tiistai 15. heinäkuuta 2014

Muumimaailman kesä1990-luvun kesiin kuuluivat olennaisena osana päiväretket sellaisiin huvittelukohteisiin kuten Särkänniemi, Linnanmäki, Muumimaailma tai Puuhamaa. Jos olisimme asuneet toisella puolella Suomea, ehkä olisimme menneet Ähtärin eläintarhaan tai Visulahteen.

Naantalin Muumimaailma avattiin juhannuspäivänä vuonna 1993. Avajaisissa oli mukana myös Tove Jansson. Ylen Elävässä arkistossa olevan jutun mukaan sen rakentamista alunalkaen vastustettiin, mutta nopeasti siitä sukeutui yksi Suomen suosituimpia vierailukohteita.

Arkistossa on useampi Muumimaailmaan liittyvä juttu, niitä pääset katsomaan tästä.

Lapsuudessani kävimme siellä muutaman kerran. Muumimaailma ei ole huvipuisto, vaan nimensä mukaisesti muumimaailma, tai oikeastaan Muumilaakso, josta löytyivät Muumi-kirjoista, -sarjasta ja -sarjakuvista tutut paikat, kuten Muumitalo, Noitametsä ja uimahuone.

Tässä seisoskelen coolisti Muumitalon portailla.


Muumimaailma kujilla kuljeskelivat tietysti myös kaikki Muumeista tutut hahmot muumeista Noitaan, Hemuliin ja niin edelleen. Toisille lapsille ne olivat vähän liian jännittäviä, mutta tarpeeksi isona kättely ei enää ollut aivan ylitsepääsemätöntä.

Huomatkaa taustan aikuistan ajan henkeen sopivat kamerat ja videokamerat, vou!


Tänä vuonna vietetään Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlaa, ja kaikki paikat tursuavat Muumi-tuotteita. Siksi onkin hauska huomata, että jo 1990-luvun alkupuoliskolla elettiin muumibuumia. Vuosikymmenen alussa alkanut Muumilaakson tarinoita -piirrossarja toi Muumit kaikkien ikäluokkani lasten tietoisuuteen ja voisin arvata, että ilman sitä ei Muumimaailmaakaan välttämättä olisi. Muumit päätyivät lukuisiin vaatteisiin, jäätelöihin, tarroihin, leluihin ja muihin. Kuten uimaleluihin!

Ajattelin joskus koota yhteen kaikkia 1990-luvun Muumi-tuotteita, mutta se nyt saa vielä hetken odottaa itseään. Jotain silti jo nyt, kesälomien kunniaksi:

Kuva muumi-uimaleluista kesältä 1991. Näyttävätkö tutuilta?


Suuntautuiko teidänkin perheen kesäreissunne Muumimaailmaan? Itse haluaisin käydä siellä myös näin aikuisemmalla iällä.

1 kommentti:

  1. Muumimaaimassa tuli käytyä joskus vuonna 1995 tai silloin. Oon ollu 4-vuotias ja valokuvassa istun ujosti puistonpenkillä ja Muumimamma on siinä vierellä lohduttamassa. Ei ole mitään parempaa kuin Muumit! En tiennytkään että Tove itse on ollut puiston avajaisissa, upeaa!
    Tossa viikonloppuna tapasin Irlantilaisia sohvasirffareita jotka ihaili Muumilaivaani ja Muumitaloani ja nämä ei ollut uskoa, että suomessa on Muumimaailma.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.