilleni
a. monta kertaa päivässä
b. kerran päivässä
c. kerran, pari viikossa tai vieläkin harvemmin

3. Puhelin on mielestäni
a. juoruiluun, kikattamiseen, nauramiseen ja höpöttämiseen
b. ystävyyssuhteiden ylläpitoon
c. tärkeiden asioiden ilmoitteluun ja viestin välittämiseen.

4. Montako puhelinta on unelmakodissasi?
a. Monta! Puhelin joka huoneessa; myös kellarissa ja kylpyhuoneessa
b. Kaksi tai kolme; ainakin eteisessä ja makuuhuoneessa
c. Yksi riittää ja ilmankin voi tulla toimeen

5. Kuka teillä puhuu eniten puhelimessa?
a. Minä, täytyy tunnustaa; joko luvalla tai ilman lupaa.
b. Soittelen jonkin verran, mutta en varmaankaan eniten.
c. En minä ainakaan! En soita juuri koskaan.

6. Onko muu perhe kiinnittänyt huomiota puhelin käyttöösi?
a. Joudun maksamaan oman osani puhelinlaskusta, jopa!
b. Muut joskus vinoilevat, että puhelin on usein varattu.
c. Huomautuksia ei ole tullut."


Ja tämä viimeinen kuva fotonovellista vuodelta 1991. Juuri tämä ihan vain siksi, että minulla ja siskollani sattui olemaan tuo safariauto. Very cool.1990-luvulla Barbie-lehti ei tullut minulle, mutta toisinaan ostin sitä divarista tai jostakin, sillä muutamia lehtiä minulla kuitenkin oli omanani. Niitä tuli luettua kamalan paljon - tosin en koskaan lukenut niitä yhden aukeaman pituisia tarinoita, vaan sarjakuvat. Tyyli, jolla sarjakuvat oli piirretty, olivat minusta kiva ja niinpä en muista, että olisin diggaillut vain fotonovelleista, vaikka toisaalta Barbie oli (ainakin minulle) ainoa lehti, jossa oli käytössä tällainen mahtava keksintö.

Onko Barbie-lehti sinulle tuttu?

10 kommenttia:

 1. Ite en koskaan tykänny barbie-nukeista yhtään, vihasin niitä :D Mutta muistanpa kerran halunneeni ostaa irtonumeron tätä lehteä askarteluohjeiden takia ja se lehti tuli kuitenkin luettuu monia kertoja läpi mielenkiinnolla :D

  On muuten tossa kirjeystäväpalstalla näköjään parit tutut tytöt kotikyliltä :D ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, olet ensimmäisiä tietämiäni barbinvihaajia! :D Leikitkö jollain muilla nukeilla?

   Poista
 2. Minä rakastin Barbie-lehtien fotonovelleja! Minusta ne olivat niin ihania ja niistä sai kivaa inspiraatiota Barbien kodin sisustamiseen ynnä muuhun. Omassa barbitalossani, joka oli ihan vaan iso rottinkinen hylly, käytin kyllä melko luovia sisustusratkaisuja, vaikka jonkin verran ihan "oikeita barbihuonekalujakin" minulla oli. Hmmm... olen tainnut korvata tätä nykyä Barbie-lehdet blogeilla ja barbikodin sijasta sisustan omaa kotiani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei tullut koskaan mieleenkään, että olisin tehnyt omia fotonovellaja - miten tylsä olen ollut!

   Poista
 3. Voi että nuo oli ihania! Piirrettyjä sarjakuvia ei tullut koskaan vastaan, mutta noita fotonovelleja senkin edestä. Niistä mieleen parhaiten jäänyt oli muinaiseen Kreikkaan sijoittuva tarina, jossa Ken muistaakseni oli Zeus (tai muu muotoaan muuttava hahmo).
  Nää tarinat inspiroi myös omia Barbie-leikkejäni, ja jos niihin aikoihin olis ollut mahdollisuus/lupa käyttää kameraa, olisin varmasti vastaavanlaisia tehnyt itse. Nykyäänhän se olis tosi helppoa, täytyy ehkä kysellä siskolta jos sen tyttäreltä jäisi jotain Barbeja joskus käytöstä pois... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat niitä fotonovelleja tehtyä! Ihan mahtava idea ^_^

   Poista
 4. Ihania lehtiä! En koskaan lukenut näitä, mutta muistan selailleeni pienenä kaikki Barbie kuvastot moneen kertaan läpi :)

  VastaaPoista
 5. Olin siinä mielessä onnellinen Barbie-muksu, että joskus 90-luvun puolivälissä sain kahdelta serkultani ison kasan heidän vanhoja Barbie-lehtiään. Tykkäsin tosi paljon, sekä fotonovelleista että sarjakuvista. Barbiessa oli meikkausohjeita, ruokaohjeita ja välillä oli myös horoskoopit. Muistaakseni siskolleni tuli Barbie-lehti tilattuna 90-luvun loppupuolella. Kun nykyään lukee 90-luvun alun Barbie lehtiä ja 2000-luvun Barbie-lehtiä tarinankerronoissa on suuria eroja. Vanhemmissa lehdissä Barbiella ja Kenillä oli joskus ihan mustasukkaisuus-draamaa. Muistan muutaman joulu-numeron, joissa käsiteltiin työttömyyttä ja toisen, jossa Skipper teki vaapaaehtoistyötä kodittomien parissa. Ompa niissä käsitelty myös adoptiota, sotaa ja muistinmenetystä. Tällaiset yhteiskunnallisia asiota käsittelevät (ja ylipäänsä juonelliset) tarinat katosivat lehdestä kokonaan, jossain vaiheessa. Hieman harmillista, koska niiden lukeminen oli lapsena ja nyt aikuisenakin paljon antoisampaa, kuin 2000- lehtien sarjakuvat, jotka olivat tyyliin sellaisia, joissa Barbie voittaa matkan malibu beachille, bilettää siellä ystävien kanssa ja ottaa aurinkoa. Vanhoja Barbie -lehtiä löytää joskus huuto.netistä. Hyvällä tuurilla myös divareista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosi mielenkiintoista kuulla, että aiemmin nuo sarjikset saattoivat olla noinkin yhteiskunnallisia - tai no ylipäätään kiinnittyneitä maailmaan pelkän pintaliidon sijaan! Mahtavaa. Pitää selailla vähän tarkemmin noita vanhempia lehtiä :)

   Poista
 6. Oi, hauskaa että satuin törmäämään tähän juttuun! Mulla oli muutamia vanhoja Barbie-lehtiä lapsena jotka äiti oli ostanut kirpparilta, ja ne oli ihan parhaita, kun sai kuolata niistä kaikkia hienoja Barbeja ja niiden tavaroita :-D Mulla itselläni oli tuo ylimmässä kuvassa näkyvä ostoskärry-Barbie ja se oli ihan superhieno mun mielestä :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.