sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Anttilan kevätmuotia 1997


"Postimyynti on nykyaikaa! Älä hukkaa elämääsi kassajonoissa, tee tilauksesi kun sinulle parhaiten sopii, oman kodin rauhassa."

Ollaanko tässä lainauksessa 1960-luvulla vai 1990-luvulla?

Näin ohjeisti KotiAnttila-postimyyntilehtinen keväällä 1997. Ei postimyynti silti ihan 90-luvun keksintö ollut, vaikka se siltä tässä saattaisi kuulostaakin. Uutta taisi olla se, että tilauksen saattoi tehdä puhelimen tai täytettävän lomakkeen lisäksi myös internetissä!

Ja hei: Mukana arvonta, jossa voi voittaa värähtelevän kännykän!

Itseasiassa Anttila aloitti toimintansa Helsingin olympialaisten sekä Coca-colan Suomeen-tulon kanssa samana vuonna 1952 nimenomaan postimyyntiyrityksenä. Tämän nykyään Anttilana tunnetun yrityksen nimi oli aluksi Postitusliike Solpa ja sen postimyyntiluettelon nimi Kuluttajan opas. Myöhemmin 1950-luvulla perustettiin ensimmäiset tavaratalot. Tulevat vuosikymmenet olivat Anttilalle suuren kasvun aikaa, ja vuonna 1996 Anttila siirtyi Keskon omistukseen osaksi K-liikettä.


Kevään 1997 muoti on sitä, jota itse pidän nimenomaisesti 90-luvun muotina, vaikka tietysti ymmärrykseni on tätä laajempikin. En vain millään pääse yli kirkkaanoransseista ja -vihreistä takeista, auringonkukka- ja gerberakuvioista, kirjoneulepaidoista (etenkin, jos niiden alla pidetään kauluspaitaa), enkä - varsinkaan - kolmionmallisista päähuiveista.


Sinistä silmämeikkiäkään ei ole syytä unohtaa!

Vuonna 1997 jääkiekon MM-kisat pelattiin Suomessa, joten täällä oli myynnissä myös monenlaisia kisatuotteita. Niitä sai ostaa myös Anttilan postimyynnin kautta. Kanada voitti Ruotsin loppuottelussa, ja Suomi oli viides.


Tunnistatteko valikoimasta ihanuuksia? :)

3 kommenttia:

 1. Ai että mitä upeita kuteita! Tuo ekan kuvan hiuslookki on mitä ysärein, otsalta etuhiukset liiskattuna pinneillä pitkin päätä, ai että :D

  Itselläni oli tuohon aikaan lyhyt tukka, siinäkin tapauksessa etuhiukset piti liimata päätä myöden mielellään useilla glitterpinneillä ja takaa tukka pörrötettiin pystyyn. Ja tietty vähän hiusmaskaraa sekaan.

  VastaaPoista
 2. No on kyllä ysärilook oikein tiivistettynä! Varsinkin tuossa toiseksi alimmaisessa kuvassa. Gerberat ja kaikki -ah! Huomasin muuten tänään, että minulla on kukkapaita, jossa on myös gerberoita. Ihanan ysärihenkinen siis. Muuten paita ei kyllä ole lankaan ysäri.

  VastaaPoista
 3. Ee: Muistan itsekin, miten joskus 90-luvun lopulla oli tosiaan todella hienoa litata hiukset lukuisilla pinneillä päälakeen. Aika käsittämätön muoti sekin :D Tuo kuvailemasi tyyli pörrötetyistä takahiuksista on niin tuttu! Itselläni ei tosin vielä tulloin ollut lyhyitä hiuksia, mutta jos olisi ollut, niin olisin ihan varmasti halunnut juuri tuollaiset hiukset :D Yhdellä meidän luokan tytöllä olikin juuri tuo tyyli, saatoin olla salaa kateellinen, se tuntui jotenkin niin aikuismaiselta.

  Karkkis: Gerberat on lisäksi tulleet jotenkin takaisin - vai mahtoivatko ne koskaan kadotakaan? Ainakin lahjapapereita yms. tilpehööriä löytyy nykyään gerberoilla kukitettuna. Kenties sitä on pian vaatteissa enemmänkin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.