maanantai 16. maaliskuuta 2015

Muoti-ilmiöitä

1990-luvun muoti on yksi vakiaiheistani Nuoruusdiskossa, eikä suotta, sillä hakusanoilla "90-luvun vaatteet" ja "90-luvun muoti" tullaan blogiini eniten. Tässä lyhyt lista 90-luvulle ominaisista muoti-ilmiöistä.

1. Vyölaukku

Vyölaukku on ensimmäisiä asioita, joita ihmiset yleensä liittävät 90-luvun muotiin. Erityisen trendikäs oli musta keinonahkainen vyölaukku, mahdollisesti salihousujen kanssa. Mutta sopii se monien muidenkin vaatteiden kanssa, ollos huoleti.

Tyylikäs musta vyölaukku. Erityisen ihana
korkeavyötäröisten housujen kanssa.

Yksityiskohta Muoti+kauneus-lehden
mainoksesta vuodelta 1992. Collegepuku ja vyölaukku,
mitä muuta nainen voi vaatia. No,
verkkopaidan sinne alle.

Omasta kaapista löytyy tämä upea vyölaukku, joka tosin on 90-luvun jälkeen ollut käytössä vain kerran, ysärijuhlissa. Sen takaosa on läpinäkyvää muovia ja olen kovin varma, että vyölaukku on alunperin ostettu Ruotsinlaivalta tax-freesta ja se on ollut täytetty karkkiaskeilla -ja muilla namuilla.2. Ruutuhousut

Missä ovat ruutuhousut? Kysyn vaan. Ne ovat sittemmin hävinneet katukuvasta lähes tyystin. Ihan kuin farkut olisivat jotenkin parempi valinta.
Pirtsakka yläosa ruutuhousuihin on ruutupaita. Lyömätön pari!
Näistä ruutukuviollisista ja ihanan kirkkaanvihreistä trikoohousuista muistan olleeni tosi iloinen (kuten ilmeeni kertoo) ja ylpeä, ne olivat mielestäni ihan äärettömän siistit. Siis wau, miksei noin makeita vaatteita myydä enää? Ostaisin (ja käyttäisin) heti.

Voi olla, että ironisoin vähän. Muistot sen sijaan ovat totta.
3. Vihreän ja oranssin yhdistelmä

Jonnekin vuoden 1997 tietämille liitän esimerkiksi sen tapauksen, kun minä ja siskoni saimme uudet tuulitakit, semmoiset oikein hienot ja pirun trendikkäät. Omani oli kirkkaan limenvihreä, siskoni takki oranssi. Jotenkin liitänkin siis nuo värit paitsi tähän hienoon aikakauteen, elämäni vuoteen, myös yhteen. Ehkä ette ole samaa mieltä, mutta menköön.4. Kolmiohuivit ja muut päähuivit

1990-luvun puolivälissä ja siitä eteenpäin - mutta toisaalta kuvien perusteella kyllä ihan koko 90-luvun ajan - kolmionmallisina päähän sidottavat huivit olivat kovaa huutoa. Blondi tuli taloon -sarjan Liisa näyttää mallia oikeaoppisesta huivityylistä:


Tuossa kohtauksessa Liisa on halunnut pukeutua nimenomaan todella kauniista, hienosti ja trendikkäästi, jotakuta poikaa varten tietysti. Coolit huivit löytyvät myös muun muassa 1990-luvun alun käsityölehdistä kuin myös vuoden 1997 Anttilan postimyyntiluettelosta. Aww.

1990-luvun loppupuolella minulla oli siskoni kanssa myös sellaisia huiveja, jotka olivat kolmionmallisia ja siitä lähti narut, joilla se oli helppo sitoa niskan takaa. Todellisia kolmiohuiveja ne siis. Parhaimmillaan se ei välttämättä edes ollut kankainen vaan virkattu. Ah!


5. Krepatut hiukset

Kreppiraudat kuumiksi! Joskus, joskin surullisen harvoin, kreppasin omia hiuksiani 1990-luvulla. Tosin harvemmin koko päätä, sillä look on aivan yhtä ihana, jos kreppaa vain vähän päältä tai vaikka etuhiukset. Namskis.

Näillä muotilehden naisilla kreppaus näyttää tietysti ysäriltä mutta myös tyylikkäältä. Hieman erilainen oli se vaikutus omassa päässäni, vannon.

Mitä muoti-ilmiötä sinä kaipaisit takaisin tähän päivään?

4 kommenttia:

 1. krepattua tukkaa kaipaisin ;) (välillä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne eivät välttämättä näyttäisi ollenkaan huonoilta!
   Myydäänkö kreppirautoja edelleen? En edes tiedä...

   Poista
 2. Ruutuhousut voisivat olla tosi jees, tosin vain vähän modernimpiin väriyhdistelmiin päivitettynä - beigen/vihreän sävyt eivät ole oikein tätä päivää :D Kaipaan yllättävän paljon myös krepattuja hiuksia; pitäisiköhän laittaa kreppirauta hankintalistalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä hankintaan!
   Nythän on monenlaisia kuviollisia housuja, ainakin sellaisia löysiä kesähousuja ja jumppatrikoita - ehkä ruutuhousutkin vielä tekevät paluun! 2010-luvun sävyissä toki :)

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.