maanantai 30. kesäkuuta 2014

Vuonna 1994



On aika monia tapahtumia ja juttuja, joista on nyt tasan 20 vuotta. Sukkulan lailla vuoteen 1994 siis!



Estonia upposi Itämerellä 28. syyskuuta 1994, kun sen keulavisiiri myrskyisenä syysyönä irtosi. Laivalla oli 989 ihmistä, joista 852 kuoli. Uppoaminen kesti vain hieman yli puoli tuntia, mikä osaltaan selittää laivan suuren kallistuksen vuoksi sen, miksi niin harva pelastui. Onnettomuus oli yksi pahimmista rauhanajan onnettomuuksista 1900-luvun Euroopassa.

Tyhjiä pelastusveneitä ajautui Viron toiseksi suurimman saaren Hiidenmaan rannalle, niitä on siellä edelleen nähtävillä. Paikalla on myös Estonian uhrien muistomerkki, jonka kello soi silloin, kun myrskyää yhtä kovin kuin uppoamisyönä.

Estonian tyhjä pelastusvene meressä.
Kuva: Wikipedia.

En muista Estonian uppoamista, mutta kyllä minäkin siitä tiesin. Leikeissämme Hapsiaisten perheen isä nimittäin luki lehdestä, että Estonia on uponnut.



Vuonna 1994 Suomi sai uuden tasavallan presidentin 12 vuotta kestäneen Mauno Koiviston kauden jälkeen. Valituksi tuli SDP:n listalla ehdolla ollut Martti Ahtisaari. Presidentinvaali oli ikimuistoinen, sillä sen toiselle kierrokselle Ahtisaaren kilpapariksi pääsi ruotsalaisen kansanpuolueen Elisabeth Rehn. Siitä tietysti haettiin sukupuolten vastakkainasettelua, ja tietysti kiinnostavaa oli sekin, että pienpuolueen jäsen pääsi vaalissa näin pitkälle. Myöhemmin on analysoitu, että Ahtisaari sai paljon ääniä myös niiltä, jotka äänestivät häntä vain siksi, ettei Rehn missään nimessä tulisi valituksi presidentiksi. Analogiana voin tietysti todeta, että luultavasti aika moni äänesti Sauli Niinistöäkin siksi, ettei Pekka Haavisto vain tulisi voittaneeksi parin vuoden takaista toista kierrosta. Ahtisaari sai 53,9 % äänistä, eli ei se ero lopulta ollut hirmuisen iso.

Riitta Uosukaisesta tuli ensimmäinen naispuolinen eduskunnan puhemies.

Ylen EU-ilta. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta.

Syksyllä tapahtui Euroopan Unionin rintamalla. Lokakuun 16. päivä järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys EU:hun liittymisestä. Jäsenyyttä kannatti 56,9 % äänestäneistä. Marraskuun alkupuolella Ruotsi ja Itävalta hyväksyivät liittymisensä unioniin. Koska näin oli tehty, avitti se Suomea siihen suuntaan, että 18. marraskuuta eduskunta hyväksyi suurella enemmistöllä liittymiseen EU:hun. Loppuvuonna eduskunta valitsi ensimmäiset meppimme. Yksi heistä oli Elisabeth Rehn. Ensimmäiseksi komissaariksemme tuli Erkki Liikanen.

Yle oli voimakkaasti mukana, ja televisiossa nähtiin useita väittelyitä ja muita ohjelmia EU-jäsenyydestä. Niitä voi katsoa tietysti Elävästä Arkistosta, jos poliittinen historia sattuu kiinnostamaan. Ylellä järjestettiin EU-teemailta muutamaa päivää ennen äänestystä.

Eduskunnassa käytiin EU:sta valtavasti keskustelua, ja siitä on Elävässä arkistossa jopa yli 10 tunnin paketti. Keskustelussa nähtiin argumentointia jos jonkinlaista ja väsytystaktiikka oli kova sana. Kova puhumaan oli erityisesti Vesa Laukkanen, joka piti eduskunnassa 3,5 tunnin puheen. Kuten Jukka LIndfors on kuvannut Elävän arkiston sivulla: "Ensimmäisen käsittelyn jarrutuskeskustelussa kunnostautunut Vesa Laukkanen ilmoitti puheenvuoronsa aluksi käyvänsä pääsanomansa ensin läpi "muutamassa tunnissa" ennen kuin siirtyisi "hieman syvällisempään argumentaatioon". Laukkanen toivoi, että asia voitaisiin puhumalla siirtää peräti seuraaviin valtiopäiviin, mutta myönsi ettei yksin siihen kykene. Tässä pitkässä puheenvuorossaan Laukkanen käsitteli mm. EU:n suhdetta Ilmestyskirjan ennustuksiin. Kaikkiaan 3,5 tuntia kestäneestä puheesta nähtiin tv:ssä vajaa 2,5 tuntia. ”Harvoin on yhden ihmisen hallussa puheoikeus kanavalla monta tuntia", Ylen kommentaattori Hannu Lehtilä huomautti. Sääntöjen mukaan kansanedustaja sai kuitenkin puhua ”niin kauan kuin nenä on puhujapöntön yläpuolella”, hän totesi tympeästi." 

Suomi liittyi EU:n jäseneksi tammikuun ensimmäisenä päivänä 1995.




Suuri Käsityö 1994.

Lillehammerissa taisteltiin talviolympialaiset. Yksi suurista sankareista oli 50 kilometrin perinteisen hiihdossa olympiahopeaa saanut Mika Myllylä.

Kevään MM-kisoissa miesten jääkiekkomaajoukkue antoi ehkä osviittaa tulevaisuudesta, mutta hävisi lopulta loppuottelun Kanadalle rangaistuslaukauksilla. Ehkä karvain häviämisen muoto! Kotoisessa SM-liigassa runkosarjan voitti TPS, mestaruuden Jokerit.

Jalkapallon MM-kisat käytiin Yhdysvalloissa. Loppuottelussa mestaruuden voitti Brasilia - se voitti maalittoman pelin jälkeen Italian rangaistuslaukauskilpailussa. Voi Italia, kyllä me tiedetään miltä se tuntuu. Tuolloin Brassit olivat muuten ainoa Euroopan ulkopuolinen maa, joka pääsi 8 parhaan joukkoon. Tänä vuonna tilanne näyttää melko erilaiselta!



Yleisurheilun EM-kisat pidettiin meillä kotona, Helsingissä. Kotiyleisön edessä Sari Essayah voitti naisten 10 kilometrin kävelyn, joten Maamme-laulu kajahti ilmoille, mutta se jäi valitettavasti ainoaksi kultamitaliksi.

Antti Kasvio ja Jani Sievinen kruunattiin Suomen uintihistorian ensimmäisiksi pitkän radan maailmanmestareiksi Roomassa vuonna 1994. Michael Schumacher voitti F1:n maailmanmestaruuden ensimmäisenä saksalaisena. Formulakuljettaja Ayrton Senna menehtyi onnettomuudessa Italiassa Imolan radalla toukokuussa.


Liisa ja Elli leikkivät Barbeilla sarjassa Blondi tuli taloon.


Elina Halttusen käsikirjoittama Blondi tuli taloon alkoi pyöriä televisiossa ja siitä tuli supersuosittu. Ohjelmassa työttämäksi ja asunnottomaksi jäänyt Hanski Tähtinen pääsee tyttärensä Liisan kanssa kotiapulaiseksi Hurmalan perheeseen, koska perheen 17-vuotiaat kaksoset Matti ja Missu haluavat jotenkin estää isäänsä Hannua menemästä naimisiin naapurin opettajatar Margit Haukkamaan kanssa. Siitä seurasi kaksi vuotta televisiossa pyörinyt sarja, jota katsottiin useana iltana viikossa puoli kahdeksalta. Sarja oli todella suosittu ja sillä oli usein noin miljoona katsojaa. Sarjaa on uusittu pari kertaa, ja nyttemmin se löytyy myös dvd:ltä.


"Kyllä tuosta minun design pitäis kyllä erottua!"
~Martti Ahtisaari Tuttu juttu show'ssa~

Television suosituimpia viihdeohjelmia oli Hallikaisen ja Koivusalon juontama Tuttu juttu show, jossa pariskunnat kisailivat leikkimielisesti keskinäisestä tuntemuksestaan. Mielenkiintoisella tavalla viihde ja politiikka kohtasivat toisensa, kun toisella kierroksella presidentinvaalissa olleet Ahtisaaret ja Rehnit kisailivat ruusuista toisiaan vastaan Tuttu juttu show'ssa helmikuun alussa, vain paria päivää ennen vaalipäivää. Jakso on katsottavissa Elävässä arkistossa! On esitetty arvioita, joiden mukaan Martti Ahtisaari olisi esiintynyt ohjelmassa niin hyvin, että se olisi jopa vaikuttanut hänen voittoonsa vaalissa. Ohjelmasta on peräisin muun muassa aika ajoin nähty kohtaus, jossa Ahtisaari rypyttää karjalanpiirakoita. Tiedä sitten oliko ohjelmalla vaikutusta lopputulokseen, mutta tätä yksittäista jaksoa katsoi kuitenkin 1,8 miljoonaa (!!) suomalaista, varmasti enemmän kuin yhtäkään vaalitenttiä.

Martti Ahtisaari Tuttu Juttu Show'ssa, pöydällä karjalanpiirakat.
Joel Hallikainen, Martti Ahtisaari, Timo Koivusalo, Eeva Ahtisaari.


Vuoden suurimmat hitit:

* Ace of Base: The Sign
* Rednex: Cotton eye joe
* Taikapeili: Jos sulla on toinen
* Bon Jovi: Always
* Laura Voutilainen: Kerran
* Samuli Edelman: (Sinä olet) Aurinko
* Heikki Hela: Uneton yö
* Youssou N'dour & Neneh Cherry: 7 seconds
* J. Karjalainen: Villejä lupiineja
* Enigma: Return to innocence
* Crash Test Dummies: Mmm mmm mmm mmm

Alla Taikapeili suurhittinsä kanssa, huomatkaa ihanat liikkeet sekä söpöt vaatteet!



Vuoden eurodancehittejä olivat muun muassa Dr. Albanin Look who's talking, 2 Unlimitedin The real thing ja Pandoralta esimerkiksi  Come on and do it. Suurta menestystä nauttivat vaikkapa sellaiset kuin Roxette ja Mariah Carey.

Emma-gaalassa palkintoja saivat seuraavat:

Naissolisti: Laura Voutilainen
Naistulokas: Miisa
Miessolisti: Samuli Edelmann
Miestulokas: Heikki Hela
Vuoden yhtye: 22-pistepirkko
Yhtyetulokas: Taikapeili
Vuoden sävellys: Ihana ilta (Samuli Edelmann)
Vuoden albumi: Villejä lupiineja (J. Karjalainen)

On muuten tehtävä yksi tunnustus. Rednex nousi vuonna 1994 suursuosioon Cotton eye joe -hitillään. Meillä kiersi ala-asteella useasti kaikenlaisia ystäväkirjoja, joihin luokkalaisemme kirjoittivat. Muistan erään kerran, jolloin huomasin lähes kaikkien muiden ennen minua kirjaan kirjoittaneiden maininneen lempiyhtyeekseen Rednexin. Itselläni ei ollut hajuakaan, mikä on Rednex, mutta vastasin siihen Rednex, koska kaikki muutkin. Höhö, siihen aikaan ei tainnut olla hienoa olla persoonallinen! Rednexin identiteetti selvisi minulle vasta vuosikymmen myöhemmin, vaikka Cotton eye joe ja Wish you were here tietysti kuuluivat elämäni soundtrackiin 90-luvulla. By the way, inhoan Cotton eye joeta. Yh.

Yksi vuoden suuria ja menestyksekkäimpiä tulokkaita oli Taikapeili. Että varmaan arvaakaan, mitä kukkia Taikapeilin levynkannessa oli...



Omasta mielestäni tämä Taikapeilin Suuri Salaisuus -levyn kansi voisi saada palkinnon 1990-luvun kaikkein ysäreimpänä levynkantena. En tosin tiedä, mikä taho sellaisia tunnustuksia jakaisi. Enkä totea tätä pahalla, sillä tuohan on u-p-e-a !

Hanna-Riikka Siitosen ja Nina Tapion Taikapeili-duo sai hylkäyksiä useilta levy-yhtiöistä ennen sopimusta WEA:n kanssa. Ensimmäinen levy oli kuitenkin suurmenestys erityisesti Jos sulla on toinen -hittinsä ansiosta. Sitä myytiin niin paljon, että saman vuoden jouluksi julkaistiin vielä platinapainos, jolla oli mukana cover Mamban Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä -kappaleesta.

Laura Voutilainen.


Naisartisteilla meni muutenkin ihan hyvin, vaikka girl powerista tai tyttöbändeistä ei vielä tiedettykään mitään. 18-vuotias Laura Voutilainen nousi suursuosioon. Hänen suurin hittinsä 1994 oli Kerran, jonka voit kuunnella vaikkapa Elävästä arkistosta. Lisäksi Laura esiintyi Finluxin tv-mainossa, joka teki äänen lisäksi kasvoistakin kaikille tutut. Voutilaisen lisäksi Heidi Kyrö ja Janita breikkasivat musiikkimaailmaan. Suomea edusti Euroviisuissakin naisduo, kun Cat cat voitti Janitan viisukarsinnoissamme ja hyvästeli rakkaansa ilman tunnontuskia kappaleessaan Bye bye baby. Varsin mielipiteitä jakava esitys, kyllä. Lopputuloksena 11 pistettä ja 22:s sija.




Kiinnostava yksityiskohta vuoden 1994 Euroviisuissa on muuten se, että se toi maailman tietoon ilmiön/taidemuodon/liikuntaharrasteen (?), joka sittemmin poiki niin esityskiertueita kuin musiikkilevyjäkin. Dublinissa järjestettyjen viisujen väliaikanumerona nähtiin nimittäin Bill Whelan säveltämä ja Michael Flatleyn tähdittämä rivitanssiesitys, Riverdance.

Konsta Hietanen voitti Tenavatähti-kilpailun.



Suosikki 3/1994.

Vuosi 1994 ei ollut varsinainen kotimaisen elokuvan juhlavuosi, sillä katsotuin kotimainen elokuva oli Timo Koivusalon ohjaama Pekko ja poika, ja koko vuoden katsotuimpien elokuvien listalla se on vasta kolmaskymmenes! Vuosi oli silti täynnä useita menestyksekkäitä ulkomaisia elokuvia, joista monia voi pitää suurina klassikkoina: Schindlerin lista, Leijoankuningas, Pulp Fiction... Komedioiden ystäville oli tarjolla kaikkea Forrest Gumpista Neljäät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvaan sekä vaikkapa Isä sisäkkönä -hölmöilyyn.

Vuoden 1994 katsotuimpia elokuvia.


Katsotuimmat elokuvat:
1. Forrest Gump
2. Leijonakuningas
3. Schindlerin lista
4. Mies ja alaston ase 33 1/3
5. Kiviset ja soraset
6. Tosi valheita
7. Mrs. Doubtfire - isä sisäkkönä
8. Neljät häät ja yhdet hautajaiset
9. Kolme väriä - sininen
10. Beethovenin toinen
11. Pulp fiction - tarinoita väkivallasta
12. Beverly Hills kyttä III
13. Speed - kuoleman kyydissä
14. Pelikaanimuistio
15. Henkien talossa

Lasten elokuvista on mainittava myös koko vuoden 26:ksi katsotuin elokuva Free Willy - Pelastakaa Willy, joka varmasti hyppeli monen mieliin ja sydämiin niin elokuvateattereissa kuin myös tulevina vuosina vhs-kaseteilta ja tv-esityksinä. Niin omallakin kohdallani. 

Forrest Gump palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla ja Tom Hanks sai pääosastaan niinikään Oscarin. Yhteensä elokuva sai kuusi Oscaria. Suomessakin runsaasti katsotuista elokuvista esimerkiksi Leijonakuningas sai palkintoja.



Nyt on maailmankirjat sekaisin, mutten onnistunut löytämään tähän hätään itsestäni kuvaa vuodelta 1994! Lisään sellaisen myöhemmin, koska te tietysti malttamattomana sitä kuitenkin odotatte. Vinkki: Aika samalta taisin näyttää kuin ysikolmekin.

Loppuun vähän muumeja ja vaatteita. Vuonna 1994 Suuri Käsityö -lehdessä julkaistiin ohjeet neulepaitoihin, joissa komeilivat muumit. Uskoisin aika monen saaneen ylleen hehkeän ihanan muumipaidan! Niin kävi ainakin meidän suvussa, jossa niitä taisi olla minun ja siskoni lisäksi ainakin yhdellä serkullani. Voisi otaksua ohjeiden olleen aika suosittuja, sillä SK julkaisi ohjeet hieman modifioituina uudelleen tänä keväänä. 

Muumineulepuseroita Suuri Käsityö -lehdessä, 1994.

Itse aloitin peruskouluni elokuun puolivälissä vuonna 1994. Erittäin suuri ja merkittävä vuosi siis kohdaltani! Opettelin lukemaan Aapeli-tontun keralla, polkuharmooni soitti virsiä aamunavauksena ja musiikintunnilla laulettiin "Kaunis kirkas aurinko paistaa, metsät kummut kultaa."

5 kommenttia:

  1. Tässähän tuli taas vaikka mitä nostalgista vaikkei mun pitäisi muistaa -94-vuodesta vielä mitään. :)Olin silloin kahden.

    VastaaPoista
  2. Mä oon selkeesti ihan ysäri yhä vain; nää on melkein kaikki niin tuttua huttua, ja nykypäivän musasta ym. en oo enää yhtään kartalla. :D

    VastaaPoista
  3. Voi, miten tuttuja juttuja (heh), ja nuo biisit! Vuosi 1994 on selkeästi ollut tärkeä itselleni, kun muistan noista asioista niin monta. Koulun aloittaminen on varmasti vaikuttanut siihen. Violetissa ponirepussa oli hyvin ysäri penaali (täynnä hedelmiä, joilla oli mm. aurinkolasit ja huulet), Reissuvihko, Iloinen aapinen ja Plussa-matikankirja. Kävin katsomassa Leijonakuninkaan äidin kanssa. Joulupaketista löytyi vuotta myöhemmin (?) hartaasti toivottu Free Willy. Äskettäin muuten katsoin Netflixiltä Blackfish-nimisen dokkarin vankeudessa elävistä valaista, huh...

    Ainakin muutamat tutut naiset, mukaan lukien äitini, äänestivät Lillania ihan vain siksi, että he halusivat antaa äänensä naiselle. Varmaan toivoin itsekin Rehnin voittoa. Leikin siskon kanssa myös jotain presidenttileikkiä, jossa toinen oli Ahtisaari ja toinen Rehn.

    Muistan Estonian uppoamisen hyvin. Taisin piirtää myös kuvia siitä meren pohjassa. (!!) Tapahtuman vaikutus minuun johtui siitä, että risteilimme paljon lapsuudessani, ja laivareissut olivat parasta, mitä tiesin. Olen myös matkustanut Estonialla sen Wasa King -aikana. Tragedia kiinnostaa edelleen. Ammatinvalinnastakin on ollut hyötyä sen koluamisessa.

    VastaaPoista
  4. Tiikku, ihana kommentti ja pakko sanoa tuohon Estonia-asiaan: Itseänikin se kiinnostaa aika paljon erityisesti, kun olen ehkä jonkunsortin "Titanic-harrastaja", vaikka ehkä se Titanicin onnettomuus sitten kuitenkin on hieman kiehtovampi :)

    Ihan mahtavalta kuulostaa tuo teidän presidenttileikki, kuinka söpöä!

    VastaaPoista
  5. Oon syntynyt vuonna 1994 ja blogin jutut on mulle tuttuja. Voi olla siitä et asuin pikkukunnassa jonne kaikki muotijutut tuli myöhässä. Esim. Korkeapohjaiset kengät oli esikoulu ja ykkösluokalla muotia vaikka oli vuosi 2000 =D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.