tiistai 8. heinäkuuta 2014

Ysärisaippuaa1990-luvulla Suomessakin seurattiin silmä kovana amerikkalaisia saippuasarjoja. Tai no, ainakin Kauniita ja rohkeita, joka oli Suomessa mahdottoman suosittu.

Kauniiden ja rohkeiden vanha kunnon tunnus kera kaikkien upeiden hahmojen Sheilasta Sally Spectraan:Kauniit ja rohkeat alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1987, Suomessa 1992. Jo ensimmäisenä esitysvuonna miljoonan katsojan raja meni usein rikki, ja 1990-luvulla Kauniit ja rohkeat oli usein jopa koko maan katsotuin tv-sarja. Omat isovanhempani nauhoittivat jaksoja vhs:lle silloin, kun eivät päässeet lähetysaikaan television ääreen. Sarjaa voi siis pitää oikeasti erittäin merkittävänä osana suomalaisten tv-katselukokemuksien historiaa ja osana 1990-luvun kulttuurihistoriaa. Varsin usein sarjan näyttelijöitä myös vieraili Suomessa jakamassa haastatteluja ja nimikirjoituksia sekä tapaamassa faneja. Suosio alkoi hiipua vasta 90-luvun lopussa. Suurin osa vuosikymmenestä oli kuitenkin sarjan kulta-aikaa.

1990-luvun Kaunarit pitivät sisällään ehdottomia ja ylittämättömiä helmiä. Ehkä kaikkein ikimuistoisin oli tietysti se, kuinka Taylorin luultiin kuolleen lento-onnettomuudessa, mutta kappas hän olikin päätynyt Marokkoon prinssi Omarin hoitoon, joka oli pelastanut Docimme tästä onnettomuudesta. Taylorista tuli suorastaan marokkolainen prinsessa, mutta sitten matkalla olleet Brooke ja Ridge päätyivät vierailulle juuri prinssi Omarin hoviin. Sattuuhan sitä.


Pahoittelen, että tuossa ei puhuta englantia...

1990-luvun ikimuistoisia Kaunarit-hahmoja oli myös Sheila, tietysti, tuo murhanhimoinen psykopaatti. Muistan myös, miten Amber-hahmo saapui sarjaan 1990-luvun lopulla alun alkaen Brooken lasten hoitajaksi ja sitten hänelle syntyi suhde Rickin kanssa. Brooke puolestaan huomasi olevansa raskaana Ridgelle, ja ajoi pinkissä mekossa avoautollaan kirkkoon keskeyttämään Ridgen ja Taylorin häitä (tämä on kai ensimmäinen KR-muistoni). Bridget syntyi sittemmin Big Bearilla.

Rantabaarissa hengasi Ericin sukulaistyttö Jessica ja limainen Sly farkkuliivissään yritti pokata tätä, mutta kunnollinen poikaystävä Dylan oli välissä.Tässä alla erittäin hulvaton kuvaus osasta Kaunareiden juonikuvioita alusta noin jaksoon ziljoona. Katsokaa ihmeessä! And the story continues...Vuonna 1993 televisiossa asti (tai no, missäs muuallakaan) mainostettiin upeaa Kauniit ja rohkeat -seinäkalenteria vuodelle 1994.

Kauniit ja rohkeat -seinäkalenteri, 1994.


Sittn mennään muutaman kilometrin päähän auringonlaskun rannalle ja 1990-luvun loppuvuosiin.
Kaunareiden rinnalle viihdyttämään tuli vuonna 1997 aloittaneelle Nelonen-kanavalle saippuasarja Sunset Beach. Itse seurasin sitäkin. Toisin kuin moni muu iki-iätön saippua, niin Sunset Beachin elinkaari oli suhteellisen lyhyt, sillä sitä ei tehty vuosikymmeniä, mutta silti se on minulle oikeastaan ihan yhtä läheinen kuin Kaunaritkin.Sunset Beachia tehtiin vain vuosina 1997-1999, hieman päälle 750 jaksoa, mikä on saippuasarjalle kai melko vähän. Sarjan loi Aaron Spelling, sama tyyppi olisi siis myös esimerkiksi Beverly Hills 90210:n, Melrose Placen, Siskoni on noidan ja Dynastian takana, jotain mainitakseni. Suhteellisen lyhyestä elinkaaresta huolimatta sarjaa esitettiin ympäri maailmaa ja se oli melko suosittu.

Kuva: Wikipedia.

Sunset Beach alkoi siitä, kun Kansasin tyttö Meg karkasi häistään Kaliforniaan Benin luokse. Sarjassa oli mukana pari komeaa hengenpelastajaa, juonikkaita naisia, teinirakkautta ja ties mitä - no, klassiseen tapaan esimerkiksi kuolleista heräämistä ja äiti, joka rakastui tyttärtensä mieheen. Muistan sarjasta paljonkin. Ikimuistoinen on esimerkiksi se, miten veljet Ricardo (poliisi) ja Antonio (pappi) rakastuivat samaan naiseen, Gabiin, ja kappas keppana kun Antonio sitten vihdoin pääsi petipuuhiin tuon veljensä naisen kanssa niin eikös se tapahtunut jossain sortuneissa raunioissa ja siinä vieressä sattui raksuttamaan päällä oleva videokamera! Kyllähän sitä aina sattuu elämässä. Muistan myös, miten juonikas Virginia päätti hedelmöittää unelmien miehensä Michaelin naisen Vanessan jollain keittiötyökalulla, jossa on tarkoitus täyttää kalkkuna. Joo-o.

Tietysti Benillä oli kuolleeksi luultu, mutta elossa oleva ja muistinsa menettänyt vaimo Maria, joka palasi kuvioihin, sekä paha kaksoiveli Derek, joka tuli sotkemaan kaiken (kuten Salattujen elämien Aaro ja Eero, hehe). Ja no, mitä kaikkea saippuasarjoissa nyt on. Kaksoisolennot nyt on ihan peruskauraa.

What will happen when he realizes that the other man is his brother? Siinäpä vasta kysymys.Sunset Beachin ensimmäiset jakson voit katsoa alta:Sunset Beachin näyttelijöitä on nähty muissakin sarjoissa. Esimerkiksi Oliviaa näytellyt Lesley-Anne Down nähtiin sittemmin Kauniissa ja rohkeissa kuten myös Sarah Buxton ("Annie"). Itseasiassa Downin näyttelijänura alkoi jo 1960-luvun lopulla, ja 1970-luvulla hän näytteli esimerkiksi Kahden kerroksen väessä. Muutaman SB:n näyttelijän olen bongannut murhaajina tai sivuhahmoina Criminal Mindsissa, Vanessa näyttelijä Sherri Saum on istunut Terapiassa-sarjan sohvalla. Jason Winston George on lääkäröinyt Greyn anatomiassa. Eddie Cibrian ("Cole") oli paitsi murhaajana Criminal Mindsissa, vieraili kymmenissä tv-sarjoissa ja oli hieman pitempään CSI Miamissa sekä näytteli jo ennen Sunset Beachia mm. Tunteissa ja tuoksuissa. Yksittäisten vierailujen lista kaikki näyttelijät huomioiden on oikeastaan loputon.

Kesällä 1998 Suomessa alettiin esittää tuota yllä mainittua Tunteita ja tuoksuja. Se on tietysti historiansa vuoksi ihan eri sarjassa kuin Sunset Beach: Tunteita ja tuoksuja -saippuaa alettiin esittää Yhdysvalloissa jo vuonna 1973! Jaksoja on tehty yli 10 000 ja jatkuu vaan. Itse en muista, katsoinko tätä 90-luvulla ollenkaan, ja sittemminkin vain satunnaisesti joinain kesäaamuina.


2000-luvun puolella Suomessa on nähty myös Passions- sekä Päivien viemää -saippuasarjoja.

1 kommentti:

  1. Sunset beach oli hyvä! Mä tykkäsin tosi kovaa siitä :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.