maanantai 2. helmikuuta 2015

Musta on tullu kännykkähullu

Vuosituhannen vaihteessa kännykät yleistyivät räjähdysmäistä vauhtia. Itsekin sain ensimmäisen puhelimeni vuonna 2000. Se oli klassinen Nokia 3210 ensin mustilla ja sittemmin lahjaksi saaduilla punaisilla kuorilla.

Demissä julkaistiin kesällä 2000 tämä riemastuttava juttu Musta on tullu kännykkähullu. Tässä otteita tuota jutusta.
"Matkapuhelimet ovat valloittaneet läntisen pallonpuoliskon ja etenkin Suomen muutamassa vuodessa Nykyään lapanen soi jokaisessa taskussa muutaman minuutin välein ja tekstarit kiitävät ilman halki paikasta toiseen. Suomi on kännyköiden luvattu maa."

Demin kännygallup

Minkä kännykän omistat?
1. Nokia 5110
2. Nokia 3210
3. Nokia 6110

Suosituin soittoääni
1. HIM: Join me
2. Bomfunk MC's: Freestyler
3. Apulanta: Käännä se pois

Suosituin logo:
1. Snoopy
2. HIM
3. Pingviinit

Suosituin peli
1. Matopeli
2. Muistipelo
3. Rotaatiopeli

Suosituimat kuoret
1. Kameleontti tai muut peruskuoret
2. Harmaa/hopea
3. Itsemaalattu tai sekavärinen

Paljonko rahaa menee kännylaskuun kuukaudessa?
Keskimäärrin 100-200 markkaa.

Montako tekstaria lähetät päivässä?
Keskimäärin 5-10.

Oletko kännykkäaddikti?
Olen - noin 60 %
En - noin 30 %
En tiedä - noin 10 %

Kultaisia neuvoja
* Mieti tarkasti minkä hintaisen ja tasoisen kännykän hankit. Uusin muotoilu tai WAP- ja Internet-yhteydet eivät välttämättä ole se tärkein ominaisuus arkipäiväisessä yhteydenpidossa frendien kanssa.
* Pidä puhelimestasi huolta. Naarmut, kolhut ja kastuminen vahingoittavat yllättävän helposti nykyajan kevytrakenteisia kännyköitä.

Viisi villiä faktaa
* Joka viides suomalainen kotitalous hoitaa puhelunsa pelkällä kännykällä.* Noin 60 prosentilla suomalaisista on kännykkä, kun esimerkiksi Amerikassa vastaava luku on vain noin 30. Olemme siis todistettavasti kännykkähullu kansa.

Jutussa esiteltiin myös uusia kännykkämalleja, kuten Nokia 8210 (hinta 4200 mk, ominaisuuksina mm. kuvaviestit, ennustava tekstinsyöttö ja kuusi kuorivärivaihtoehtoa) ja Ericsson T10, joka oli "pirteä ja pippurinen käyttökännykkä". Uutta olivat myös kännykkäpehmolelut sekä VTG:n kuoret (hinnat 295mk, tuntuu suolaiselta).

Jutussa niinikään esiteltiin sitä, mikä on WAP ja todettiin, että toistaiseksi sen kautta ei voinut käyttää Internetiä vielä samassa määrin kuin tietokoneella, mutta esim. urheilutuloksien katselun, laskujen maksaminen ja leffalipun varaamisen sanottiin jo onnistuvan. Juttu loppui kuitenkin toiveikkaaseen - ja miten oikeassa olleeseen! - toteamukseen "Joskus meillä on kenties mahdollisuus seurata jopa telkkaria ja leffatrailereita kännykästämme!"Mikä oli sinun ensimmäinen kännykkäsi, liittyykö siihen erityisiä muistoja?
Omissa muistoissani yksi luokkani poika sävelsi kännykkääni Daruden Sandstormin soittoääneksi. Ah, mikä ajankuva!

**

Juttu on siis Demistä numero 6/2000. Klikkaamalla isommaksi!
Tsekkaa myös vanha kirjoitukseni kännyköistä!

8 kommenttia:

 1. Voi sitä ilonpäivää kun joululahjapaketista paljastui punaisilla kuorilla oleva 5110! Ja mikä pettymys kun saldoraja täyttyi niin äkkiä, aina!

  Nuo soittoäänen säveltämiset muistan minäkin. ja voi hyvänen aika sitten kun se ensimmäinen värinäytöllinen puhelin tuli! Minulla se oli vielä läppämallinen! Oli se jännää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Mutta ne saldorajat tosiaan oli vähän hankalia monille :)

   Poista
 2. Ensimmäinen oma kännykkäni oli rippilahjaksi -99 saatu 5110, vihreillä avaruusaiheisilla kuorilla. Soittoäänenä joku kammottava kilkatus ja logona South Park. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mitä muistoja! Olen vähän kade noista kuorista, vaikkei mulla 5110:aa ollutkaan :)

   Poista
 3. Minulla oli kaikki nuo suosituimmat 5110, 6110 jne ja vaihdoin puhelinta aika usein. 8210:n ostin heti kun se ilmestyi ja hinta oli tosiaan 4200 mk (yli 700 e) ja siinähän oli huippuominaisuuksina mm. mustavalkonäyttö ja.. infrapuna. Olihan se karua, kun teinikännissä uutena vuotena hukkasin ko. puhelimen. Onneksi se löytyi myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeat huippuominaisuudet! Onneksi puhelin löytyi :)

   Poista
 4. Hassua, munkin eka kännykkä oli vuonna 2000 saatu Nokia 3210 punaisilla kuorilla :) Se oli muuten tosi hyvä kännykkä! Kultaakohan aika muistot? Sen jälkeisiä kännyköitä (ennen älypuhelimia) en muistele niin kaihoisasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään kultaa, sehän oli ihan lyömätön luuri!

   Poista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.