maanantai 23. kesäkuuta 2014

Jee jee, Smurffit on taas täällä!Belgialainen sarjakuvapiirtäjä Peyo loi Smurffi-hahmot sivuhahmoiksi toiseen sarjakuvaan 1950-luvun lopussa, ja 1960-luvulla ne saivat oman sarjakuvan. Smurffit tunnetaan parhaiten kuitenkin 1980-luvulta vuoteen 1990 tehdystä piirrossarjasta The Smurfs. 2010-luvulla taasen on ilmestynyt kaksi Smurffit-elokuvaa. Nämä siniset hahmot Smurffiinasta Suursmurffiin lienevät siis tuttuja hyvin eri aikakausien lapsille.

Vuonna 1996 rapsahti: Äänitemarkkinoille ilmestyi levy Smurffit: Tanssihitit vol 1. Se myi 11-kertaisesti kultaa ja ylitti 5-kertaisesti platinalevyrajat. Smurffi-levyiltä löytyi siis Smurffien versioita ajan suurista hiteistä. Niihin oli tehty Smurffeihin liittyvät sanat ja ne esitettiin Smurffi-äänellä.

Smurffien tanssihitit olivat tietysti ensisijaisesti lapsille tarkoitettua musiikkia. Smurffit myös keikkailivat, ja itsekin olen kerran päässyt Smurffien kiekalle aurinkoisella 90-luvulla. Mutta on Smurffeissa jotain jännittävääkin sen ärsyttävyyden rinnalla. Väittäisin, että 1990-luvun tanssimusiikki tuli Smurffien kautta erittäin tutuksi myös nuorille musiikinkuluttajille. Esimerkiksi tältä ensimmäiseltä Tanssihitit vol 1 -levylta löytyivät muun muassa sellaiset suuret hitit kuin No Limit (2 Unlimited), Coco Jambo (Mr. Presidenti), Fred come to bed (E-Rotic), Lemon Tree (Fool's garden), Drill Instructor (Captain Jack), Macarena (Los del rio), Beautiful Life (Ace of base), Boombastic (Shaggy), Cotton eye Joe (Rednex) sekä Dub i dub (Me&my). Eihän vastaavaa kattausta löydy oikeastaan miltään kokoelmalevyiltä.

Muilla Smurffi-kokoelmilla on kuultu versiot esimerkiksi näistä kappaleista: Erittäin hyvä (ellei täydellinen), You never know, Get down, Romeo ja Julia, Bailando, Uh la la la, MMMBop, Together and Forever, Anyone but you, A Neverending dream, Everybody, Sweat (Alalala long), Neiti Groove,  Satasen laina, I'll be there for you, Angels crying, Life is a flower, Space invaders, Vill ha dig, Superhero, Dr. Jones, Mambo no 5, Calcutta, Viimeinen, I want it that way, Baby one more time, The cup of life... Siis 90-luvun popin keskeisimpiä kappaleita Backstreet Boysista X-perienceen, Nylon Beatista Hansoniin, Captain Jackista Ricky Martiniin.

Itse sain Smurffit Tanssihitit vol 2 -c-kasetin keväällä 1997. Sen helmiin kuuluivat esimerkiksi versiot You never know sekä Romeo ja Julia -kappaleista.

Smurffi-levyt olivat todella, todella suosittuja, mitä osoittavat tietysti ensimmäisten kokoelmien myyntiluvut. Smurffit tanssihitit vol 1 -levy on edelleen yksi Suomen kaikkien aikojen myydyimpiä levyjä, tilastossa sijalla kahdeksan. Vielä jokin aika sitten se oli seitsemäs, mutta Vain elämää -sarjan ykköskauden  kokoelma kipusi pari vuotta sitten tällä listalla kuudenneksi. Smurffien ensimmäistä levyä myytiin yhteensä yli 174 000 kappaletta. Ihan älytön määrä Suomen kokoisessa maassa ja vieläpä, kun olettaisin levyä ostetun lähinnä ja vain lapsille. Huh huh! (Jos kiinnostaa, niin olen kirjoittanut kaikkien aikojen myydyimmistä ja erityisesti myydyimmästä 90-luvun musiikista aikoinaan - ennen Vain elämään suosiota - ja sen jutun voit lukea tästä.) Vol 3 myi aikanaan yli 97 000 kappaletta, Vol 2 yli 77 000 kappaletta, Vol 10 noin 62 000, Vol 5 miltei 58 000. Vol 4 jäi "vain" noin 31 000 myytyyn kopioon. Jänniä vaihteluita määrissä.

Paljon puhuvaa on lisäksi se, että kokoelmia julkaistiin hyvin tiiviiseen tahtiin. Volume 1 julkaistiin vuonna 1996, jonka jälkeen levyjä tuli kaksi tai jopa kolme vuodessa. Vuonna 1997 julkaistiin volumet 2 ja 3 sekä joululevy, vuonna 1998 volumet 4 ja 5 sekä karaokelevy. Sen jälkeen tahti on hieman hellittänyt 1-2 kertaan vuodessa. Ei kuitenkaan pidä ihan kamalasti hämmästyä tätä. Itse keräillessäni joitain kokoelmalevysarjoja voin todeta, että tällainen, tai jopa nopeampi julkaisutahti on erittäin tyypillistä 1990-luvun kokoelmalevyille. Pari levyä vuodessa ei ole tässä kentässä mikään erikoisuus.

Smurffi-musiikkia löytyy onneksi Youtubestakin. Kai tämä on joitakuita muitakin liikuttanut, sillä esimerkiksi alla oleva jonkun tekemä top10-lista on aivan i-h-a-n-a!


Niin, eihän näitä nyt vakavalla naamalla voi kuunnella. Vai mitä mieltä olette Dazen Superherosta tehdystä versiosta, jossa lauletaan kertosäkeessä "Soppa tulee, soppa tulee!". Muitakin upeita helmiä tuosta löytyy, kaikki päättyy tietysti Backstreet Boysiin.

Näin ajan eurodance tuli erittäin tutuksi lapsille. Joskus toisinaan vieläkin, vaikka ihan muutenkin kuuntelen paljon 90-luvun musiikkia, jotain kappaletta kuunnellessa mieleen tulevat ennemmin Smurffi-version kuin sen alkuperäisen kappaleen sanat. Esimerkiksi 2 Unlimitedin No limit -kappaleen kohdalla mieleeni  tulee hakematta kertosäkeen huudahdus "Jee jee, jee je jee jee, Smurffit on taas täällä!"

Smurffi-levyjä tehdään edelleen, ja uusimmilta löytyy versioita niin Cheekista (itseasiassa useammankin kappaleen verran - ei varmaan yllätä, että Sokka irti -kappale on taipunut muotoon Sukka irti...) kuin Lady Gagastakin.

Kuuntelitteko te Smurffeja 90-luvulla? Onko joku versio jäänyt erityisesti mieleen?

* * *

Kaikkien aikojen myydyimpien levyjen tilastoa voi katsella Musiikintuottajien nettisivuilla.

3 kommenttia:

 1. Mulla oli Tanssihitit vol 1 kasetilla, mutta siitä tuli sitten jossain vaihessa nauhat ulos sellaisessa solmussa, ettei niitä saanut enää takaisin paikoilleen. Tanssihitit 2 ja 3 multa löytyy vieläkin cd:nä, samoin 2000-luvun puolella ilmestyneet Rap Rock Hitit Vol 10, Tykkihitit Vol 11 ja Megaidolit Vol 12.

  VastaaPoista
 2. Tanssihitit vol 1 oli myös minulla, taisi olla muutama seuraavakin vielä. Mies on juuri sen verran mua vanhempi, että hän ei ole näitä smurffeja kuunnellut. Siispä ärsytän/viihdytän/ällitytän häntä aina silloin tällöin laulamalla ulkomuistista ysärihittejä smurffisanoin.

  Maaltakaa, smurfijengi, maalatkaa!

  VastaaPoista
 3. Hahaa, mulla alkoi välittömästi soida päässä Patin papukaija :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.