maanantai 10. maaliskuuta 2014

Vuonna 1991Vuosi 1991 oli dramaattinen. Vuosi alkoi Persianlahden sodalla. Koko vuosi seurattiin tiiviisti Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan tapahtumia. Numeerisesti kaikki huipentui vuoden viimeiseen päivään, jolloin Neuvostoliitto lakkasi virallisesti olemasta. Itse en Neuvostoliiton hajoamista muista, olin tuolloin vasta 4-vuotias.
Loppuvuosi oli dramaattinen myös Suomessa, sillä laman voi todella sanoa alkaneen tänä vuonna. Keskustapuolueen Esko Ahosta tuli eduskuntavaalien jälkeen pääministeri ja aikamoiseen tilanteeseen hän joutuikin. Pankkikriisin ja Neuvostoliiton hajotessa (eli idänkaupan romahtaessa) talous laski nopeasti. Loppuvuonna markka devalvoitiin, eli sen arvoa heikennettiin suhteessa muihin valuuttoihin. Työttömyys alkoi kasvaa nopeasti, yrityksiä meni konkurssiin. Pankkimaailmassa myllersi.
* Neuvostoliitto hajoaa, virallisesti purkamisesta päätettiin 26.12.1991, Neuvostoliitto lakkasi virallisesti olemasta 31.12.1991
* Lama alkaa toden teolla, markka devalvoidaan marraskuussa
* Persianlahden sota alkaa tammikuussa
* Maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitetaan Radiolinjan verkossa
* Eduskuntavaalit: Esko Ahosta tulee pääministeri

Viihdemaailmassakin tapahtui, kun vanhoja rakkaita menetettiin ja uusia saatiin. Irwin Goodman menehtyi vain 47-vuotiaana taksinpenkille keikkamatkalla Viipurista Haminaan, kirkko täyttyi hautajaisväestä. Vuonna 1991 toisaalta julkisuuteen tulivat niin Tanja Karpela (silloinen Vienonen) kuin Samuli Edelmankin.

Twin Peaksissa selvitettiin Laura Palmerin murhaa.
Sarjan "avauskuva".

Maailmalla suosittu Twin Peaks saatiin Suomen televisioon, TV2:lla taas alkoi suomalainen Kummeli (jonka tarina jatkuu toki myös vuonna 2014, elokuvan muodossa).

* Jani Sievinen voittaa Euroopan mestaruuden 16-vuotiaana
* Yleisurheilun MM-kisoissa Tokiossa Suomi saavuttaa kolme mitallia: Miesten keihäänheitossa tulee kaksoisvoitto (Kimmo Kinnunen & Seppo Räty) ja Sari Essayah kävelee pronssille
* Nirvana breikkaa, kun Nevermind julkaistaan; Smells like teen spirit nousee suureksi hitiksi ja Kurt Cobain tunnetaan Suomessa saakka
* Twin Peaks esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa keväällä 1991
* Samuli Edelmann tulee toiseksi Syksyn Sävelessä (kappaleella Pienestä kii) sekä Euroviisu-karsinnoissa (kappaleella Peggy), nousee suuri Samuli-kuume
* Kummeli-tv-sarja alkoi

Suuren Käsityön juttu, jossa neuvottiin
tekemään helpot kesähousut. Kenties vyölaukkua lukuunottamatta
tämä kuva voisi varmaan olla myös vuodelta 2014.


Avotakka 1991, juttu "Suomalainen koti '91".

Eurodance oli vielä tulevaisuutta, ja vuoden 1991 suurimpiin hitteihin mahtuikin paljon raskaampaa rokkia. Samuli Edelmanin breikkaus toi hänelle myös listahittejä.

Vuoden suurimmat hitit:
* Bryan Adams: (Everything I do) I do it for you
* Roxette: Joyride
* Michael Jackson: Black or white
* Guns n' Roses: Don't cry // You could be mine
* Metallica: Enter Sandman
* Ne luumäet: Onnellinen perhe
* Chris Isaak: Wicked Game
* Enigma: Sadeness
* Samuli Edelman: Peggy
* R.E.M.: Losing my religion
* Hausmylly: Se mustamies
* Inner Circle: Bad Boys

PS. Kuka muu lauloi Inner Circlen kappaletta muodossa "päät pois?" Vaikka kyllähän sen tiesi, ettei sinä nyt varmaan giljotiinista lauleta.

Hausmyllyn Se mustamies on nykykuuntelulla vähintäänkin mielenkiintoinen. Kieli poskessa tehty kappale varmasti alunperin (Wikipedia itseasiassa luokittelee tämän myös kategoriaan "huumorikappaleet"), mutta nykyään n-sanaa ei taida lauluissa käyttää muut kuin Musta Barbaari. Ja ihan hyvä niin. Se mustamies oli kuitenkin vuoden 1991 Suomen myydyin single. Ehkä siinä on sitten ajankuvaa, kun Suomeenkin alkoi saapua tummaihoisia pakolaisia, ja joidenkin ihmisten pelko "ne vie meitin naiset" sai uuden asteen.

Huomasin myös unohtaneeni vuoden 1990 postauksesta yhden erittäin legendaarisen kappaleen, joten esitelläänpä se nyt tämän seuraavan vuoden kohdalla. Sillä mitä olisi 1990-luvun kotimainen iskelmämusiikki ilman Hanna Ekolan kappaletta Villihevosia? Ekola palkittiin vuonna 1991 parhaan naissolistin Emmalla, joten onhan tämä myöhästyminen tavallaan ihan perusteltavissa. Lisäksi tämä seuraavan live-esiintyminen on vuodelta 1991 Suomi soi -nimisestä listaohjelmasta.


Samuli Edelmann saavutti vuoden aikana kaksi kakkossijaa, sillä hän tuli toiseksi sekä Suomen Euroviisu-karsinnoissa että Syksyn Sävelessä. Alla hän esittää Peggy-hittinsä. Aika monen tuntemaksi hänen äänensä oli kuitenkin tullut jo edellisenä vuonna, sillä Edelmannia kuultiin Muumilaakson tarinoiden Niiskuna. Muumit alkoivat pyöriä televisiossa vuonna 1990. Myös elokuva- ja tv-rooleja Edelmann oli tehnyt jo 1980-luvun alkupuolelta saakka. Edelmannia nähtiin myös yhdessä vuoden 1991 katsotuimmassa elokuvassa, Vääpeli Körmyssä. Hän olikin näiden Körmy-elokuvien vakikasvoja.Emma-gaalaa heräteltiin myös tauon jälkeen henkiin vuonna 1991. Tässä tunnelmia gaalasta:
Tässä on aivan ihania tv-mainoksia vuodelta 1991. Mukana mm. Polly Pocket, Pandan suklaarusinoita, Valion Nami Nami -vanukkaita, Rice Crispies -muroja ja niin edelleen.Vuoden 1991 katsotuimmat elokuvat Suomessa:
1. Uuno Turhapuro herra Helsingin herra
2. Mies ja alaston ase 2½
3. Terminator 2: Tuomion päivä
4. Tanssii susien kanssa
5. Uhrilampaat
6. Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet
7. Robin Hood - varkaiden kuningas
8. Hot Shots - kaikkien elokuvien äiti
9. Thelma ja Louise
10. Lastentarhan kyttä

Ulkoilupuvun malli Suuressa Käsityössä.
Kuvassa ollaan kaikinpuolin ajan hermolla,
sillä vuonna 1991 Suomessa koettiin
kova jojobuumi.


Vuonna 1991 Suomeen saapui suuri jojobuumi, joka pääsi aina uutisiin saakka. Radiomafiassa Matti Pellonpää ja Kari Väänänen lukivat Nalle Puhia, siitä on kiva video Elävässä Arkistossa.


Itse taisin viettää aikaa hiekkalaatikolla, retuuttaen pikkusiskoa ja askarrellen upeita vessapaperirullatöitä seurakunnan kerhossa. Auringonpaisteisena kesäpäivänä saatoin näyttää vaikkapa tältä:

Itse bloginkirjoittaja se siinä.
Eipä tainnut tietää tyttö, minne
tämäkin poseeraus vielä päätyisi.

8 kommenttia:

 1. Voi mitä mainoksia. Kaj Lindén ja kaikkea. Peräti kahdessa (Joustoturva ja Bona) taitaa olla äänenä Riitta "Hansu" Havukainen. Toi suklaarusinamainos on vähän...no, outo. :D

  Kaverilla oli vaikka kuinka monta Polly Pocketia. Mulla oli "Trolli pocket", joka oli ostettu Tukholman Stor & liten -lelukaupasta (nykyinen keskustan BR).

  VastaaPoista
 2. New Kids On The Block vieraili Suomessa kahdesti: 11.5 Lahdessa ja 4.11. Helsingissä.

  VastaaPoista
 3. @ Unikas: Oi mahtavaa! Olitko paikalla? :)

  VastaaPoista
 4. Oi, minä synnyin juuri tuolloin. Siitä vielä seuraavat 7 vuotta minulla oli aivan älyttömästi noita Polly Pocet leluja, miksi ihmeessä menin ne joskus myymään, ties kuinka arvokkaita ne nykypäivänä oisivatkaan.

  VastaaPoista
 5. Itselle vuodesta 1991 jäi eniten mieleen Freddie Mercuryn kuolema marraskuussa :( (24.11.1991)

  VastaaPoista
 6. Näitä vanhoja mainoksia on kiva katsella. :)

  VastaaPoista
 7. Vanhat mainokset ovat ihan huippuja! Vaikka tulee mieleen, kuinka paljon olenkaan lapsena viettänyt aikaa television ääressä. :) Mutta ne vievät jotenkin ihanasti takaisin 1990-luvulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, muru! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.