tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kettusten ja Pupulan juhannus

Seuraavien lastenkirjojen juhannusjuttujen myötä toivotan kaikille aivan aurinkoista (ja - hrrr - toivon mukaan myös lämmintä!) juhannusta!

Aulikki Miettinen on tehnyt animaatioita Pikku Kakkoseen sekä tv1:n lastenohjelmiin. Erityisen tunnettu hän on kuitenkin kettuhahmoistaan. Kettusen perheen hahmot seikkailivat kirjoissa 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun loppuun saakka. Saatat muistaa esimerkiksi kirjat Kettusen perheen juhlakirja (1986), Kaisa-mummin yövieraat (1988), Kettuset majakkasaarella (1989) sekä Kettusten koulukirja (1991). Aivan ihania kaikki, pidän Miettisen kuvitustyylistä niiiiiin paljon.

Juhannustunnelmiin päästään Kettusen perheen juhlakirjassa, jossa päästään nimen mukaisesti vuoden kaikkien juhlien tunnelmaan.


Kettusen perheen juhlakirja.

Juhannuksena Kettuset lähtevät aina retkelle Lettulammelle. Päähenkilö Viljami kantaa repussaan Napoleon-pupuaan ja Siiri-Sofia Lotta Lohikäärmettä. Lettulammella ongitaan, tutkitaan luontoa, uidaan ja mikä tärkeintä, syödään. Niinikään kootaan juhannuskokko ja kun se on valmis, lauletaan kokonsytyttämislaulu. Sitten kokko sytytetään ja grillaillaan makkaraa.

Kuvitusta kirjasta Kettusen perheen juhlakirja.

Jollen väärin muista, minulla oli tämä juhannuskokkokuva myös palapelinä.

Juhannus huomioidaan myös Pirkko Koskimisen Pupu Tupuna -sarjan 16. osassa, nimeltään Pupulan juhlapäivät. Pupulassa paikkoja koristellaan ja lopulta poltetaan toki myös kokkoa.Pupu Tupuna -sarja alkoi vuonna 1972. Kirjat oli alunperin tarkoitettu kuulovammaisille lapsille, mutta Pupu Tupuna -hahmo valloittikin suuremman yleisön. Jos laskin oikein, sarjan kirjoja on ilmestynyt 27 kappaletta. Pupu Tupuna täytti siis saannoin 40 vuotta, mutten tiedä, juhlittiinko tätä juurikaan. Koskimies itse menehtyi vuonna 2011.

Tiesittekö muuten, että Pirkko Koskimies tunnetaan myös muun muassa lastenlaulujen sanoittajana, ja hänen käsialaansa (yhdessä Marjatta Pokelan kanssa) on lastenlaulu Ihme ja kumma.

1 kommentti:

  1. Ah, viimeksi kotona käydessä selaisin Kettusten juhlakirjaa ja Kettusten koulukirjaa. Aulikki Miettisen piirrostyyli on ihana! Olin lapsena hieman kateellinen Viljamille ja Siiri-Sofialle kaikista hienoista jutuista mitä he tekivät. Haaveilin tuollaisesta juhlakirjasta omastakin elämästä.

    -Elina

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.